вторник, 9 октомври 2012 г.

Book Blog Tour: Преобразена: Интервю с издателство Либра Скорп

kfd2

Vampire Ladies: Кога е създадено издателството ви?

– В началото на новото хилядолетие, по-точно – през 2002 г.

Vampire Ladies: Как се зароди идеята за името на издателството ви?

– Името звучи малко двусмислено, може би такъв е бил и първоначалният замисъл, да не се разбере какво точно означава: “ЛИБРА СКОРП” може да се преведе като “книжен скорпион” (на латински “libro” означава книга). А иначе словосъчетанието е съвсем тривиално: зодиите на двамата собственици на издателството.

Vampire Ladies: Какво е да си издател в България?

– Книгоиздаването е своего рода занаятчийство – стъпките по реализирането на една книга в завършен вид са в общи линии рутинна дейност. От друга страна материализирането на духовната същност (защото същността на една книга е духовно послание, със своите цели, идеи и мисли) е изкуство – “облеклото” да съответства на съдържанието. В нашата татковина е изкуство и изобщо да си издател – любовта към книгите е основното, което ни крепи в ежедневната борба за оцеляване.

Vampire Ladies: Четат ли хората в днешно време?

– Въпреки насажданите представи, че днес хората, особено младите, не четат книги, отговорът ми е – ДА! Не бива четенето на книги да се свързва само с комерсиалната страна – количеството продадени книги. От една страна книгите у нас са относително скъпи (спрямо заплатите), от друга страна броят на издаваните заглавия е неимоверно голям, а страната ни е малка, с малък брой потенциални читатели; ако към това добавим и виртуалните библиотеки и електронните формати на книгите – ето разковничето на лансираната концепция, че в България хората не четат. Всяка книга си има своите почитатели, за съжаление интересите на младите хора се покриват в по-голяма степен от модерните жанрове (фентъзи, вампирски саги и пр.), които почти изцяло са писани от чуждестранни автори, ето причината у нас приоритетно да се издават и тиражират преводни книги.

Vampire Ladies: Какви са стъпките от закупуването на правата на една книга/поредица до нейното издаване? Кое ви създава най-много трудности?

– Вече споменах, че стъпките по книгоиздаването са рутинни, в този смисъл и разходите по създаването на една книга са предвидими. Най-големите трудности за българския издател е последващото реализиране на пазара: стихийният характер на книгоразпространението, изключително високите налози и комисионни на книжните борси и веригите книжарници допълнително повишават крайната цена на книгата, а оттам и отблъскването на част от потенциалните читатели.

Vampire Ladies: Какво е мнението ви за трейлърите на книги? Бихте ли наели човек който да прави такива за издателството ви?

– Трейлърите са модерна тенденция в рекламната кампания. Всеки който ги пренебрегва или отрича неминуемо в някакъв момент ще се окаже морално, духовно и всячески изостанал и неспособен да устои на конкуренцията. За момента разчитаме на външни услуги за изработване на трейлъри на наши книги, но вероятно на един следващ етап ще помислим и за член от екипа, който да се занимава специално с тази дейност.

Vampire Ladies: Обмисляли ли сте варианта да каните чужди писатели на нашумели книги и поредици в България?

– Не. За момента издаваме най-вече книги от български автори. Има издателства, които се занимават само с преводна литература, за всеки има място под слънцето – ние ценим българските автори и смятаме, че те заслужават повече внимание от това, което в момента им се отделя.

Vampire Ladies: Мислите ли че съвременните български автори имат поле за изява сред българските издатели и дали произведенията им биха намерили място на нашия пазар?

– Съвременните автори и сега имат място на нашия пазар. Друг е въпросът, че са малцина тези, които отбелязват пазарен успех. Причините са комплексни – несъгласуваното книгоразпространение, трудностите с популяризирането на нашите автори и техните книги, но основното е липсата на единна информация за издаваните книги. Надявам се с времето тези проблеми да бъдат преодолени и българският автор да заеме своето достойно място и на пазара, и сред читателите.

Vampire Ladies: Какво бихте посъветвали бъдещите автори и преводачи на книги?

– Едва ли аз съм този, който трябва да дава някакви съвети на авторите, бих ги окуражил да не се отчайват – нека предадат чрез книгите своите послания към хората и света, и да вярват, че те няма да останат незабелязани.

Vampire Ladies: Как се виждате след 10 години?

– Тази година издателството ни навършва 10 години от създаването си. Мисля, че след още 10 ще си бъдем пак същите, може би само мъничко помъдрели.

Vampire Ladies: Какво е мнението ви за електронните книги? Бихте ли започнали да издавате книгите си така?

– Електронните книги все по-убедително заемат своето място сред книжнината и това е факт, който няма как да пренебрегнем. Всички наши книги си имат и електронен вариант, но доколкото търговията с този тип литература е с неустановен статут, още не сме се ориентирали към издаване на книги само в електронен вид. След време, когато и в нашата страна хората възприемат, че електронната книга е продукт, който си има съответната цена (а не единствено да се пиратства), тогава може би ще наблегнем и на този начин на книгоиздаване. Аз лично не бих се отказал от класическите книги на хартиен носител, колкото и да е модерна тезата, че “мишката ще изяде книжката”.

Vampire Ladies: Смятате ли че в бъдеще електронните книги ще изместят хартиените?

– Опасявам се, че на този въпрос правилният отговор е утвърдителен. С развитието на модерните системи за комуникация и информация, приоритетен дял заемат електронните журнали – вестници, списания, справочници, книги... Предимствата им са повече от очевидни и техният дял непрекъснато нараства.

Vampire Ladies: Какъв жанр книги, според вас, са най-предпочитани от читателите в момента?

– Трудно ми е да назова жанр от художествената литература, който да е най-предпочитан. Младите се увличат по фентъзи, подрастващите дами предпочитат любовните (т.нар. розови) романи, не са малко читателите на криминалета, психотрилъри, мистерии; има и почитатели на класическите романи – приключенски, научна фантастика; по-възрастното поколение се увлича повече от исторически романи; в последно време се засилва интереса към краеведската литература – хроники, летописи... Всеки жанр си има своето място сред огромния поток от книги и така трябва да бъде – нека всеки читател сам подбере любимия си жанр.

Vampire Ladies: Какво бихте казали (пожелали), на всички, които ще прочетат това интервю?

– Някой от големите класици беше казал (за съжаление не помня името му), че през живота си човек трябва да прочете точно една книга, но докато намери точната книга трябва да прочете още няколко хиляди. Посланието ми е: Четете и търсете своята книга!


Интервюто бе направено специално за Vampire Ladies Blog, за което много благодарим на издателство за отделеното време! Приятно четене! Моля не разпространявайте без позволение!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар