събота, 25 юни 2011 г.

Ревю: Разпадане (Химичната градина, #1)–Лоръл ДеСтефано

Заглавие: Разпадане
Поредица: Химичната градина, #1
Автор: Лоръл ДеСтефано
Издателство: Simon & Schuster Children's Publishing
Страници: 358
Корици:
Меки
Език: Английски
Жанр: Антиутопия (Дистопия), Приключения, Пост-апокалиптично фентъзи, Световна проза, Художествена литература Съдържание на секс сцени и груб език: Книгата не съдържа груб език, само описания на целувки.
Дата на издаване: 22 март 2011


~Анотация~

Какво бихте направили, ако знаехте кога ще умрете?

Благодарение на модерната наука, всяко човешко създание се е превърнало в тиктакаща генитична бомба - мъжете живеят само до 25 годишна възраст, а жените само до 20. На фона на този суров пейзаж, млади момичета са отвличани и принуждавани да приемат полигамни бракове за да предотвратят от изчезване населението.

Когато шестнадесет годишната Рейн Елъри е отведена от Събирачите (Бирниците) за да стане съпруга, тя попада в свят пълен с богатства и привилегии. Въпреки искренната любов на съпруга й Линдън към нея, и оскъдното доверие сред сестрите съпруги, Рейна има една цел: Да избяга - да открие своят брат близнак и да се прибере.

Но Рейн има повече неща с които да се бори освен загубването на свободата си. Ексцентричният баща на Линдън има за цел да открие антидот за генетичният вирус, който наближава своето покушение върху сина му. И за тази цел той е готов дори да събира трупове за да тества експериментите си. С помоща на Габриел, слуга към който Рейн опасно започва да се привлича, Рейн се заема с това да избяга въпреки ограниченото време което има.


~Препоръки от автори~

"Сърцераздирателен дебют... ДеСтефано има наблюдателно и от време на време безмилостно око, отбелязвайки жестокости, милост и несъответствия в младите си герои... Ще бъде интригуващо да се види как ДеСтефано развива "по-големият свят" тъй като се очаква това да е една обещаващо прогресираща трилогия." - - * PW участва преглед, 10-ти януари 2010

"Зловещо и елегантно, шокиращо и романтично, страшно и възнаграждаващо, а и осигурява наочаквани обрати. Книгата ще ви остави да копнеете за втората." - Lisa McMann, New York Times bestselling author of the WAKE trilogy and CRYER'S CROSS

"Лорън ДеСтефано създава едно твърде вероятно бъдеще. Харесва ми света, романса и начина на писане, особено когато това е вида книга който жадувах да прочета." - Carrie Ryan, New York Times bestselling author of THE FOREST OF HANDS AND TEETH

"Тази красиво описана дебютираща фантазия, с интригуващ замисъл за света, добре развити герои и сложен сюжет, включващ ретроспекции, както и напрежение, ще държи тийнейджърите приковани към тежкто положение на Рейн и съпругите й сестри. Покоряващата корица ще ги привлече, а изпълненият с напрежение край ще ги накара да очакват с нетърпение втората и третата книга от трилогията за "Химичната градина". Този провокиращ мисленето роман ще ги стимулира да дискутиратв часовете по наука и етика." - VOYA

"Наистина се насладих на "РАЗПАДАНЕ", просто не можех да я оставя! Рейн е толкова невероятна главна героиня. Тя е слина, страстна и решителна... "РАЗПАДАНЕ" е спираща дъха." - sparkling-reviews.blogspot.com


~Трейлър на книгата~

Трейлър на книгата!


~За авторката~

Лорън ДеСтефано завършва Колежа Албертус Магнус в Ню Хевън, СТ през 2007. Тя слага начало на своята кариера като писателка с книгата "РАЗПАДАНЕ", първата от трилогията Химическата градина, която излезе през март 2011 от Simon & Schuster BFYR. А през 2012 се очаква втората книга от трилогията "ТРЕСКА".


~Ревю~

Изглежда този жанр ще ми стане любим... Чудя се защо все съм се дърпала когато ми съобщят за книга от подобен вид? Много съм изпускала, но бързо наваксвам.

Книжката за която ще ви говоря днес е доста странна? Добре де, не е в "такъв" вид странна, просто е много различна. Кара те да вярваш че това наистина може да се случи, а на мен май нещо ми се живее...

В първата книга от бъдещата трилогия се запознаваме с Рейн Елъри. Шестнайсет годишно момиче на което й остават четири години живот. Да, тя умира, и не - грешите не е от нещо което познавате. Действието в книгата се развива доста на пред в бъдещето. Представете си че учените са успели да открият лек за всяка болест и вече това няма да е проблем за никого. Но има уловка - по време на експериментите си с годините се разбира че днешните (тоест бъдещите) не могат да живеят дълги години. Няма в предвид стотина, а една четвърта от тези стотина. Това е предела им. Или поне на момчетата (те живеят до 25). Момичетата за жалост и толкова не успяват да преживеят. Горките умират едва на 20 години. Тъжно нали? В днешно време си мислим "Ех, само да порасна и после...", а героите в тази книга изобщо не бързат да пораснат, защото нямат бъдеще. Из света върлува някакъв вирус който ги поваля когато достигнат тази определена възраст и първото поколение, което не е засегнато от него вирус се опитва да открие лек преди да се затрие човешкият род. Едни търсят лек, други вече са намерили как да се справят с вируса без да затриват расата - лесно и просто в няколко стъпки! Първо си намираш хубави момичета, после ги отвличаш и пъхаш във ван, трето осигуряваш им пълен лукс и икономи, но ги лишаваш от свободата да излизат и четвърто - ползваш ги за потомство, като ги омъжваш за сина си (имат си нещо като правило в книгата, героите да си имат повече от една жена, и това ми напомня на харемите). Резултата имаш си сумати внуци и поколението не е затрито. До сега ви разказах за добрите страни, а ето ги и лошите: отделят те от семейството ти, насила те омъжват за някой си там, трябва да делиш мъжа си с още жени и накрая когато детето ти порасне остава без родителите си понеже те разбираш ли умират заради някакъв си вирус... Ужасяваща картинка наистина. Доста ми повлия въпросната книжка и я препоръчвам на всеки, който иска да види един алтернативен свят, който изключително много може да ви заприлича на нашият след години.

Та да се върнем към историята, само че малко по-подробно. Споменах ви за главната героиня - Рейн, но само толкова. Сега ще ви кажа малко повече за нея, за живота който живее, за загубите които е направила и продължава да прави. Рейн е една от трите нови съпруги на Линдън (главният мъжки герои, синът на Губернатора на къщата в която живеят, който по една или друга случайност е и учен). Другите две са Джена и Сесили. Когато пристигат първата мисъл на Рейн е да избяга, но преди да се пробва среща едно красиво момиче, може би на 19-20 според нея, което стои в една великолепна стая в огромно легло. Това е Лейди Роуз (първата жена на Линдън). Великолепно момиче, с изящна красота, руси коси и тъмно кафяви очи. Направо по-възрастното копие на Рейн, като изключим това  че Рейн е с едно зелено и едно кафяво око. С течение на няколко глави след срещата на Рейн с Роуз виждаме как започват да завързват връзка и Рейн да се поуспокоява с новият си затвор (така де дом). Разбира ме също така и каква е целта на главната ни героиня - да се върне обратно в Манхатън (сега се намира във Флорида) при брат си и заедно да избягат от всичко. По време на дългият й план всичко започва малко по-малко да я разубеждава да се махне от къщата. Първо прислужничката й Дейрдре, малко сладко момиченце, което е като сестра за Рейн. но нещата леко започват да излизат извън релси когато Рейн започва да изпитва чувства към Габриел (сервитьорът който й носи всичко което пожелае и е най-добрият й слушател). Мислите си че Линдън ги е разкрил, но той е толкова завладян от приликата между Роуз и Рейн, а и заобиколен от вниманието на другите си две жени, че дори и не подозира какво се върти в главата на една от жените му която си малко бунтарка.

След няколко неуспешни опита за бягство, подозрения за изневяра, ревност, загуба на животи, разкрития на планове и бебе! (да, бебе една от съпругите си има бебе, но коя не мога да ви кажа). Рейн си мисли че не може да стане по-зле, но очевидно може когато приятелите й умират, Габриел изчезва, а тя самата започва да се чувства странно, сякаш вируса е мутирал и сега има вероятност, някой да си отиде дори по-млад...

Ще успее ли да избяга от това ужасно място Рейн    (то какво да бяга, първо трябва да се опита да оцелее) и да открие брат си, никой не знае, дори самата Рейн, но вие може би ще успеете да откриете малко повече около тази заплетена история и да разберете нещо, което аз не съм успяла. Така че хващайте бързо книжката и ми кажете къде за Бога ми се губи някой детайл, че така втрещено гледах края на книгата. Все пак как е възможно да убиеш... повече не казвам, оставам най-хубавото за вас!


#Мой рейтинг за книгата 4* Хареса ми, бих я препоръчал/а
#Мой рейтинг за корицата – 5 – Невероятна е! Ще ми се, ако се издаде в България да бъде или с оригиналната корица или с такава която да е на ниво с тази!


~Интересни факти и новини около втората книга~

*Щракнете върху картинката за по-голям размер*

Това е карта на етажа на който живеят съпругите. Помислих си че ще ви бъде интересно да видите как е устроено всичко.

Втората книга от трилогията “Химичната градина” – “Треска” се очаква да излезе през февруари 2012! Корицата ще излезе на 27 юли 2011! Ще трябва доста да почакаме докато излезе корица, а какво остава за самата книга. Направо не ми се мисли колко ще трябва да чакам. Иначе може да откриете фен превод на поредицата във форума Vampire Ladies който е плануван като предстоящ, така че очаквайте го.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

3 коментара:

  1. Някакви новини около издаването й в България?

    ОтговорИзтриване
  2. Мимс: Все още няма за съжаление.... Ако разбера нещо веднага ще го обявя в блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Знаете ли дали е излязла... А ако не е кога ще излезе?

    ОтговорИзтриване