сряда, 5 септември 2012 г.

Рубрика “На гости ни е…” – Катрин Фишър – автор на поредицата “Инкарсерон” (12.06.2012)

Представете си огромен затвор с дълги коридори, метални гори, изоставени градове и пресъхнали морета. Затвор, замислен от Мъдреците като идеален свят, в който човечеството да разгърне пълния си потенциал.
         Представете си Инкарсерон.
         Но нещо се обърква и екпериментът се проваля. Инкарсерон се превръща в затворена система, в която нищо не може да проникне или да напусне.
         Спомените на седемнадесетгодишния Фин са заличени, но той притежава необикновената дарба да вижда звездите. Виденията му разкриват тайните на Инкарсерон и му посочват пътя за бягство. Придружен от клетвения си брат Кийро, мъдреца Гилдас и вярната Атия, Фин поема из огромния лабиринт на затвора. Необикновен кристален ключ с холограма на орел ще им помогне да открият изхода.
         Извън Инкарсерон свръхмодерни технологии поддържат илюзията, че животът от седемнадесети век не се е променил. Красивата Клаудия, дъщеря на директора на затвора, е принудена да се омъжи за своенравния син на кралицата. Клаудия е готова на всичко, за да избяга от златната си клетка.
         Представете си неспирна борба за оцеляване, седем пръстена с животи, летящ кораб и стена на края на света.
         Можете ли да си представите невъобразимото?
         Можете ли да си представите Инкарсерон?

Но първо, коя е Катрин Фишър?

Катрин Фишър е родена през 1957 г. в Нюпорт, Уелс. Завършва английска филология в университета в Кардиф. Още от студентските си години се интересува от митология и история. Става известна едновременно като поет и романист. Преди да стане професионален писател, изкарва прехраната си като начална учителка и археолог. През 1989 г. печели наградата за поезия на Кардиф. До този момент е издала деветнадесет романа, преведени на седемнадесет езика. Освен че пише, тя и преподава: изнася лекции по творческо писане в университета в Гламорган, работи и като радиоводещ .

"Инкарсерон" е футуристичен затвор, запечатани от погледите с комбинация от високи технологии. То е всичко, което един фентъзи роман трябва да бъде: вълнуващ, страшен, провокиращ мисленето, и с богато въображение. Той поетично написан от г-жа Фишър, добре описан и с красиво темпо.

Бихте ли споделили някои ранни самоанализи, за ​​да ни дадете идея, каква сте била като тийнейджър? Какво ви харесва? Дайте на вашите читатели три "Добре е да знаете" факти за първия си работен опит, вдъхновението за писателската ви кариера, всякакви забавни подробности или анекдоти, които биха оживили вашите страници. Също така ни кажете за Катрин Фишър днес - жената зад най-продавания автор на повече от четиринадесет фентъзи романа.

Катрин Фишър: Бях вида тийнейджър, който винаги четеше или излязаше на разходки в двора. Имах чувството, че ще бъда писател, но не знаех наистина, така че учих английски. Имах избор на работни места след колежа, включително и работа на археологически разкопки и като лабораторен техник. Но аз винаги съм писала стихове и разкази и постепенно започнах да се опитам да ги публикувам.

Какво в тази форма на изкуството на писането на фентъзи романи за младите възрастните и децата ви очарова, и ви дава трайна страст да продължите по такава взискателна професия?

Катрин Фишър: Любимите ми автори са често експерти във фантастиката. Обичам романите на Алън Гарнър, особено „The Owl Service”, която се основава на уелски мит, а също и Толкин и Урсула Ле Гуин, и моят сънародник Артър Макен, геният на терора. Така че, когато аз започнах да пиша, магията и странните неща, влязоха в книгата наведнъж. Чувствам, че този жанр, ми дава много повече възможности да изследвам хората и природата, а всъщност и свръхестественото, отколкото всеки друг.

Моля, кажете на вашите млади читатели за своя роман "Инкарсерон." Какво предизвика въображението ви? Кои са любимите ви аспекти от тази книга?

Катрин Фишър: „Инкарсерон” бе предизвикан от няколко неща - изложба на разпечатки на Пиранези, наречена Въображаеми затвори, показващ огромни и странни сгради, където затворниците са малки и отдалечени. Също така разговора с някого и литературните източници като Ghormenghast и други. Всички тези неща се събраха и започнаха книгата. Моите любими аспекти създават два различни свята – само слънчево, открито, луксозно, а другия тъмен, затворен, жесток и взаимоотношенията между героите, като Клаудия и баща й, или Фин и Кийро.

Как преплитате толкова много напрежение и елементи на информация, по време на запис и създаването на героите Клаудия и Фин и все пак ги държите така забързани? Изработвате ги предварително, или те се развиват, докато пишете историята?

Катрин Фишър: Не се работи много предварително. Склонна съм да изработя нещата, в развитието и след това не мога да давам информация по случайност. Единственото нещо, което наистина знаех от самото начало беше за размерите и местонахождението на затвора, ако сте чели книгата, знаете какво имам предвид. Всичко останало се разви. Опитвам се поддържам бързо действие и пускането на информацията в дискретност. Заглавните цитатати в главите помагат с това.

Създали сте група от персонажи: Джайлс, Ърл Каспър, Сапиент Гилда, Атиа и Кийро толкова забележително завладяващи, че вашите читатели определено призовават за още, как решихте какво ниво на детайли Вашите читатели ще приемат? Как работи творческия ви процес?

Катрин Фишър: Исках да различа групата с персонажите, така че хората да бъдат в състояние да се идентифицират с най-малко един. Започнах да се интересувам за някои от героите: Джаред по-специално е нараснал в по-голямо значение, тъй като историята продължава. Пазителят беше забележително за писане и Кейро беше много забавен, тъй като той е сравнително неусложнен. Фин е проблемен характер и той беше интересен, както и Клаудия. Аз също се забавлявах с второстепенните герои като Гилдас и Рикс, които ще се срещнат в „Сапфик”.

Ако сте била помолени да прочетете една глава от "Инкарсерон" има ли такава, която вие ​​лично ще изберете, за да споделите с феновете си? И защо?

Катрин Фишър: Аз често трябва да чета от „Инкарсерон” в училищата и така нататък. Аз обикновено избирам частта, където Клаудия прониква в кабинета на баща си. Но мисля, че любимата ми глава е 29.

Ако ви е позволен пълен контрол над холивудската версия на "Инкарсерон", кой ще е в него? А според вас към кой трябва да се насочи?

Катрин Фишър: Аз не знам много за холивудските актьори, така че аз нямам представа. Налице е британският актьор, наречен "Чарлз Данс", който би изиграл началника на затвора, много добре.

Г-жо Фишер, колко години сте прекарали в изследване, за създаването на имение от 17-ти век, включващо напълно различен свят, управляван от компютри? Как се преодоляват тези предизвикателства?

Катрин Фишър: Аз не правя проучване наистина. Току-що прочетох много -история, археология - и го измислих. Те са измислени светове и не трябва да са съвсем верни. И аз ходих на училище в къща имение от 17-ти век , така че знам какво е.

И накрая, може ли да ни дадете малък поглед върху предстоящата си книга "Сапфик”? Какво предизвика въображението за този нов роман?

Катрин Фишър: "Сапфик” продължава директно от „Инкарсерон”. Фин намира живота в съда за труден, той се тревожи за Кийро и Клаудия се страхува за баща си. В затвора, Кейро и Атиа намират магическа ръкавица, която някога е принадлежала на Сапфик - Кийро, смята, че ще му помогне да се измъкне. Но затвора има свой план. И тогава истинския Джайлс се появява .....

Бихте ли искали да сложите край на интервюто си със съвет за писането или съвет за амбициозни млади писатели от цял ​​свят?

Катрин Фишър: Съветите ми за писане са прости :
Четете. Пишете за това, което ви харесва. Вярвайте в себе си. Прочетете работата си на глас. Движете нещата. Влезте под кожата на всеки герой.


Интервюто бе преведено за вас от cornelia_star (Теми)! Приятно четене! Моля не разпространявайте без позволение!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар