неделя, 5 юни 2011 г.

Ревю: Огнено жертвоприношение (Анита Блейк - ловецът на вампири, #7)-Лоръл К. Хамилтън + ИГРА С НАГРАДИ!

Заглавие: Огнено жертвоприношение 
Поредица: Анита Блейк – Ловецът на вампири, #7
Автор: Лоръл К. Хамилтън
Издател: Колибри
Година на издаване: 2010
Брой на страници: 576
Корици: меки
Език: български
Тегло: 340грама
Размери: 16.5x11,8
ISBN: 978-954-529-773-1
Раздел: Фантастика, фентъзи, Хорър, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература
Корична цена: 15,00лв
Закупете си книгата онлайн от:
-Хеликон: 14,25лв
-Пингвините: 12,75лв 
-Мобилис: 13,65лв 
-Колибри: 20,00лв 
-Буктрейдинг: 12,75лв  
-store.bg: 15,00лв


~Анотации на книгата~

Коя жена изглежда безупречно за вечерта, с елегантна и възбуждаща рокля, а в същото време е въоръжена до зъби, готова за всяка ситуация? Отговорът е Анита Блейк. Може ли една жена да се е разделила с алфата на върколаците, защото пред очите й той е изял другиго, и въпреки това неговата глутница да я признае за своя лупа? Отговорът е Анита Блейк.

Възможно ли е една жена да накара любовника си да усети омайващия вкус на храната, без да е преглътнал дори хапка? Отговорът е Анита Блейк.

В тази изключително динамична градска приказка животът профучава през героите и читателя по други, различни от общоприетите, правила. Тук си дават среща силни характери – красиви, манипулативни и хипнотични. Тук отношенията между героите са градени със столетия и са оплетени на свръхестествено ниво, а това отваря вратите към светове, в които читателят се потапя с увлечение, жаден за още. И ето, седмата книга от поредицата „Анита Блейк, ловецът на вампири“, не само предлага още, но е и обсебваща като целувка на вампир.

„ДА ЗАДАВАШ ВЪПРОСИ Е ПРЕКРАСНО, НО САМО АКО ЗНАЕШ ОТГОВОРИТЕ. АКО ПИТАШ, НО СИ ИЗНЕНАДАН ОТ ОТГОВОРА, ПРИЛИЧАШ НА ГЛУПАК. НЕ Е ЛЕСНО ДА СЕ ПРАВИШ НА СТРАШЕН, КОГАТО ИЗГЛЕЖДАШ НЕДОСТАТЪЧНО ИНФОРМИРАН.“

---

Не можете да се доверите на никой, който спи с чудовища.

Анита Блейк винаги е вярвала в това. Но сега тя споделя леглото си с Господаря вампир на града. Така че когато един подпалвач, започва да си набелязва вампири за жертви, съществата на нощта се обръщат към бившият си враг. За сега само Екзекуторката може да ги спаси от Ада...

---

Често е трудно да се каже кое е добро и кое зло. Питайте Анита Блейк. Изглежда тя е създала слабост в сърцето си за един точно определен вампир. Така че когато огньовете на подпалвач започват да "изяждат" немъртвите на Сейнт Луис, стига до това че само Анита може да спаси чудовищата които се е заклела да унищожи.

---

"Огнено жертвоприношение" продължава приключенията на Анита Блек, която се опитва да разреши серия от палежи и други престъпления, както и да се справи със заплахата върху любовника й, Жан Клод, докато той предотвратява политическо предизвикателство от Вампирският съвет.


~За авторката~

Лоръл Хамилтън е американска писателка, добре позната със своите две поредици от романи: „Анита Блейк: ловецът на вампири“, която обхваща 20 романа, няколко сборника с разкази, както и комикс; и „Мери Джентри“, която се разпростира в 8 романа.


~Откъс от книгата~

Повечето хора не биха задържали погледа си върху белези от рани. Е, няма как да не ги забележиш, но веднага извръщаш глава. Нали разбирате – хвърляш едно око, поглеждаш встрани и след миг още един бърз поглед. Нищо повече. Една рана няма как да предизвика интерес колкото някое шоу на изроди, но все ще събуди любопитството. Капитан Пийт Маккинън, пожарникар и спец по разследване на палежи, се настани срещу мен и големите му шепи обгърнаха чашата студен чай, която му донесе Мери, нашата секретарка. Погледът му се спря върху ръцете ми. Не там, където обичайно се вторачват мъжете. В изражението му нямаше нищо сексуално. Оглеждаше белезите ми, без те изобщо да го притесняват.
Дясната ми ръка беше разпорвана от нож два пъти. Единият белег беше избледнял и завехнал. Другият бе все още розов и свеж. Лявата беше още по-зле. В сгъвката на лакътя си имах плетеница от бели бразди. Ще ми се наложи да вдигам гирички до края на живота си, иначе белезите ще се втвърдят и няма да мога да си свивам ръката – така поне твърди физиотерапевтът ми. Наред с това личеше и кръстовидна дамга от изгаряне, набраздена от грапавите нокти на преобразена вещица. Под блузата си криех още един-два белега, но ръката ми беше най-зле.
Шефът ми Бърт бе настоял изрично в офиса да нося сако или блуза с дълъг ръкав. Някои клиенти били изразили известни съмнения относно моите, хм… професионални травми. Откакто ми го каза, напук не носех блузи с дълъг ръкав, а той всеки ден намаляваше още и още градусите на климатика. Днес беше такъв студ, че цялата бях настръхнала. Всеки друг на мое място би дошъл на работа с пуловер. Аз обаче си пазарувах съвсем къси блузки, за да се виждат и белезите по гърба ми.
Маккинън ми беше препоръчан от негов приятел – сержант Рудолф Стор, също ченге. Играели заедно футбол в колежа. Долф рядко използваше думата „приятел“, та по това си направих извода, че явно са близки.
Какво е станало с ръката ви? – попита накрая Маккинън.
– Аз съм легален екзекутор на вампири. Понякога са доста пакостливи. – Отпих глътка кафе.
Пакостливи – повтори той и се усмихна.
Постави чашата на бюрото и свали сакото си. В плещите беше почти толкова широк, колкото аз бях висока. Бе малко по-нисък от двуметровия Долф, но наистина малко. Караше четирийсетте, но косата му вече беше прошарена, а на слепоочията си беше направо побеляла. Това не му придаваше достолепен, а по-скоро уморен вид.
Биеше ме по белези. По ръцете му от китките нагоре пълзяха следи от изгаряния, които се скриваха под късите ръкави на бялата му официална риза. Кожата му беше като на животно, което я сменя редовно, и бе изпъстрена с червеникави и бели петна.
– Сигурно ви е боляло – казах аз.
– Да. – Той седеше, без да отмества нетрепващия си поглед от очите ми. – Знаете как е, явно и вие сте лежали в болница по същия повод.
– Така е. – Издърпах нагоре левия си ръкав и показах лъскавия белег от куршум. Той се поококори. – Сега, след като доказахме един на друг какви храбреци сме, да говорим по същество. Защо сте тук, капитан Маккинън?
Той се усмихна и провеси сакото си от облегалката на стола. Взе чашата си от бюрото и отпи глътка чай.
– Долф ме предупреди, че не обичате да ви преценяват.
– Не обичам да ме подлагат на проверки.
– Откъде знаете, че сте минали проверките?
И аз се усмихнах.
– Женска интуиция. И тъй, какво искате?
– Знаете ли на какво казват „светулка“?
– На подпалвачите – отвърнах аз. Той ме погледна в очакване да продължа. – На човек, способен да запали огън със силата на мисълта си.
Той кимна.
– Някога да сте виждали истински пирокинетик?
– Гледала съм филми на Офелия Райън.
– Черно-белите й филми ли?
– Да.
– Както знаете, тя вече не е между живите.
– Не, не знаех.
– Изгоряла в леглото си при спонтанно самозапалване. Много светулки изгарят така – сякаш с възрастта губят контрол върху себе си. Познавате ли такива хора?
– Не.
– Къде сте гледали филмите?
– Два семестъра следвах екстрасензорика. При нас идваха много медиуми, говореха ни, демонстрираха уменията си, но пирокинезата е толкова рядка способност, че преподавателят не можа да намери човек, който я притежава.
Той кимна и допи чая си на един дъх.
– Срещал съм се с Офелия Райън веднъж. Симпатична жена. – Той завъртя пълната с лед чаша между големите си длани. Заговори, без да ме поглежда, фиксирал очи в чашата: – Познавам и още един подпалвач, доста млад, на двайсет и няколко. Започнал с подпалване на необитаеми къщи, като повечето пиромани. После преминал на сгради с хора вътре в тях, но те все успявали да избягат. Накрая подпалил цял жилищен блок, превърнал го в истински огнен капан. Възпламенил всички изходи. Жертвите били над шейсет човека, предимно жени и деца.
Маккинън вдигна очи към мен. Изглеждаше като обсебен от спомена.
– Никога не бях виждал толкова много обгорели трупове на едно място. По същия начин се опита да подпали и една административна сграда, но пропусна няколко изхода. Двайсет и трима загинали.
Как го хванахте?
Започна да пише до вестниците и телевизиите. Искаше да стане известен. Подпали няколко ченгета, преди да го пипнем. Бяхме се оборудвали с онези, грамадните сребристи костюми, дето ги обличат при пожар на нефтена сонда. Не можа да ги възпламени. Заведохме го в полицейския участък и това ни беше грешката. Подпали го.
– Че къде другаде да го заведете? – попитах.
Той повдигна широките си рамене.
– Не знам, някъде. Все още не бях съблякъл костюма. Хванах го и му казах, че ще изгорим заедно, ако не загаси пожара. Той се изсмя и се самозапали.


~Преразказ на първите няколко глави от книгата~

Анита се среща с капитан Пийт Маккинън, който мисли че в Сейнт Луис има пирокинетик на свобода. Анита отбелязва че той е бил с изгаряния и тежко ранен заради подпалвач в миналото, и че сега се нуждае от помоща на Анитаза да хване един който мисли че е на свобода.

Лари Кинкланд се обажда на Анита, искайки да бъде откаран от спешното отделение. Той е бил ранен, защото е оставил екзекуторската си чанта без надзор и маниакална жена се опитала да убие почиващ си доктор който по една случайност или друга е бил вампир. Тя е нападнала Лари когато той се е опитал да я спре да не прониже доктора. Анита тъкмо го откарва у дома и започва да го лекува, когато получава обаждане от Стивън, покорният върколак, да дойде и да помогне на Натаниел, леопардлак, който е бил хоспитализиран след зверски трик, който е включвал изнасилване и от части изкормване.

Стивън иска от Анита да накара Зейн да не откарва Натаниел у дома. Зейн е това което минава за Алфа при леопардлаците след смъртта на Габриел в ръцете на Анита. Анита се връща в болницата на време за да открие Зейн да носи Натаниел, с който тя още не се е запознала, и да причинява доста врява. Стига се до стрелба и Анита прострелва Зейн няколко пъти и е изненадана че той ги приема с отворени обятия, обявявайки я за тяхна Алфа. Стивън и Натаниел остават в болницата докато раните им заздравеят: Зейн е вече излекуван и затворен далеч в затвор.

Ървинг, репортерът върколак, обяснява на Анита, която в момента е навън с Ричард, Улфрикът на глутницата на върколаците, че Силви, втората по командване при вълците, е забранила на вълците да помагат на леопардлаците по какъвто и да е начин, поради ужасните неща които Габриел и Райна са направили на вълците, включително и на Силви, като наказание. Тя иска да ги преследва и убие. Стивън се е въпротивил на волята на Силви да помогне на Натаниел, а Натанел е в опасност от другите леопардлаци които не знаят какво става. Ървинг обяснява на Анита че тя е все още лупа докато Ричард не я замени официално, и че тя може да се изправи срещу Силви за да предпази Стивън. Силви също има намерения да стане Улфрик, казва й Ървинг на Анита, което би било за глутницата, за леопардлаците и фатално за Ричард. Ървинг свързва Анита с трима върколаци които са достатъчно силни за да пазят, но достатъчно слаби за да бъдат заблудени; тя ги повиква и ги кара да дойдат в болницата за да защитават ранените превръщачи.

Заради този случай, който съдържа свръхестестесвени същества, Долф Стор идва в болницата за да говори с Анита. Той е много недоволен от нея и избора й. Та се възмущава но въпреки това му дава почти пълно обяснение на това което се случва. Долф си тръгва. Тримата вълци на които тя се обади да пазят пристигат. Анита отприщва силата на Ричард през белезите и се позовава на силата си на лупа върху тях.

(Това се случва в първите няколко страници от книгата. За да разберете какво става до края на книгата ще се наложи да си я закупите и ви уверявам че няма да съжалявате.)


~Ревю на книгата~

Самата корица на книгата (която изключително много се доближава до оригиналната) разбирате че книгата ще има доста спиращи дъха моменти както и доста огън и жупел. В града има нова откачалка и този път вместо да се намират убити по странен начин трупове, полицаите откриват изгорели до основи сгради и овъглени до неразбираемост тела. Нашето момиче този път ще трябва да се справи с нещо по-различно до сега и може би ще се "опари" покрай това и другите неща които се завъртат около нея. Това се получава когато имаш голяма уста, а не знаеш всъщност как стоят нещата.

Поради силният си характер и мнението че все някой трябва да защитава хората, Анита нагазва до колене че и по-дълбоко покрай опазването на превръщачите. Не стига това ами и на Вампирският съвет им е пусната мухата че нейният любовник Жан Клод иска да създаде свой собствен съвет и по този начин да бъде независим. Лоялните ще ви предадат, новите ще ви поискат закрилата, старите връзки ще бъдат възстановени до някъде и разбира се куп животи ще бъдат загубени. Сега всичко опира до Анита дали ще успее да оправи нещата. И как така се пада тази чест на една жена, при положение че има толкова много мъже около нея и аз не знам....

Понякога трябва добре да обмислиш дали да убиеш някой злодей защото ако не го направиш последствията след това могат да бъдат катастрофални. А и ако на скоро си скъсал с някой жив и си се отправил към леглото на някой секси мъртвец работите изобщо няма да бъдат хубави... Особено ако след това ти се наложи да се бориш с бившата си половинка и с настоящата си срещу най-силните.

Ако това до сега не ви бе достатъчно то вижте следната схема:
Както знаете вампирите си имат Вампирски съвет който изобщо не е с добри намерения и има купища закони и вампири от които те хваща страх само като споменеш имената им, като добавим към тях и "малък" спор за това кой кого да управлява между пардовете и глутниците, след това добавете малко изгорели трупове и сцени на местопрестъпления които изобщо не са за гледане и за капак на всичко любовни спорове между двама силни мъже, кой от кой по-красиви и предизвикателни... еми като се събере всичко това май получаваме една доста добра комбинация наречена "Огнено жертвоприношение".

Прочетете книга, влезте за пореден път в света на Анита и... внимавайте да се опарите... или умрете...


#Мой рейтинг за книгата - 5* Не ме остави да спя цяла вечер от вълнение
#Мой рейтинг за корицата – 5 – Невероятна е! Въпреки че от издателството не успяха да закупят правата за оригиналната корица, тази се доближава максимално до нея! Страхотна! Самата корица ти говори за похот, грях и огън!


~Списък на героите в книгата~

Главни герои

-Анита Блейк:Свръхестествен експерт/консултант, съживителка и екзекутор на вампири;
-Жан Клод:много сексапилен вампир Господар на Сейнт Луис
-Ричард Зийман: Алфа Върколак, учител по химия

---
Други герои:
Лари Киркланд:
Рони (Вероника) Симс:
Долф Стор: Сержант, Лидер на Регионален отряд за свръхестествени разследвания, накратко РОСР
Зербровски: Детектив в Регионален отряд за свръхестествени разследвания, накратко РОСР
Тами Рейнолдс: първата вещица на Регионалният отряд за свръхестествени разследвания(РОСР)
Детектив Клив Пери:
Ървинг Грисуолд:репортер-върколак
Джейсън Шюлер: млад върколак
Джамил: правоприлагащ на глутницата
Стивън Дитрих: покорен върколак
Силви Баркър: върколак
Грегори Дитрих: братът близнак на Стивън, леопардлак
Елизабет:
Рафаел: Кралят на плъхолаците в Сейнт Луис
Д-р Лилиан:
Луис Фейн: плъхолак с познания за пещерите
Райна:Лупа на върколаците
Лив:новопристигнал вампир
Уили Макой: вампир който се познава с Анита когато е бил човек
Деймиан: новопристигнал вампир
Ърни: човешка хапка
---
Нови герои:
Капитан Пит Макинън: детективът от отдела по палежи в Сейнт Луис
Натаниел Грейсън: леопардлак от парда на Габриел
Кевин: върколак който помага на Анита
Лорейн: върколак който помага на Анита
Теди: върколак който помага на Анита
Зейн: леопардлак от парда на Габриел
Ашър: пратеник от Бела Морте
Ивет: пратеник от Морте Д'Армор
Балтазар: човешкият слуга на Ивет
Уорик: допълнителен член на партито на Съвета, също от Морте Д'Армор
Хана: приятелката на Уили
Вивиан: леопардлак от парда на Габриел
Чери: леопардлак от парда на Габриел
Падма: член на Съвета, Господар на зверовете
Фернандо: плъхолак, син на Падма
Травелър: член на Съвета
Гуен: върколак, приятелка на Гуен, психолог
Хари:
Гидън: животното на повикване на Падма, тигролак
Томас Карстеърс: човешкият слуга на Падма
Падгет: ченге
Рой Смит:
Каролин:
Фултън, Тъкър, Рен - пожарникари


~Игра с награди~

Ето я и играта ни свързана с поредицата за Анита Блейк!

Условия:

#Разпространете линка от този пост в следните места ако имате профили:
-Фейсбук профила си + следният текст:

Научете повече за книгата! Включете се в играта и спечелете награди!

-Туитър профила си + следният текст:

@Vampire_Ladies Научете повече за книгата!Включете се в играта и спечелете награди!

#Отговорете на следните въпроси:
-Кажете ни колко и кои герои са умрели в тази книга (по възможност и как)?
-На какво в книгата е име “Огнено жертвоприношение”?

Линковете от постовете ви за играта във Фейсбук и Туитър ви носят по +1 точка! Правилният отговор на двата въпроса ви носят +10 точки! Тоест съберете максималният брой точки и участвайте в надпреварата за материална награда свързана с поредицата!

Линковете към постовете си и отговорите на въпросите заедно с имейла си оставяйте в коментари след този пост! Също така следете Фейсбук и Туитър страницата ни за жокери относно въпросите! Крайният срок за участие е 11 юни до 23:59 часа! Успех!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

6 коментара:

  1. -Кажете ни колко и кои герои са умрели в тази книга (по възможност и как)?
    За жалост си спомням само Фернандо със сигурност, че умира от ръцете на Анита и няколко млади вампира на Майкъл при пожара.

    -На какво в книгата е име “Огнено жертвоприношение”?
    Клуб, танци и питиета. Не принадлежи на Жан-Клод, мисля, че се намираше извън Вампирския квартал.

    ОтговорИзтриване
  2. -Кажете ни колко и кои герои са умрели в тази книга (по възможност и как)?
    Ивет(Уорик я изгаря)
    Уорик(изгаря заедно с Ивет)
    Фернандо(Падма го разменяше в замяна на своя живот, но не помня точно как го убиха)
    Лив(убиваха я, задето предаде Жан-Клод)
    Падгет: ченге(мисля, че умираше след пожара при Майкъл, когато влязоха в сградата; вампир го уби)
    Фултън, Тъкър, Рен - пожарникари(вампири ги убиват)


    -На какво в книгата е име “Огнено жертвоприношение”?
    Име е на клуб, някъде в покрайнините. Мисля, че бе единствения вампирски клуб, който не се намираше във Вампирския квартал.


    Facebook: http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1732556808

    http://twitter.com/#!/violeta_naumova

    e-mail: violeta_naumova@yahoo.com

    ОтговорИзтриване
  3. -На какво в книгата е име “Огнено жертвоприношение”?
    Клуб на Жан-Клод ако не се лъже е в покраинините

    -Кажете ни колко и кои герои са умрели в тази книга (по възможност и как)?
    Фултън, Тъкър, Рен - пожарникари (умират в църквата на Малкълм)
    Лив ( предава Жан-Клод и мисля че я дадоха на Силви понеже се е гаврила с нея)
    Фернандо( Памда го разменя за да живее и Силви го убива .. но май никой незнае какво е станало точно)
    Уорик (изгаря)
    Ивет (изгаря заедно с Уорик)
    Падгет: ченге (умира в църквата на Малкълм)


    Facebook: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000207619685

    e-mail: bibsi_love@abv.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Огнено жертвоприношение е име на клуб да в покрайнините ама не е на Жан Клод той не обича да ходи там дори за него е безвкусно това е вампирски бар извън тяхната територия

      Изтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. -Кажете ни колко и кои герои са умрели в тази книга (по възможност и как)?
    Фернандо и Лив са предадени на Силви от Анита, за да понесат своето наказание, не е изрично споменато, че са убити, но най-вероятно е така
    Уорик подпалва Ивет, като след това се запалва с нея
    Такър - разкъсана е почти на две от вампир, когато влизат да спасяват оцелели вампири след пожара в църквата
    Наемен убиец, който отива в новия дом на Анита като се представя за доставчик, мисля, че Рони първа стреляше в него

    "Огнено жертвоприношение" е нощен клуб, които е извън Квартала на вампирите, единственият

    Facebook: http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=203738996336853&id=100001031114515

    e-mail: infernaliia@abv.bg

    ОтговорИзтриване