вторник, 14 юни 2011 г.

Ревю: Първият гроб отдясно (Чарли Дейвидсън, #1)–Даринда Джоунс

Заглавие: Първият гроб отдясно
Поредица: Чарли Дейвидсън, #1
Автор: Даринда Джоунс
Издателство: Ибис
Страници: 296
Корици:
Меки
Език: Български
Размери: 21х14,5
ISBN: 9789549321609
Жанр: Фентъзи, фантастика, хорър, световна проза, художествена литература (преводна)
Съдържание на секс сцени и груб език: Книгата съдържа груб език, подробно описание на секс сцени, целувки.
Дата на издаване: 31ви май 2011 (книга е вече на пазара)
Цена: 11,90 лв
Откъс: ТУК


~Анотация~

Великолепен дебютен роман, който жъне награди и който ни запознава с Чарли Дейвидсън, със странично занятие частен детектив и основно – жътвар на души

Чарли вижда мъртъвци. Точно така, тя вижда мъртъвци. Работата ѝ е да ги убеди „да влязат в светлината“. Но когато тези мъртъвци са починали при далеч не идеални обстоятелства (иначе казано, били са убити), понякога искат от Чарли да потърси сметка на лошите. Нещата се усложняват от изпълнените с гореща страст сънища на Чарли за някой, който я е следвал цял живот. Оказва се, че той май не е мъртвец. Нищо чудно да се окаже нещо съвсем различно...


~За трилогията~

Книгите за Чарли Дейвидсън:
1. First Grave on the Right
2. Second Grave on the Left
3. Third Grave Dead Ahead
Правата за издаване на трологията вече са
откупени в 12 страни:
Slovak Republic: IKAR
France: Milady/Bragelonne
Germany: Egmont LYX
Russia: Corpus Publishers/AST
Thailand: Kaewkarn Publishing
Poland: Papierowy Ksiezyc
Tawain: Four Seasons/Spring International Publishing
Turkish: Dogand Egmont
Bulgaria: IBIS Publishing House
Spain: Debolsillo/Random House Mondadori
UK and Commonwealth: Paitkus, Little, Brown UK


~Награди и препоръки от автори~

През 2009 година романът е отличен с наградата „Golden Heart“ в категория „Най-добър паранормален романс“

---

Първият гроб отдясно е острумна, динамична и адски забавна. Грабвайте я, без да се замисляте!
ДЖЕЙН АН КРЕНЦ


Първият гроб отдясно е феноменална! В тази книга има всичко – свеж хумор, сексуално напрежение и гъделичкаща любопитството мистерия. Даринда Джоунс направо ме срази.
КРЕСЛИ КОУЛ


Първият гроб отдясно е духовита, загадъчна, вълнуваща и най-вече – секси!
ДЖИНА ШОУОЛТЪР


Феновете на Шерилин Кениън ще се влюбят в тази книга.
„ЛАЙБРЪРИ ДЖЪРНЪЛ“


Брилянтен роман! Не ходете, направо тичайте да се сдобиете с него.
„НАЙТ АУЛ РИВЮС“


Най-добрият дебютен роман, който съм чела от години. Вълнуващ, емоционален, секси и спиращ дъха. Изпълнен с изненадващи обрати. Не е за изпускане!
ДЖ. Р. УОРД


~Любопитно~

Когато Дж. Р. Уорд (авторката на бестселър поредицата „Братството на черния кинжал“) прочита романа, се обажда на редакторката на издателството и въодушевено заявява: „Това е най-добрият дебютен роман, който съм чела през последните пет години! Къде открихте тази авторка? Заставам зад нея на 100 %. Ще публикувам и откъс от романа на своя сайт и ще го препоръчам на всички мои фенове. С нетърпение очаквам следващата книга.“


~Ревю~

Добре, да започнем с това че главната героиня Шарлот (Чарли) Дейвидсън е жътвар на души. Ще си кажете какво път е това. С две думи - вижда духовете на мъртъвци и им помага да преминат отвъд (тоест през нея, понеже тя "свети" за тях и сякаш това е входа им към рая. Първата асоциация която някои от вас биха направили е - черна роба с качулка и косата на смъртта, а втората най-вероятно ще е свързана с Мелинда Гордън и сериала "Шепот от отвъдното" или другият сериал за духове - "Мъртви като мен". Еми и в двата случая грешите. Чарли нито ходи като някоя откачалка с коси и роби, нито пък е мила и ревлива като Мелинда. Нашето момиче си е силно, с пиперлив език и знае как да те затапи във всяка една ситуация.

Като оставим на страна работата й като Жътвар, Чарли е и частен детектив. В тази книга г-ца Дейвидсън трябва да се справи с преминаването в отвъдното на трима мъртви адвокати, с разрешаването на последният случай върху който са работили и да разгадае що за същества са Рейес и Големият Злодей. Тук май малко ви обърках, а? Рейес е саксапилният й посетител в сънищата й, който я докарва до не свяст с присъствието си. Колкото до Големият злодей - е, той е нещо като телохранител на Чарли - пази я когато някой я напада, и под пази имам предвид убива... по доста странен начин... Освен да прехвърля душите на умрелите в отвъдното, Шарлот има и други способности, но за тях вие сами ще разберете, като прочетете книгата, така че ще оставя това удоволствие за вас. Понякога способностите и дарбите са гадна работа, особено когато не знаеш как да се справяш с тях.

Книгата е наистина доста интересна и сюжета също е доста добре замислен. Хареса ми начина по който авторката започва всяка една глава (с цитат казан от героинята, или пък с надписи от тениски или по коли). Другото което ми грабна вниманието е как на моменти книгата може да ти бъде в един момент забавна, в следващият страшна, а в по-следващият дори гореща. Доста добра комбинация от емоции е успяла да пресъздаде Даринда Джоунс. Принципно не съм си мислила че мъртвите може да ги е грижа толкова много какво се случва с живота им след като умрат и тази книга показва три различни гледни точки на това, които бяха доста добре описани.

За любими герои би било ясно за всеки че ще ми бъдат Чарли и мистериозният Рейес от сънищата й. Силни герои, но по различни начини. Може би един от най-забавните ми второстепенни герои е г-н Уонг - духът който просто левитира и стои във всекидневната й. Имаше един цитат от книгата който не се сещам точно какъв бе, но помня че доста се смях на него. Ставаше въпрос за това как Чарли била решила за да закрие г-н Уонг (който не говори, а просто си стои като някоя вещ в стаята) сложила библиотека, но когато част от г-н Уонг започвала да се показва из книгите и по-точно до някакъв определен роман, било изглеждало доста странно, затова сега г-н Уонг си стои сам на открито и е поздравяван всеки път когато Чарли го види. От части и на мен ми се иска да имам такъв дух в къщи! Други забавни второстепенни герои които ми харесаха бяха Куки (съседката на Чарли) и духът на Леля Лил (лелята на Чарли). Куки е доста откачена съседка, но с манията си за кафе винаги ме разсмива. Може би е защото и аз пия огромни количества кафе като Чарли и Куки, и когато изпия по-малко или пък изобщо не съм пила съм направо друг човек! А щом се отнася до Лела Лил, е тя няма как да не те разсмее. Кажете ми вие не бихте ли се разсмели ако видите беззъба възрастна жена да се лута из кухнята ви и да "прави" кафе. А като прибавите и към това че лелята си мисли че изобщо не е мъртва, а и си пада малко мръстница - резултата е убийствено голям смях.

Джоунс е успяла да създаде свят където хем си мислиш че прилича на твоя, но хем не е. Доста объркващо, но книгата си заслужава. Със сигурност би си взела втората, която излиза в Америка на 16 август 2011, а според последните новини които имам от Ибис, ще я видим в България веднага щом издателството получи ръкописа и следователно бъде преведен. Нямам търпение за "Вторият гроб отляво" (книга 2)! Но докато чакаме втората книга, авторката е написала история, която заема място след първата книга, но преди втората.

Става въпрос за "Защото съгреших". Понеже не се знае дали ще бъде публикувана по някакъв начин от издателството, понеже е само 17 странички, мисля да ви я преведа и скоро да ви я пусна във форума за да й се насладите. Но за да прочетете историята, първо трябва да си купите първата книга, а ако още не сте го направили - какво чакате? Бързо тичайте към първата книжарница, може пък там да срещнете г-н Уонг да стои до някой запазен за вас екземпляр, или пък сексапилният Рейес да ви чака да прочетете книгата за да се потопите и в неговият свят на страсти и целувки? Във всеки случай, не четете повече това ревю, ами си вземете книгата. Няма да съжалявате!


#Мой рейтинг за книгата 4,5* Близо до идеална

#Мой рейтинг за корицата – 4 – Хубава е, но не разбрах след като Чарли не ходи с коса и всеки случай не носи такива обувки, каква е логиката Американците да измислят подобна корица. Може би за да привличат внимание? Няма значение. Корицата си е хубава, но не е важно да съдиш една книга по корицата, а по съдържанието й.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

1 коментар:

  1. Имам новини за историята "Защото съгреших" от издателство Ибис! Вижте какво казват за нея:

    Издателство ИБИС: "Направили сме запитване до авторката дали текстът е за свободно ползване или има ограничения. Ако е възможно, планираме да пуснем превода на разказа на нашия сайт за свободно четене, а не като част от втората книга."

    ОтговорИзтриване