понеделник, 29 август 2011 г.

Ревю: Алхимикът (Тайните на безсмъртният Никола Фламел, #1)–Майкъл Скот

Заглавие: Алхимикът
Поредица: Тайните на безсмъртният Никола Фламел, #1
Автор: Майкъл Скот 
Издателство: Хермес
Страници: 320
Корици: Меки
Език: Български
Размери:14x20
Дата на издаване: 2009
ISBN: 95421607407
Цена: 9,95лв
Жанр: Young Adult, Световна проза, Художествена литература, Преводна литература, Фантастика, Фентъзи
Съдържание на секс сцени и груб език:
Не съдържа груб език.
Откъс: ТУК 


~Анотация~

Истината:

Никола Фламел – известен френски алхимик и кабалист, е живял в Париж от 1330 до 1418 година. Близо шестстотин години по-късно той е признат за най-великия алхимик на своето време. Смята се, че е открил философския камък и продължава да живее и днес, защото притежава еликсира на живота.

Легендата:

Фламел е научил тайната на безсмъртието от древния ръкопис „Книга на Авраам Мага“, съдържащ най-могъщите магии. Ако попадне в лоши ръце, той може да върне на земята расата на Тъмните древни, които ще разрушат познатия на човечеството свят. Точно това е задачата на техния слуга д-р Джон Дий, който открадва ръкописа от книжарницата на Никола Фламел. Ала последните две, най-важни страници остават в ръцете на близнаците Джош и Софи, които нямат представа, че според древно пророчество у тях е заложена силата да спасят света.

Понякога пророчествата се сбъдват, а легендите се превръщат в реалност. Джош и Софи се озовават насред най-великата легенда на всички времена.


~За авторът~


Майкъл Скот е роден през 1959 г. в Ирландия. Когато навършва пълнолетие, започва работа като книжар и с течение на годините развива успешна търговия с антики и редки книги. Но голямата му страст винаги е било писането. Пише вече 27 години и творбите му не спират да се преиздават.
        Петдесетгодишният Скот е необикновено продуктивен – зад гърба си вече има 105 книги за възрастни и деца: фентъзи, хорър, научна фантастика, фолклористика и романтични четива (които пише под псевдонима Анна Дилън). Заслужил е славата си на един от безспорните авторитети в областта на келтския фолклор. Книгите му „Ирландски митове и легенди“, „Ирландски народни и вълшебни приказки“ и „Ирландски духове и призраци“ са най-често цитираните източници по темата. Романите му „Светците”, „Образ“, „Дяволии“ и „Отражението“ вече се приемат като класика в жанра хорър, а всекидневникът Айриш Таймс провъзгласи М. Скот за „царя на фентъзито на тези острови“.
        Известно време Скот е оглавявал драматичния отдел на “Тайрън Пръдакшънс” (създателите на музикалното и танцово шоу „Ривърденс“), а освен това е писал киносценарии и театрални пиеси. Отличен е за несравним принос в детската литература от Guide of the Children’s Books и присъства в изданието „Кой кой е в Ирландия“ за най-влиятелните ирландци за 2007 г.


~Награди~

Rebecca Caudill Young Reader's Book Award Nominee (2011),
Iowa Teen Award Nominee (2011)


~Ревю~

Ако сте фен на Хари Потър сигурно си спомняте че имаше един философски камък(който ти дава силата да станеш безсмъртен и може да превръща обикновени неща в много по ценни), чийто създател бе Никола Фламел. И ето от къде тръгва цялата история с поредицата на Майкъл Скот "Тайните на безсмъртният Никола Фламел".

Всичко започва със спор и след това магическа битка в близката библиотека на Ник Флеминг в която са замесени и петнадесет годишните близнаци Джош и Софи. Цялата битка обаче е просто за някаква си стара книжка на пръв поглед, но всъщност е магическа книга се оказва много по-ценна от колкото си мислите. След като едва успяват да оцелеят, резултатите от битката с лошият Дий са катастрофални - Пери, жената на Ник Флеминг е отвлечена, магическата книга е открадната, а невинни деца разбират за света на магията. И това не е всичко - в тази магическа книга се споменава че близнаци с чиста златна и сребриста аура или ще спасят света или ще го унищожат. Всичко зависи от това в какви ръце ще попаднат и каква роля им е подготвила съдбата. И така тримата ни вече приятели Ник Флеминг, Софи и Джош тръгват на пътешествие да спасят госпожа Пери, както и легендарната книга, от която е останала само една страница при тях. След като обаче Дий разбира за измамата всичко се обръща срещу главните ни добри герои и се превръща в кръстосана гонка на живот и смърт. Тайни, магии, митологии, богове, същества от митовете и още тайни - всичко това преплетено в една невероятна история.

Относно книгата: Дълго се колебах дали да си купя книгите, понеже не ми се четеше нещо с деца, любов и други скучни и до болка познати сюжети и герои. Но след като прочетох една огромна част ревюта и мнения за книгата се престраших и си ги взех. И не съжалявам! Първата книга я изчетох за някакво отрицателно време от 2-3 часа, отгръщайки страница след страница пленена от историята. Принципно съм голяма фенка на чужди митологии и митове и легенди, а тази книга съдържа много от тях. Действието е много забъркано, като са тийн книга, но пък е вълнуващо, а не скучновато както си мислех първоначално. Майкъл Скот успява по един много странен начин да опише всичко което се случва, да вмъкне различни истории и митове, и като резултата да получи едно спиращо дъха фентъзи. Едно нещо обаче ми направи впечатление, което не бях срещала в друга книга до сега, а повярвайте ми изчела съм много книги. Става въпрос за времето. Скот разказва историята и увлича читателите си невероятно бързо, още с първите страници. Докато четях книгата си мислех че е минало супер много време от както напуснаха книжарницата, всъщност бяха ден или два, а бях преполовила книгата. Просто не усещаш как лети времето при тях. И в никакъв случай не е тромава или нещо подобно, напротив възхищавам се на автора че първата книга обхваща само два дни, а читателя остава с впечатлението че е минала поне половин година. Невероятно доволна останах от книгата и със сигурно се нарежда на рафта ми с книги които си заслужава да препрочетеш.


#Мой рейтинг за книгата 4,5* Близо до идеална
#Мой рейтинг за корицата – 4 – Харесва ми! Добре е че се придържат към оригиналните корици, а не правят свои, защото не мога да си представя тази поредица с други корици.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар