вторник, 30 август 2011 г.

Ревю: Войната на жриците (Жрицата на срама, #4)–Лине Кобербьол

Заглавие: Войната на жриците
Поредица: Жрицата на срама, #4
Автор: Лине Кобербьол
Издателство: Персей
Страници: 288
Корици: Меки
Език: Български
Размери:20x13
Дата на издаване: 2010
ISBN: 9789548308281
Цена: 11,98лв
Жанр: Young Adult, Световна проза, Художествена литература, Преводна литература, Фантастика, Фентъзи
Съдържание на секс сцени и груб език:
Лек груб език, описания на убийства и кървави сцени.


~Анотация~

Дина се разкъсва между двете си дарби. Едната, наследена от майка й, е тази на Жрица на срама, можеща да прозре дълбоко в душата на човек и да го накара да се засрами за лошото, което е сторил. Другата, наследена от баща й, е дарът на змията – способността да внуши на другите всякакви чувства или видения. Сега й се налага да се възползва от тях, за да спаси живота на много хора.

Наследник на престола, който му принадлежи по право, граф Нико решава да си го върне, за да сложи край на страданията на толкова много хора, тероризирани от Дракан, графа на Ордена на дракона, който е заграбил властта. Затова прибягва към помощта на една красива, но опасна жена – владеещата всякакви оръжия Кармиан, и един продажен капитан на кораб – Гарвана.

За да не навлече беди върху най-близките си приятели Дина и брат й Давин, Нико тайно избягва, за да осъществи плана си. Но те усещат, че го грози смъртоносна опасност, и се впускат в опасно приключение, за да го спасят.

Дошло е време, когато силите на доброто трябва да се обединят и да се опълчат срещу злото, заплашващо да завладее света.

Дошло е време за войната на жриците.


~За авторката~

Лине Кобербьол е автор на серията книги по популярния сериал "W.i.t.c.h." ("Уич"), носителка е на много награди, романите й вече са преведени в десетки страни.

Лине Кoбербьол е родена през 1960 година в Копенхаген. Тя започва своята писателска кариера още на петнайсетгодишна възраст, когато издава първите две книги от поредицата за Тина, влюбеното в конете момиче. Днес, 25 години по-късно, всичките четири книги от поредицата са продадени в над сто хиляди екземпляра в Дания, Норвегия и Швеция. На 28 години Лине публикува първия си роман, предназначен за възрастни.

Писателката превръща популярния анимационен сериал "Уич" ("W.i.t.c.h."), който в момента върви по Би Ти Ви, в романи, които си спечелват милиони читатели по света.

Но връх в творчеството й е серията от 4 романа за Жрицата на Срама. Всяка от книгите е сюжетно самостоятелна. Главна героиня в първата е Дина, дъщерята на Жрицата. Книгата е умела плетеница от приключения, фантастични елементи и мистика. В основата на сюжета лежи неразкрито кърваво престъпление, което повлича след себе си върволица от напрегнати и спиращи дъха събития.

Министърът на културата на Дания определя "Дъщерята на Жрицата" като една от най-успешните книги в страната, а членовете на особено престижния Клуб за детска литература я посочват за свой фаворит. Книгата е издадена в редица страни, сред които са Англия, Швеция, Турция, Япония, Холандия, Франция и Германия. Историята на Жрицата продължава в следващите три книги - "Знакът на Жрицата", "Дарът на змията" и "Войната на жриците".


~Ревю~

Трябва да правят повече трилогии и тетралогии, а не безкрайни поредици. Лине го доказа това нещо с последната си четвърта книга от тетралогията "Жрица на срама".

В това последно приключение на нашите герои се връщат за да довършат започнатото. Тоест последна среща с Дракан. Когато казах в ревюто на третата книга че тя е най-добрата съм грешала. Тази е най-добрата книга от всички. Ако както мен прочетете четирите книги една след друга няма да имате никакви пропуски и ще видите че всяко миниатюрно нещичко което е оставила авторката от предишните книги го доразвива и завършва в това последно бързо четящо се и разтоварващо четиво. Ако сте имали въпроси по време на книгите и не сте открили отговори, то в тази книга ще ги намерите. Но това което наистина ме накара да се гордея с поредицата е как за три години (точно толкова е действието от първата книга до последната) Дина порасна и стана една зряла и здравомислеща героиня. Вече знае как да се справя с дарбите си както от страна на майка си, така и с тази дарба която получи от страна на баща си. Въпреки че книгата бе доста динамична от към действия, бе доста тежка и то към емоции. Време беше да се разделим с някои герои които харесвахме, но не може както в детските приказки (въпреки че тази поредица си е една детска приказка, за големи деца) да има хепи енд и да завършва изречението "И заживели щастливо" или "Пили, яли и се веселили три дни и три нощи".


#Мой рейтинг за книгата 4,5* Близо до идеална
#Мой рейтинг за корицата – 4,5 – Харесва ми!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар