вторник, 28 юни 2011 г.

Ревю: Енклав (Рейзорленд, #1)–Ан Агуире

Заглавие: Енклав
Поредица: Рейзорленд, #1
Автор: Ан Агуире
Издателство: Feiwel & Friends
Страници: 259
Корици:
Меки
Език: Английски
Жанр: Антиутопия (Дистопия), Приключения, Пост-апокалиптично фентъзи, Световна проза, Художествена литература
Съдържание на секс сцени и груб език:
Книгата съдържа много описания на убийства, наранявания, изтезания и т.н. Не се препоръчва са хора които не могат да търпят подобен вид бруталности.
Дата на издаване: 12 април 2011


~Анотация~

Добре дошли в апокалипсиса!

В света на Дюс, хората печелят правото на име, само ако оцелеят през първите си петнадесет години. До този момент, всяко неназовано "изчадие" тренира в една от трите групи - Животновъди, Строители или Ловци, индефицирани само от броя белези които носят на ръцете си. Дюс иска да бъде Ловец от както се помни.

Като Ловец, нейната цел е ясна - да се пребори с опасни тунели извън територията и да донесе храна за да нахрани групата, докато избягва свирепи чудовища, известни под името "Изроди". Тя е работила това през целият си живот и нищо не ще я спре, дори и красивият, мрачен Ловец на име Фейд. Когато мистериозното момче стана неин партньор, проблемите на Дюс една започват.

В низините, отклонението от правилата се наказва бързо и остро, а Фейд не обича да следва заповеди. Първоначално тя си мисли че той е луд, но когато смъртта стъпва в светилището им, и става ясно че старейшините не винаги знаят всичко, Дюс се чуди дали Фейд не казва истината. Нейният партньор я обърква, тя никога не е познавала момче като него, склонен да я докосва нежно докато използва ножовете си с дива грация.

Докато възприятията на Дюс се променят, то така става и с баланса в битката за оцеляване. Безмозъчните Изроди, някога считани за заплахи само поради численото си превъзходство, показват признаци на хитрост и стратегия... но Старейшините отказват да вземат под внимание всички предупреждения. Въпреки предстоящото бедствие в Енклавът поставят своята вяра в структурите и жертвите вместо тома. Без значение как се опитва, Дюс не може да спре Тъмният прилив, който я отвежда на далеч от единственият свят който познава.


~Трейлър на книгата~

Трейлър на книгата

~За авторката~

Ан Агуире е национален бестселър автор с диплома по Английска литература; преди да започне да се занимава изцяло с писане, тя е клоун, чиновник, актриса, спасител на бездомни котета, но не непременно в този ред. Тя е израснала в една жълта къща в една царевична нива, но сега живее в слънчевото Мексико със съпруга си, децата си, двете си котки и много мързеливото си куче. Обича всички видове книги, емо музиката, екшън филмите и Доктор Кой. Ан пише ърбън фентъзи (поредицата за Кори Соломон), романтична научна фантастика (поредицата за Джакс), апокалиптичен паранормален романс (поредицата за Елън Конър заедно с Кари Лофти), паранормален романтичен съспенс (като Ава Грей), както и young adult пост-апокалиптична антиутопия-фантастика.


~Ревю~

Това може би е най-кратката, но най-разтърсващата и брутална антиутопия която съм чела. В началото бях доста скептично настроена, заради малкото страници, но след като прочетох анотацията и изгледах трейлъра си казах "дай на книгата шанс, може пък да е просто поредната книга със завишена оценка". И какво се получи - изчетох я точно за два часа и половина. Чувствайки, как част от мен е умряла след последната страница. Толкова много въпроси имаше в главата ми, на някой от които открих отговори след като прехвърлих мислено книгата, но тези които останаха ще има доста време да ме глождят след като втората книга излиза през 2012...

В тази книга няма да откриете много романтика и сълзливи глупости, а само начин на оцеляване, битки и много загуби. Забелязвам че всеки път когато хвана някоя книга от този жанр и се привържа към някой герои, той или умира, или му се случват толкова гадни неща, че ми се ще авторката да не го бе мъчила толкова много. Та да се върнем към книгата... Дюс е главната женска героиня, която трябва да докаже себе си пред Фейд, но нещо в нея я кара да се опитва по всевъзможен начин да разбере защо Фейд се държи така с нея. При всичките тези затегнати правила в Енклав, би било хубаво да видим как героите порастват и разбират какъв е живота без правила и извън пределите.

Въпреки че книгата започва супер катастрофално и брутално (което би могло да се не понрави на всеки {какво се случва ли? представят ни три женски персонажа, които една от друга са по-различни, и след това четем как те умират, а някои дори нямат и тази възможност и страдат ужасно от раните си. Главната героиня наистина се привързва към едно от момичетата, както и аз, и ще е хубаво ако видим Тейгън в следващата книга.}), но след някоя друга глава започваш да свикваш, и всички убийства и трудности започват да стават ежедневие... в книгите де, да не си помислите нещо. Самата поредица има потенциала да стане хитова, стига само някое издателство да я издаде и в България.

Последното нещо което мога да ви кажа за книгата (понеже е доста кратичка и се опитвам да кажа колкото е възможно повече без да ви разваля удоволствието от четенето) е че ще героите в книгата (като Дюс, Фейд и Стоукър) ще ги мразите и обичате постоянно и точно в това им е чара. Поредици които бих могла да сравня с тази са "Игрите на глада" и "Гората от ръце и зъби" - нещо средно между двете, но много добро.


#Мой рейтинг за книгата 5* Не ме остави да спя цяла вечер от вълнение
#Мой рейтинг за корицата – 5 – Страхотна е! Мечовете показват битките в книгата, но щеше да е хубаво книгата да е с гравирани корици, просто щеше да е уникална. Иначе ако я гледаш от далеч можеш да си кажеш направо че е направена от истинско желязо.


~Новини около поредицата~

Тази поредица също се оказва трилогия. За втората книга се знаят няколко неща: анотация и дата, очакваме само броят страници и корицата. Втората книга се казва “Аванпост” и се очаква да излезе през есента на 2012. За третата книга се знае само заглавието и година на издаване. Тя ще се казва “Орда” и се очаква през 2013. Ето резюмето на втората книга:

Спасението не е толкова безопасно колкото изглежда

Целият свят на Дюс се е променил. Сега живеейки във върховата част на една общност, на име Спасение, тя има цял нов куп с проблеми. В низината бе смятана за възрастна и допринасяше за всичко. Сега, на този пост, хората в Спасение мислят че тя е нехранимайка, която има нужда от обучение. Тя мрази училището и не се вмества с другите момичета. Те са прекарали животите си научавайки се да готвят и шият - подходяща работа за жена. Дюс знае само как да се бие. И за да направим нещата по-лоши, Фейд я държи на разстояние, и отбора от четирима се е разпаднал на части.

Стоукър я притиска за по-близки отношения, но Дюс го вижда като партньор по обученията, а и е заета да търси мястото си в Спасение. Тя отказва да приеме че  не е на мястото си, но напрежението расте докато се бори за статус ку. Чувствата й към Фейд не са се променили, но изглежда той не я иска повече около себе си. Объркана и самотна, тя започва да търси за изход.

След като е освободена от училище за година, Дюс преследва шанса да служи като летен патрул - лицата които са отговорни за производителите и земеделците да  работят на полята без опасност от нападения от Изродите. Би трябвало да са редовни битки, но нещата се променят над земята, точно както и под нея. Изродите са по-умни. Те наблюдават. Наблюдават. Планират. Тези чудовища не възнамеряват да оставят Спасение да оцелее, и момиче като Дюс трябва да обърне резултата.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар