сряда, 29 юни 2011 г.

Ревю: Различна (Различна, #1)–Вероника Рот

Заглавие: Различна
Поредица: Различна, #1
Автор: Вероника Рот
Издателство: Katherine Tegen Books
Страници: 487
Корици:
Меки
Език: Английски
Жанр: Антиутопия (Дистопия), Приключения, Пост-апокалиптично фентъзи, Световна проза, Художествена литература
Съдържание на секс сцени и груб език:
Не съдържа секс сцени или груб език, само описания на целувки.
Дата на издаване: 3 май 2011


~Анотация~

В антиутопичният Чикаго на Беатрис Приор, обществото е разделено на пет фракции, всяка посветена в отглеждането на дадена сила - Откровеност (честните), Себеотрицание (на безкористните), Неустрашими (смелите), Разбирателството (на спокойните) и Начетените (интелигентните). И в един определен ден от всяка година, всички шестнайсет годишни трябва да изберат франкция на която да се посветят до края на живота си. За Беатрис, решението е между това да остане със семейството си и да бъде каквато е - не може да има и двете. Затова тя прави избор който изненадва всички, дори нея.

По време на високо съревноваващ се ритуал, Беатрис се преименува на Трис и се бори да определи кои са истинските й приятели и къде точно романтиката с понякога завладяващо, понякога вбесяващо момче се вписва в живота който е избрала. Но Трис също така има и тайна, такава която е пазила от всички защото е била предупредена че означава смърт. И тъй като открива надигащ се конфликт който заплашва да разнищи привидно идеалното й общество, тя научава че нейната тайна може да помогне да спаси тези които обича... или може да я унищожи.

Дебютният автор, Вероника Рот пробива на литературната сцена с първата си книга от поредицата "Различна" - антиутопични трилъри изпълнени с наелектризиращи решения, сърцераздирателни предателства, зашеметяващи последици, както и неочаквана романтика.


~Трейлър на книгата~

Трейлър на книгата


~За авторката~

Вероника Рот е само на 22, така че биографията й ще бъде кратка. Тя е от предградията на Чикаго. Учила е творческо писане в Университета Нортуестърн, и е написала "Различна", нейният YA антиутопичен трилър, докато се е предполагало че трябва да си прави домашното. Това е било определено добър избор, което за съжаление ще й бъде трудно един ден да учи децата си колко важно е да си пишеш домашното.


~Ревю~

Ето още една доста интересна разновидност на антиутопия, която си заслужава четенето.

Представете си че на обществото му хрумва ей така един ден да раздели хората на пет групи. И как ги разделя... Взима шестнадесет годишни деца, подлага ги на тежки изпити, после ги приспособява към някоя от петте групи, принуждава ги да се сприятелят с хората от групите си, след време даже да се омъжат/оженят... Резултат - ставаш като кон с капаци. Каквото ти кажат това правиш, нямаш права, нямаш право на собствено мнение, направо ходещ труп изпълняващ нареждани. Ужасно е като си го помисли човек.

Беатрис (главната героиня) прави своят избор, но той е различен.... тя не избира нито една от петте групи, шеста, група за която малко знаят, група която не е за всеки. Избора учудва както семейството й, така и самата нея. А главният мъжки герой, Фоур, просто думи нямам, вече ми е в хит листа с най-запомнящи се измислени герои. Но за него ще разберете само, ако прочетете книгата, защото не искам да ви развалям удоволствието.

И сега да се върнем към групите. Както става когато Честните започват да стават твърде честни, а Смелите - мазохисти, но най-опасното от всичко - какво става когато Интелигентните започнат да използват мозъците си в друга насока. Ще ви кажа какво - хаос, анархия, антиутопия - неочаквано вълнуваща комбинация, която ще ви държи дори и в сънищата ви, защото шестата група има свои козове и то силни. Беатрис, още Трис, на моменти може да те докара до нервен срив с глупавите си мисли и държание, но науми ли си нещо това момиче знае как да се справи в такава ситуация, защото има своя тайна, която може да бъде смъртоносна.

Едно от многото неща които ми харесаха в начина на писана на авторката е че не притеснява ама изобщо как се изказва чрез книгата. Расизъм, убийства, морал за нея изглежда всичко е едно и ми хареса как е успяла да го представи. Не че съм за тези неща, но начина по който го пише ти подсказва че ако продължава да се върти така света скоро ще се види какво ще се случи със сегашният ни свят. Точно както при "Игрите на глада". Човек трябва да чете по-често да чете книги от този жанр защото се замисляш за бъдещето и гледаш на света с други очи.

Невероятна поредица ще се получи, но малко не й стига за да е на едно ниво с "Игрите на глада"!


#Мой рейтинг за книгата 4,5* Близо до идеална
#Мой рейтинг за корицата – 5 – Страхотна е! Точно тази огнена сфера ми грабна вниманието за книгата. След като прочетох анотацията, а в последствие и книгата, разбрах че изобщо не съм се разочаровала.


~Новини около поредицата~

И тази поредица, както другите които ви представих ще се окаже трилогия, което според мен е идеалната дължина за една поредица от жанра антиутопия. Втората и третата книга нямат нито корици, нито каквато и да е друга информация освен година на издаване. Втората ще се казва “Бунтовник” и ще излезе през 2012. Третата книга все още няма заглавие, но ще излезе през 2013. Така че за феновете на поредицата остава само да чакаме, докато излязат продълженията.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

1 коментар:

  1. Очаквайте на българският пазар от издателство Егмонт България!

    ОтговорИзтриване