вторник, 14 юни 2011 г.

Ревю: Прелестни създания (Хроники на чародейците, #1)-Ками Гарсия и Маргарет Стоъл

Заглавие: Прелестни съзнания
Поредица: Хроники на чародейците, #1
Автор: Ками Гарсия и Маргарет Стоъл
Издателство: Кръгозор
Страници: 417
Корици:
Меки
Език: Български
Размери: 21х14,5
ISBN: 9789547712300
Жанр: Фентъзи, фантастика, световна проза, художествена литература (преводна)
Съдържание на секс сцени и груб език: Книгата не съдържа груб език и секс сцени, само описания на целувки.
Дата на издаване: 2010
Цена: 14,00 лв


~Анотация~

Ленa Дюшaн cе рaзличaвa oт вcички други мoмичетa в мaлкoтo грaдче Гaтлин. Haдaренa c чaрoдейни cили, тя cе oпитвa дa cе cлее c ocтaнaлите и дa cе пребoри c прoклятиетo, кoетo преcледвa рoдa й oт гoдини. Ho дoри и cред oбрacлите c бурени грaдини, мрaчни треcaвищa и рoнещи cе нaдгрoбни кaмъни нa пoтънaлия в cледoбеднa дрямкa грaд, тaйните не мoгaт дa ocтaнaт cкрити дългo...
Итън Уейт cе oпитвa дa нaпуcне грaдa, в кoйтo cемейcтвoтo му е живялo винaги, и брoи меcеците дo зaминaвaнетo cи в кoлеж. През деня oтчaянo cе бoри cъc cкукaтa, през нoщтa oбaче зaпoчвa дa cънувa един и cъщ cтрaнен cън c тaйнcтвенo мoмиче.
Кoгaтo Ленa идвa дa живее в нaй-cтaрoтo имение в oкръгa, oбвитo cъc злoвещa cлaвa, Итън е привлечен неуcтoимo oт нея и е твърдo решен дa oткрие кaквa е връзкaтa между тяx.
B грaд без изненaди – тъмен и злoкoбен, еднa тaйнa мoже дa прoмени вcичкo.
И caмo любoвтa мoже дa те изведе oт мрaкa...


~Награди и препоръки от автори~

William C. Morris YA Debut Award Nominee (2010),

Goodreads Choice Award Nominee for Young Adult Fiction (2009),

ALA Teens' Top Ten (2010)

---

“B гoтичеcкaтa трaдиция нa Aн Paйc aвтoрките cъздaвaт един мрaчен, cвръxеcтеcтвен cвят. Дaйте книгaтa нa фенoвете нa Cтефaни Maйер или нa Чaрлийн Xaриc и те ще изядaт дo кoрa тaзи гoтичеcкa рoмaнтичнa иcтoрия.”
Sсhооl Library Jоurnal


Прелеcтни cъздaния”... Taзи иcтoрия прocтo не е oт тoзи cвят! Притежaвa вcичкo, кoетo тийнейджърите oбичaт – рoмaнтикa, мaгия, миcтикa и oбещaние зa oще мнoгo...”
Вооklist


“Зaвлaдявaщa великoлепнa мрaчнa фaнтaзия, oмaгьocвaщи герoи, пищнa гoтичеcкa иcтoрия – дебютен рoмaн, кoйтo не бивa дa прoпуcкaте.”
Кacaндрa Клеър, aвтoр нa Тhe Mоrtal Instruments


“Bеликoлепен cтил, oригинaлнa идея и зaвлaдявaщa aтмocферa. Изчетox я нa един дъx.”
Mелиca Maр, aвтoр нa Wiсked Lоvely


“Прелъcтителнa гoтичеcкa иcтoрия oт Югa cъc зaпoмнящи cе екcцентрични герoи, кoитo ще ви въвлекaт в cвoя oмaгьocaн cвят.”
Холи Блек, aвтoр нa Тithe: A Mоdern Faerie Тale


~Трейлър на книгата~

Трейлър на книгата

~За авторките~

Също като Ама Ками Гарсия е много суеверна. И като всяко уважаващо себе си момиче с южняшки корени си пече сама домашните бисквити и пайове.

Ками е завършила Джордж Уошингтон Юнивърсити, специалност педагогика. Тя е преподавател и специалист по проблемите на четенето и едно от любимите й занимания е да се занимава с деца и тийнейджъри.

„Израснах в окръг Вашингтон, но винаги съм се чувствала донякъде и част от Юга. Когато бях на тринайсет години, семейството ми се премести и заживяхме заедно с баба ми и с прабаба ми - под един покрив бяхме четири поколения жени. Докато растях, пиех подсладен чай, ядях зеленчуци, сготвени със сос от бекон, и домашно направени курабийки. Не всеки има баба, която знае как да оскубе кокошка и да ти шие дрехите, нали?
Не приличах на никоя от жените в семейството ми. Носех само черно, много пръстени и прекарвах часове, пишейки в дневника си. Когато завърших гимназия, вече бях изписала стотици страници и бях по-близка с героите от книгите, отколкото със съучениците си. Така започна връзката ми с писането.

Получих магистърска степен по педагогика и преподавах допреди десет години, когато се преместих в Лос Анджелис. Освен че пиша книги за юноши, работя и с деца, които имат проблеми с четеното и писането. Научила съм повече от учениците си, отколкото през цялото ми следване. Все още живея в Лос Анджелис заедно със съпруга, сина и дъщеря си. Много съм суеверна и съм се заобиколила с всякакви амулети. Обичам филми за катастрофи и мога да живея само на пица и диетична кока-кола.”

Ками и Маргарет живеят в Лос Анджелис, Калифорния, със семействата си. „Прелестни създания” е първият им роман.

Също като Лена писането спасява Маргарет Стоъл от проблемите, когато е на петнайсет години. Тя е автор и дизайнер на много популярни видеоигри. Маргарет се влюбва в американската литература в колежа „Амхърст” и „Йейл”, завършва магистратура в „Станфорд”.

„Писането ме спаси от проблемите, в които бях затънала, когато бях на петнайсет години. Като се замисля, по онова време проблемите наистина бяха моят живот. Оттогава обаче пиша. Писала съм всичко – видеоигри и наръчници за тях, сценарии, поезия... Някои от игрите, които съм писала, бяха номинирани за “Most Innovative Game Design” („Най-новаторски дизайн на видеоигри). Ако сте фенове на този жанр, ще разберете защо кучетата ми се казват Зелда и Кърби.”

Училище... Прекарах повече време в училище, отколкото май трябва, защото – да си признаем – четенето на книги носи по-голямо удоволствие от това да работиш. Влюбих се в американската литература в „Амхърст” и „Йейл” и завърших магистратура в „Станфорд”. Изучавах творческо писане при великия поет Джордж Макбет в университета в Норуич, Източна Англия. Учила съм и кинознание – в „Йейл”, и поезия - в „Станфорд”. Не казвайте на хората в „Йейл”, но понякога ми се струва, че процесът по създаване на филмите е по-интересен от самото им гледане...

Живея в Санта Моника, Калифорния, със семейството си, повечето от които са „поробени” от мен и в една или друга степен участват в писането на моите романи. Не се шегувам; когато дъщерите ми искат да отидат на училище, аз им казвам: „Как може да сте такива егоистки? Вървете си в стаите, четете и редактирайте!” И под „казвам” имам предвид, че им крещя, а понякога дори ги замервам с разни предмети. Пиша заедно с Ками – човека, заради когото въобще успяхме да завършим книгата си (и заради дъщерите робини, разбира се)...

И така, написахме нашия първи роман и той ще излезе в много, много страни. Малко ме е страх... ”


~Интервю с авторките~

Ками Гарсия и Маргарет Стоъл са наистина „прелестни създания”

Ками Гарсия и Маргарет Стоъл са приятелки от осем години. Те обичат един и същи тип книги и след години четене на чужди автори запретват ръкави и създават новата сензация на тийнейджърската паранормална литература, „Прелестни създания”.

- Какво ви вдъхнови за „Прелестни създания”?

Ками Г. – Дългите обеди, прекарани заедно, с прекалено много диетични кока-коли и любовта към готическата литература на Американския юг. Освен това искахме да напишем тийнейджърски романтично-мистичен роман от момчешка гледна точка.

- Говори се, че вече се готви филм по книгата. Някаква вътрешна информация?

Маргарет С. – „Уорнър Брос” ще правят филма. Режисьор и сценарист ще бъде номинираният за Оскар Ричард Лаграванес; продуцентът е изключително талантливият Ървин Стоф. Не бихме могли да бъдем по-щастливи!

- „Прелестни създания” е първата част от поредицата „Хроники на чародейците”. Как ще се развие историята в следващите части?

Ками Г. – Току-що завършихме втората част, която се предполага да излезе към декември 2010 г. С всяка следваща книга залозите са по-високи. Читателите ще научават все повече и повече за свръхестествения магически свят, който съществува в малкия измислен град Гатлин, Южна Каролина.

- Живеете в Лос Анджелис, но действието на романа се развива в южняшките територии на Щатите. Защо решихте историята да се случва именно в Юга?

Ками Г. – Семейството ми произлиза от малко градче в Северна Каролина. Израснах в една къща заедно с баба си и прабаба си, така че в мен самата има много южняшки черти. Аз все още правя домашни курабийки и пайове изцяло сама, без готови блатове, кори и др.подобни! И за двете ни Югът е място с богата история, където все още се случват истински магии. И можеш да намериш страхотен пай...

- Какво е да работиш с партньор? Какви пречки имахте по време на съвместната си работа?

Ками Г. – Най-трудно беше да координираме графика си. Иначе още от самото начало имахме обща визия за историята. Често се караме и спорим помежду си за различни неща – както го правят сестрите например, - но никога не сме спорили за книгата!

- Какво ще посъветвате начинаещите автори в този жанр?

Маргарет С. – Не се отказвайте! Както каза веднъж моя стар приятел, писателят Псевдонимус Бош ('The Name of This Books is Secret') – няма такова нещо като лоша книга, има само лоша чернова. Просто продължете!


~Ревю~

Потопете се в един нов и различен готически свят!

Като за начало може би трябва да започна с това че тук ще видим че част от книгата е от мъжка гледна точка, което е рядкост. И така на вашето внимание, представям ви Итън Уейт - момче за което Гатлин е просто един затвор. Както казва той, в Гатлин никога нищо не се случва, винаги всичко е едно и също, сякаш времето е спряло... Началото може да ви се стори малко мрачно, но да видите краят - ще бъдете направо удивени от развитието.

Действието върви малко бавно, може би заради описанията, които на моменти идват в повече, но ако се съсредоточите върху тях ще можете да вникнете по-дълбоко в книгата. Когато за първи път прочетох книгата (четох я на английски) стилът на писане веднага ми направи впечатление. Начина по който нещата се описват, чувства, действия... всичко е някакси.... странно. Предполагам че е заради авторките(да, в множествено число говоря защото тази поредица се пише от две авторки с невероятно въображение).

А сега е време да прехвърли вниманието си върху главната женска героиня, а именно Лена Дюшан. Итън отдавна сънува един и същи сън в който присъства едно момиче и сега когато това момиче се оказва истинско, а не плод на фантазиите му, той е решен на всичко да разбере повече за нея. Въпреки че всички смятат Лена за откачалка, Инът не се поддава на слуховете и се опитва да се сприятели с г-ца Дюшан. Но Лена пази тайна, която е по-мрачна дори от целият мелодраматичен Гатлин. Тя е чародейки (за тези които не са на ясно със съществата, това е нещо като вещица, магьосница, вълшебница... мисля че хванахте за какво ви говоря). Но преди да направите асоциацията и да свържете думата със сериала "Чародейките", нека ви светна по въпроса, че няма нищо общо. В света на чародейците всяко нещо си има правила, и ако те не бъдат спазвани всичко може да се обърка, само докато мигнете. Точно поради тази причина ми хареса любовта която се завързва между двамата герои - чиста, но същевременно мрачна и опасна. С две думи може да се каже направо че е забранена любовта между човек и чародейка, но всяко правило си има своето изключение.... или може би не?

Всичко върви идеално между новосформиралата се двойка, докато нещо не проваля плановете. Някой пристига и всичко започва бавно, но сигурно да пропада. Сега  всичко започва драстично да се обърква и някой умира покрай цялата бъркотия, но кой? ще разберете само, ако прочетете невероятният Паранормален фентъзи романс. Книгата която ще ви накара да не спите цяла нощ, защото цялата история ще минава отново и отново през ума ви, докато на цяло не се присъедините към  Хрониките на чародейците.


#Мой рейтинг за книгата 4* Хареса ми, бих я препоръчал/а

#Мой рейтинг за корицата – 4 – Хубава е. Харесва ми как е направена Лена в сянка до портите. Изглежда загадъчна и със сигурност грабва окото.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

2 коментара:

  1. Здравей, попаднах тук докато търсих информация за книгите от поредицата "Хрониките на чародейците", които още не са излезли. И съм много доволна от това което прочетох, понеже никъде не намерих нищо. Благодаря!
    Свързах се с издателство Кръгозор, които издават книгите на български. "Прелестен хаос" ще излезе пролетта на 2012. За "Мечтан мрак" също казаха, че я има само в електронен вариант и не мислят да закупват правата й. Опитах се да намеря информация дали я има на български и от къде да я закупя или изтегля но не открих нищо. Можеш ли да ми помогнеш в тази насока?

    ОтговорИзтриване
  2. Мимс: Мечтан мрак го няма на български, но вече е излязъл в Америка. Във форума обмисляме превода на Мечтан мрак и се надявам скоро да го почнем, след като не се очаква да излезе в България.

    ОтговорИзтриване