петък, 7 септември 2012 г.

Рубрика “На гости ни е…” – Джулиана Багът – автор на поредицата “Чисти” (31.07.2012)

Град в Северна Америка, девет години, след като Детонациите са разгромили света. Купола се издига величествено над отломките от останалия свят – в него живеят Чистите, чиито тела са без белези, здрави и превъзходни. Те са избрани да поставят началото на една нова, по-добра човешка раса. А долу, в града, всички останали се борят да оцелеят. Така стоят нещата за 16-годишната Преша, която живее с дядо си в склада на стара бръснарница. Скоро тя ще трябва да се предаде на специализираната полиция, за да бъде тренирана за войник... или за да бъде използван за мишена, ако преценят, че е прекалено повредена и слаба. Но Преша не е слаба и не иска да се преструва повече. Тя бяга и е открита... от Партридж.

Бащата на Партридж е сред най-влиятелните в Купола. Но младият мъж се чувства изолиран и самотен, различен. Един ден случайно предположение го навежда на мисълта, че майка му може все още да е жива, навън. Партридж рискува живота си, за да напусне Купола и да се опита да я намери.

Когато Преша среща Партридж, светът за тях се разтърсва за пореден път...

Но първо, коя е Джулиана Багът?

Джулиана Багът е родена на 30 септември 1969 година в Уилмингтън, Делауер и израства в близкия град Нюарк. Следва творческо писане в колежа „Лойола” в Балтимор, Мериленд и в същото време учи в Сорбоната в Париж, откъдето получава сертификат за владеене на френски език през 1990 година. След като взима бакалавърска степен през 1991-ва, се записва в магистърската програма по творческо писане на Университета в Северна Каролина. Завършва през 1994 година и скоро след това се омъжва за състудента си Дейвид Скот, с когото са заедно и до днес и имат четири деца.

Джулиана започва да пише, когато е на 22 години. Първият й роман Girl Talk се превръща в бестселър в САЩ, последван от не по-малко успешните The Miss America Family и The Madam, исторически роман, базиран върху живота на баба й. Книгата й Which Brings Me to You, написана в съавторство със Стийв Алмон и определена за най-добра през 2006 година от престижното издание Kirkus Reveiws, предстои да бъде екранизирана. Днес Джулиана има 17 публикувани книги, сред които романи за възрастни и тийнейджъри, преведени на повече от 50 езика. Носител е на редица литературни награди. Авторката е добре позната отвъд Океана и с поезията си с три публикувани сборника. Пише и под псевдонимите Бриджет Ашър (The Provence Cure for the Brokenhearted) и Н. Е. Боуд (The Anybodies). Над 100 нейни публикации са се появявали в „Ню Йорк Таймс”, „Вашингтън Поуст”, „Бостън Глоуб”, а романите й са препоръчвани от списание „Пийпъл”. През 2006 година със съпруга си създават неправителствената организация Kids in Need - Books in Deed, която се фокусира върху необходимостта от ограмотяване и осигуряването на безплатни книги на деца в неравностойно положение. Понастоящем Джулиана е доцент в програмата по творческо писане в щатския университет във Флорида. Още за писателката  може да откриете на адрес www.juliannabaggott.com.

1.Можете ли да ни кажете малко за себе си?

Аз съм бързо говореща,която харесва шоколад. Чисти ще бъде моята 18-та книга, включително книгите под псевдоними, Н.Е. Боуд и Бриджит Ашър. Понякога споменавам в есета и други места, работата ми е публикувана в Ню Йорк Таймс, Бостън Глоуб, Вашингтон Пост,НПР... аз преподавам във Флорида. Имам 4 деца, 2 кучета и котка.

2.Можете ли да ни кажете нещо за Чисти?

Започна с изображението на 16 годишно момиче с ръка на кукла, което се крие в прашен кабинет. Има също и по-голямо момче,което успява да избяга от Дом. Техните животи се преплитат. Беше дълго създаването на целия свят.

3.Какво беше вдъхновението за Чисти?

Този въпрос винаги ме изненадва,защото аз никога не ползвам само една идея. Изображенията, желанието да пишеш на голямо платно, психологичния реализъм, връзката до най-възрастните,които обожават ранните страници и ме подтикват да напиша останалото.

4.Имаше ли някакви лични преживявания, които са свързани с писането на Чисти?

Да. В това сливане по между им – някой от тях – сякаш имаш малки деца, които винаги държиш и заспиват на гърдите ти и аз пиша с тях . Като рпочете за майките в книгата, ще разберете, защо е свързано. Сплотяване.

5.Беше ли героя на Преша басиран на някого или беше напълно измислен герой? Каква е тя?

Тя има следа от моите собствени дъщери, тези около мен – но резултата е, че тя е сама за себе си. Напълно.

6.Какво беше твоето вдъхновение за корицата на Чисти?

Корицата беше направена от брилянтни дизайнери. Обикнах я мигновенно.

7.Кой ти е любимият герой от книгата? И защо?

Не мога да избирам между тях. Но аз наистина неочаквано заобичах писането на герой,който започва като злодей,но се превръща в главен герой,който е всъщност много сложен. Капитана – и брат му,който е залепен за гърба му, Хелмуд.


Интервюто бе преведено за вас от cornelia_star (Теми)! Приятно четене! Моля не разпространявайте без позволение!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар