понеделник, 22 август 2011 г.

Ревю: Годината на върколака–Стивън Кинг

Заглавие: Годината на върколака
Автор: Стивън Кинг
Издателство: Ибис
Страници: 140
Корици:
меки
Език: Български
Размери:145x210
Дата на издаване: 2011
ISBN: 9789549321487
Цена: 14,90лв
Жанр: Световна проза, Художествена литература, Преводна литература, Фантастика, Фентъзи
Съдържание на секс сцени и груб език:
Описание на кървави сцени
Откъс: ТУК


 ~Анотация~

С илюстрации от Бърни Райтсън.

Зимата отново е сковала Таркърс Милс, но тази година заедно с нея е дошъл и Звярът.
Таркърс Милс. Едно забравено от бога градче, досущ като Сейлъмс Лот, Касъл Рок и Дери. Всеки път, когато настане пълнолуние, нечовешки вой оглася нощта и всички знаят, че някой ще умре. Неумолима, Смъртта броди по пустеещите улици, а страхът се загнездва все по-дълбоко в сърцата и умовете на местните жители. Властите са безсилни пред чудовищните убийства и само едно безпомощно дете подозира кошмарната истина.

Преводът е дело на писателя и преводача Адриан Лазаровски – човекът, превел на български език множество заглавия на Стивън Кинг, сред които романите "Тъмната кула" VI и VII, "Клетка", "Романът на Лизи", "Огън", "Дума Ки" и "Под купола" и сборника с разкази "Малко след залеза".
Книгата излиза с оригиналните цветни илюстрации на именития американски художник Бърни Райтсън (носител на наградата „Лъвкрафт”).


 ~За книгата~

Замислена като колекционерско издание с ограничен тираж, още с появата си „Годината на върколака” разбунва духовете сред легионите поклонници на Стивън Кинг и се налага да бъде пусната в масова продажба, за да задоволи ненаситния глад на читателите. Скоро литературната й слава се пренася и на големия екран - заглавието на филма е „Сребърният куршум”, а младият му режисьор Даниел Атиас по-късно ще се прослави със сериали като „Изгубени”, „Семейство Сопрано”, „Али Макбийл”, „Доктор Хаус” и други.
Поетична, зловеща и интригуваща, „Годината на върколака” ще ви държи в напрежение до последната страница. Прекрасните илюстрации на Бърни Райтсън превръщат историята в истинско пиршество на сетивата, а верните читатели на Стивън Кинг ще открият в романа неподозирани парченца от гигантския пъзел, събиращ в едно величествената литературна вселена на Краля на ужаса.


 ~За автора~

Стивън Едуин Кинг (роден на 21 септември, 1947) е американски писател, известен най-вече със своите романи на ужаса, които го превръщат в един от най-продаваните писатели на 20 век.

Историите на Стивън Кинг обикновено разказават за обикновени хора – семейства от средната класа, деца, писатели – замесени в зловещи и обикновено свръхестесвени преживявания. Кинг е познавач на хорър жанра, както проличава в книгата „Танц на ужаса“ („Danse Macabre“), в която описва развитието на литературата и филмите от този жанр.

Освен това Стивън Кинг пише творби, които не съдържат свръхестествени елементи, например новелите „Тялото“ и „Рита Хейуърт и Изкуплението Шоушенк“. Екранизациите „Изкуплението Шоушенк“ и „Зеленият път“ са номинирани за Оскар в категорията Най-добър филм.

Продажбите на книгите на Кинг са около 300-350 милиона копия. Той написва няколко книги под псевдонима Ричард Бакман, както и един разказ ("Петата четвъртина") под псевдонима Джон Суитън.


~Ревю~

Невероятна и едновременно ужасяваща книга, но все пак е писана от Стивън Кинг така че няма как да не бъде такава! Цялата история се върти около едно малка градче където от януари жителите живеят в страх по време на пълнолунието. Защо ли? Защото откриват тяло, разкъсано тяло в близост до железопътните линии. Ще си кажете нищо кой знае какво, но не е така. Стивън Кинг наистина знае как да те наплаши с една глава, като ти опише просто едно убийство, а в допълнение сега в тази книга има и илюстрации, които максимално много те отвеждат до ситуацията и за теб става реалност. Ставаш една част с новелата, което не е на добре имайки в предвид че в нея всеки месец някой умира... брутално... Вече ви споменах за януари, а сега е ред за следващият месец - в него н пълнолуние жена е убита в спалнята си. И така всеки месец в това тихо и малко градче някой умира и то изобщо не по красив начин. Още по-загадъчното е че няма свидетели на това което се носи като слух из жителите на градчето... Или поне не и докато не дойде месец юли когато Марти е нападнат... и е оцелял. И което е още по-учудващото - той твърди че е наранил звяра. Дали ще му повярват? Дали е прав или това е просто плод на въображението му? Или това което казва е истина - че звярът се разхожда из града в човешка форма и търси следващата си жертва.

Ужасяващо нали? Принципно не гледам и чета ужаси, но си викам за всяко нещо си има първи път. Първи път ама грънци не знам колко съм се въртяла из леглото заради тази книга. Шапка му свалям на Кинг за страхотното си писане. Успява да те грабне дори с малко описания, като се има на предвид че той има къде къде по-обемни романи... с повече описания... които те карат да стоиш на тръни и да настръхваш дори от собственият си дъх...


#Мой рейтинг за книгата 5* Не ме остави да спя цяла вечер от вълнение
#Мой рейтинг за корицата 5 – Невероятна и същевременно плашеща, идеална за романа!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар