понеделник, 20 юни 2011 г.

Ревю: Игрите на глада (Игрите на глада, #1)–Сюзан Колинс

Заглавие: Игрите на глада
Поредица: Игрите на глада, #1
Автор: Сюзан Колинс
Издателство: Екслибрис
Страници: 376
Корици:
Меки
Език: Български
Размери: 20х13
ISBN: 978-954-8208-63-5
Жанр: Антиутопия (Дистопия), Приключения, Пост-апокалиптично фентъзи, Световна проза, Художествена литература (преводна)
Съдържание на секс сцени и груб език: Книгата не съдържа груб език, само описания на целувки.
Дата на издаване: 2009
Цена: 14,90 лв


~Анотация~

В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет за ежегодните Игри на глада - реалити шоу, предавано на живо по телевизията.

Катнис Евърдийн знае, че подписва смъртната си присъда, когато доброволно заема мястото на по-малката си сестра в Игрите. Катнис неведнъж е била близо до смъртта - и оцеляването се е превърнало в нейна втора природа. Но ако иска да победи, ще се наложи да избира между оцеляването и човечността, между живота и любовта.

Сюзан Колинс поднася равни части съспенс и философия, приключения и любов в този изпепеляващ роман, чието действие се развива в едно бъдеще, обезпокоително напомнящо нашето настояще.


~Откъс~

   


~Награди и препоръки от автори~

British Fantasy Award for Top Ten (2009),
Georgia Peach Book Award (2009),
A School Library Journal Best Book of the Year (2008),
Cybils Award for Young Adult Fantasy & Science Fiction (2008),
Amelia Bloomer List (2009)
Amelia Bloomer List (2009),
An ALA Notable Children's Book for Older Readers (2009),
Horn Book Fanfare Best Book (2008),
West Australian Young Readers' Book Award (WAYRBA) for Older Readers (2010),
Rebecca Caudill Young Reader's Book Award Nominee (2011),
Red House Children's Book Award for Older Readers & Overall (2010),
New York Times Notable Children's Book of (2008),
Publishers Weekly's Best Books of The Year, South Carolina Book Award for Junior and Young Adult Book Awards (2011),
Rhode Island Teen Book Award (2010),
Dorothy Canfield Fisher Children's Book Award (2010),
ALA Teens' Top Ten (2009),
Milwaukee County Teen Book Award Nominee (2010),
Sakura Medal for Middle School Book (2010),
Silver Inky Award (2009),
Michigan Library Association Thumbs Up! Award (2009),
Florida Teens Read (2009),
Iowa High School Book Award Nominee (2011),
ALA's Top Ten Best Books for Young Adults (2009)

---

"Не можех да оставя книгата..." - Стивън Кинг

"Игрите на глада" е изумителна." - Стефани Майър, автор на "Здрач"


~Трейлър на книгата~

Трейлър на книгата

~За авторката~

Сюзан Колинс започва кариерата си като сценарист на детски предавания.

Като вдъхновение за трилогията "Игрите на глада", Колинс посочва мита Тезей и Минотавъра, както и кариерата на баща си във военновъздушните сили на САЩ. "Игрите на глада" е в списъка на New York Times за най-продавани книги 60 седмици, а списание Times обявява Колинс за една от най-влиятелните личности на 2010 година.

 

 


~Ревю~

След като прочетете тази книга ще ви се иска Панем никога да не съществува! Защо ли? Прочетете ревюто, а след това и книгата и ще разберете!

Всички знаят днешна Северна Америка - преуспяващи и богати държави, мирни отношения, политика и всичко на ниво. А сега си я представете цялата в руини... грозна гледка а? Сега от Северна Америка не е останало нищо друго освен руини и една държава на име Панем, чиято столица Капитол е най-невероятният град, а тринадесетте й окръга (сега вече дванадесет) са най-мизерното място на света за живеене. Защо ли? Нека просто кажем че правилата които познаваме сега след време стават ужасни. Хората са принудени да живеят в глад и мизерия, а деца се отделят от семействата им за да се бият за забавление в столицата. Деца, да, правилно сте чули. От всеки окръг всяка година се взимат по едно момче и момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет години, за невероятно забавното реалити шоу, предаващо се по телевизията, на име Игрите на глада! В това шоу те няма да преминават някакви си изпитания като в Сървайвър, а ще трябва да се избият един друг и да спечели само един. Точно така, само един. Представяте ли си вече жестокият свят който ви описах? Ще си кажете "Еми няма да участвам, ако ме изберат. Ще се надигнем всички хора в окръга и ще се противопоставим на тази тяхна прищявка!" Е, да ама не! Точно по този начин си е отишъл Окръг 13. Надигат се хората, противопоставят се и Капитола решава да заличи окръга от лицето на земята и го прави! Сега сигурно ще си кажете ужасна е тази книга, не мога да си представя какво бих правила ако това се случи наистина и така на татък... но не се отчайвайте може би има малка искрица надежда нещо да се промени... или да стане още по-зле....

Катнис Евърдийн е момичето което гори, момичето което знае какво е да си близо до смъртта, момичето което си няма и да представа какво е да си влюбен, момичето което си подписа смъртната присъда за да замести сестра си в таз годишните Игри на глада. Заедно с нея обаче в Игрите изпращат и синя на хлебаря, момчето което я спаси от смъртта и глада преди години. Дали той изпитва нещо към нея, дали тя изобщо знае какво е любов и дали някой от тях ще успее да оцелее ще трябва да прочетете книгата.

А сега малко допълнителна информация за книгата!

Да започнем с това че книгата е разделена на три части. Първата може да ви се стори по-скучновата, но след това започват истинските битки и страдания. Действието в първата част се развива в Окръг 12 в Панем, и след това се прехвърляме в Капитола в Панем. Децата се затварят в една необятна арена където трябва да си намерят/направят подслон, да си набавят храна и вода, и същевременно да убият всички останали и да спечелят. Мислите си, че ако си обучен добре и това е възможно и няма да е толкова лесно, но не е така. Въпреки че минават през обучение преди да бъдат пуснати на арената (която освен че има бойна арена си има и място където да се укриват. Абе един огромен остров все едно, на който може да намерите всичко.), за да не е скучно Капитола си има капани които са доста смъртоносни и когато действието се движи бавно или пък няма убийства, те пускат някои от капаните си в действие. Още по-зле стана а?

Книгата и като цяло поредица е супер интересна, както за момичета (които си падат по убийства и оцеляване) така и за момчета (заради битките и цялата атмосфера) така че тази книга би била голям подарък както са женският пол, фен на този вид книги, така и за мъжкият. Не се колебайте повече ами бягайте към първата книжарница за да сте подготвени, когато след време настъпят истинските Игри на глада!


#Мой рейтинг за книгата 5* Не ме остави да спя цяла вечер от вълнение
#Мой рейтинг за корицата – 5 – Супер е! Радвам се че са запазили оригиналната корица. Семпла, но е идеално подхождаща.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар