вторник, 30 август 2011 г.

Ревю: Дъщерята на жрицата (Жрицата на срама, #1)–Лине Кобербьол

Заглавие: Дъщерята на жрицата
Поредица: Жрицата на срама, #1
Автор: Лине Кобербьол
Издателство: Персей
Страници: 216
Корици: Меки
Език: Български
Размери:20x13
Дата на издаване: 2006
ISBN: 9549420418
Цена: 6,99лв
Жанр: Young Adult, Световна проза, Художествена литература, Преводна литература, Фантастика, Фентъзи
Съдържание на секс сцени и груб език:
Лек груб език, описания на убийства и кървави сцени.


~Анотация~

Дина е наследила от майка си - Жрицата на срама, дарбата, когато погледне някого в очите, да проникне в най-съкровените му тайни, да разбули неговите скрити помисли, недостойни постъпки и грехове и да го накара да изпита срам за извършените злодеяния. За Дина обаче тази сила не е дарба, а проклятие, което я обрича на изолация, враждебност и омраза.

Когато майка й е повикана в крепостта Дунарк, за да разкрие убиеца на владетеля, бременната му снаха и четиригодишния му внук, всичко се променя. Дина е изправена пред избор: да се скрие, като се примири и загърби истината, или да приеме дарбата си и да се опълчи на Ордена на дракона, чийто граф е готов да хвърли майка й на жестоките кръвожадни дракони от замъка. Решението й я въвлича във върволица от напрегнати и спиращи дъха събития.


~За авторката~

Лине Кобербьол е автор на серията книги по популярния сериал "W.i.t.c.h." ("Уич"), носителка е на много награди, романите й вече са преведени в десетки страни.

Лине Кoбербьол е родена през 1960 година в Копенхаген. Тя започва своята писателска кариера още на петнайсетгодишна възраст, когато издава първите две книги от поредицата за Тина, влюбеното в конете момиче. Днес, 25 години по-късно, всичките четири книги от поредицата са продадени в над сто хиляди екземпляра в Дания, Норвегия и Швеция. На 28 години Лине публикува първия си роман, предназначен за възрастни.

Писателката превръща популярния анимационен сериал "Уич" ("W.i.t.c.h."), който в момента върви по Би Ти Ви, в романи, които си спечелват милиони читатели по света.

Но връх в творчеството й е серията от 4 романа за Жрицата на Срама. Всяка от книгите е сюжетно самостоятелна. Главна героиня в първата е Дина, дъщерята на Жрицата. Книгата е умела плетеница от приключения, фантастични елементи и мистика. В основата на сюжета лежи неразкрито кърваво престъпление, което повлича след себе си върволица от напрегнати и спиращи дъха събития.

Министърът на културата на Дания определя "Дъщерята на Жрицата" като една от най-успешните книги в страната, а членовете на особено престижния Клуб за детска литература я посочват за свой фаворит. Книгата е издадена в редица страни, сред които са Англия, Швеция, Турция, Япония, Холандия, Франция и Германия. Историята на Жрицата продължава в следващите три книги - "Знакът на Жрицата", "Дарът на змията" и "Войната на жриците".


~Ревю~

Изключително бърза за четене и интересна поредица. Прочетох всичките четири книги за един ден. Сядаш сутринта с кафето и до вечерта си ги прочел. Лесни за четене и ти идват разтоварващи след всички други книги които си чел. Обаче ще разделя ревютата всяка книги да си е с отделно ревю.

И така както може би се досещате от заглавието в книгата се разказва за дъщерята на местната жрица която има дарбата като погледне някой да каже дали той лъже или не, и да го накара да изпитва срам. Дъщеря й също има тази дарба и поради тази причина тя няма приятели понеже всички ги е страх/срам да я погледнат в очите. Всичко се променя обаче когато майка й е отведена в двореца по сред нощ уж да извърши дълга си като Жрица на срама. След като тя не се прибира идва рицар и вика дъщерята на жрицата да се яви при майка си. И така тя се озовава в свят изпълнен с жестоки убийства, дракони и предстоящата екзекуция на майка й, а като за капак на всичко е затворена в килия с потенциалният убиец. След множество премеждия книгата минава почти без жертви и с горе долу приемлив за първа книга от тетралогия край.

Имайки в предвид че я прочетох за около два часа, книжката си струва разтоварването. Несъмнено ще искате да почнете втората още когато приключите с тази.


#Мой рейтинг за книгата 4,5* Близо до идеална
#Мой рейтинг за корицата – 4 – Харесва ми, но очаквах повече.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар