сряда, 10 октомври 2012 г.

Book Blog Tour: Преобразена: Интервю с Петра Лимоза – графичният дизайнер на “Преобразена”

545083_309114669166529_2120548632_n

Vampire Ladies: Здравейте! Радвам се че благоволихте да направите едно кратичко интервю относно корицата на „Преобразена“!

Здравейте на вас и на читателите на вашия сайт.

Vampire Ladies: Бяхте ли прочели книгата преди да решите да направите корицата или работихте само по анотацията и фантазията си? Ако сте чели книгата бихте ли споделили мнението си за сюжета, героите и историята й?

Когато реших да работя върху дизайна на корицата, вече бях чела книгата. Имах собствени виждания, но спазих принципа – първо да се чуе мнението на автора. За сведение моите представи коренно се различаваха от тези на Д. Дюлгерян. Какво да се прави? В крайна сметка писателят най-точно си представя и своите герои, и местата на действието и самото оформление на книгата. Затова в продължение на близо месец аз се опитвах да пресъздам тези виждания. При една такава задача трудностите никак не са малко. Първо колкото и изчерпателен да е бил авторът в своето описание, винаги остава един момент на неточност – в детайли, в цветове, в цялостен облик. В такъв момент се сблъскват и вижданията на самия график, който се води и от изискванията на съвременния дизайн и конструктивност. След това идва моментът на подбор на подходящите за целта елементи – графики, снимки, текстури и т.н., които в повечето случаи се черпят от глобалната мрежа, но тук идва втората трудност - за защитените авторски права. Някои подходящи елементи не могат да се ползват свободно, други могат, но след изричното одобрение на създателя им или на сайтовете, носители на авторското право. Както и да е. Изработих няколко модела корици. В тази работа ми помогна изключително много художественият редактор – Анита Димитрова. С нея решавахме как да построим и да сглобим отделните елементи, цветовото им виждане, общия нюанс. Да не навлизам в подробности. Когато имахме в някаква завършеност проектите, тогава ги представихме за разглеждане и на самата авторка, която още от самото начало се “влюби” в този модел, който в крайна сметка остана и като корица за първата част на книгата “Преобразена”.

Що се отнася до сюжета и героите мога да споделя, че въпреки моето лично мнение, че “вампирската” тема е преекспонирана напоследък, историята на Д. Дюлгерян ме изуми в своето новаторско виждане, съвсем различен художествено-научен похват, в своя свеж и семпъл изказ. С една дума – книгата ме “грабна” още от самото начало и до този момент все още съпреживявам историите и очаквам последвалото развитие на събитията.

Korica_Desislava_Preobrazena

Vampire Ladies: Защо избрахте точно две лица пред целувка и ДНК вериги? Случайно ли се спряхте на топлата гама или я използвахте заради нежността на самата корица (целувката)?

ДНК-веригата беше една от идеите на авторката, която аз считам, че не е само елемент от цялостния облик, но е основният, градивният такъв. За тези, които вече са чели книгата е ясно защо, а за останалите ще поясня, че “възелчето” около което се заплита действието в романа са именно различните раси, отличаващи се именно със своето ДНК, с различния се геном. А целувката? Всъщност целувка ли е и ако е, то дали е тази целувка, в която влагаме своите човешки разбирания за любов?... А може би е нещо друго… Нека всеки отговори сам за себе си, според своето виждане в края на историята.

Vampire Ladies: Имате ли идея за корица на продължението на „Преобразена“? Бихте ли споделили?

Да, имам идея, но не мога да споделя своето виждане. Все още не сме коментирали с авторката какви са нейните предпочитания – дали въобще корицата ще бъде сменена или ще продължи със същата визия, но може би с друго цветово решение…

Vampire Ladies: Всяка корица която правите ли е предизвикателство за вас?

О, да. Както споменах по-горе, първо изслушвам автора за неговото виждане. Ако има такова. Ако не може да се ориентира и да предложи някаква идея, то тогава разработвам няколко модела, които му предлагам. Това отнема доста време, но си заслужава. Графичните дизайнери са нещо като художниците (без да омаловажавам изкуството). Но само естетическото чувство и талантът, в случая, не са достатъчни. Има и други изисквания, които трябва да се спазват при оформлението на кориците. Все пак те са “опаковката”, която “грабва” окото на потребителя и ако корицата е в най-оптималния случай поне “запомняща се”, то тогава и книгата има по-голям успех на пазара.

Vampire Ladies: Случвало ли ви се е да не можете да измислите корица на книга? Какво правите тогава?

Да и за съжаление тези случаи не са редки. Но това е т.нар. “творческа криза”, която изживява всеки, който се занимава с такава работа. Рискът да се повториш е толкова голям, че понякога се изпада в невъзможност да “надскочиш” себе си, да излезеш извън “омагьосания” кръг. В такива случаи аз започвам работа върху нещо друго, за което имам ясна представа какво ще бъде, а в някакъв момент, когато, може би, съзнанието се “изчисти” или “пречисти”, ако щете, идеите започват да идват сами и обикновено тогава са много по-конкретизирани и избистрени като цяло.

Vampire Ladies: Какво бихте посъветвали тези които биха искали да работят като дизайнери на корици? Трябва ли да учат това или просто трябва да си го имат от вътре?

Определено знанието на никого не пречи. Да не кажа, че е просто задължително да се следят всички съвременни изисквания при оформлението на корицата, наред с класическите такива, които са от времето, когато са се създавали книги. Има много и съществени разлики по това да правиш примерно рекламна листовка или брошура и да правиш дизайн на корица. Докато в първия случай графикът може да си позволи примерно използване на много шрифтове, цветове, похвати и ефекти, то при кориците линията трябва да бъде максимално изчистена и опростена от излишни “дразнещи” елементи. Така че и вътрешния нюх не е без значение при оформлението на книгата. Но това са тънкости, които човек усвоява (или не) в процеса на своята работа.


Интервюто бе направено специално за Vampire Ladies Blog, за което много благодарим на Петра Лимоза за отделеното време! Приятно четене! Моля не разпространявайте без позволение!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар