понеделник, 15 октомври 2012 г.

Book Blog Tour: Преобразена: Ревю: Преобразена (Преобразена, #1)–Десислава Дюлгерян

545083_309114669166529_2120548632_n

Заглавие: Преобразена
Поредица: Преобразена, #1
Автор: Десислава Дюлгерян
Издателство: Либра Скорп
Страници: 776
Корици:
 Твърди
Език: Български
Размери:13x21
Дата на издаване: 2012
ISBN: 9789544711603
Цена: 19,90лв
Жанр: Фентъзи, Български проза, Художествена литература,

 

 

 


~Анотация~

Изпитателният му поглед ме разкъсваше и се чудех дали има смисъл да питам, когато думите неволно излязоха от устата ми:

- Защо ние, имам предвид преобразените, с готовност приемаме съдбата си?

- Защото, както Вторичните са естествените врагове на вампирите, така ние нямаме друга роля, отредена ни от тези събития, освен да бъдем техните естествени защитници. Не ги ли спрем, Земята ще бъде неприятно място за живот, а вампирите са тези, които ни създават и обучават. Имаме ли друга алтернатива според теб?

Пред погледа ми като калейдоскоп се завъртяха образи в безразборна поредица и сякаш искаха да ми отговорят на въпросите: коя съм аз? Защо съм различна? Какво ме правеше още по-ценна за вампирите от другите Преобразени? Калоян - защо той присъстваше в мислите ми? Александър - беше ли ме излъгал? Теодор - конспиратор или само добър актьор? Велимир - ще се откаже ли от идеята си, когато узнаеше за ранга на Теодор? Даниел - криеше ли нещо зад топлата си усмивка? Екатерина - колко струваше всъщност лоялността й? Имаше ли място за истински чувства в този свят на кръвопийци?

Предстоеше тежка нощ и исках да имам сили. Сили да узная коя съм. И защо няма други като мен.


~За авторката~

251894_332338443510818_979957159_n

Българската писателка Десислава Дюлгерян е автор на "Преобразена", първата книга от едноименната двулогия "Преобразена". Родена на 28 март, Д.Дюлгерян е завършила немската гимназия в град Бургас, а в последствие и университета "Проф. Д-р Асен Златаров" също в град Бургас. Авторката споделя че именно семейството й е причината да издаде "Преобразена". След успеха на първата книга от двулогията, за Д.Дюлгерян предстои донаписването и издаването на продължението на "Преобразена"!

~Кратка биография съставена от Мария Петрова


~Откъс от книгата~

Бях отново спасена. 
Нима някой се е съмнявал в неограничените ми възможности да надхитрявам винаги смъртта? 
Гледах тавана вече повече от час. Сънят не идваше. Беше ли ми притрябвал сън? Не. Моите сънища обикновено завършват с отоци и кръв. Всъщност не знаех тогава, че те са част от „генетичното ми богатство“. 
Спомените от изминалите почти две години, откакто света престана да бъде такъв, какъвто уж изглежда, ме нападнаха като рояк досадни мухи, от които имаше само едно спасение: ликвидиране. За жалост миналото и свързаните с него спомени бяха неотменна част дори и на същество като мен и никой не беше в състояние да ме отърве от тях. Колко лесно би било, да съм обикновен човек. Всъщност дефиницията е сложна. 
Те бяха ми отнели всичко. 
Семейството, приятелите, религията, правото на избор, накрая и кръвта ми....
Но сега като се замисля от позицията на новото си Аз, от позицията на невероятната сила, която притежавам, може би избора е само идея, която някой по-висшестоящ ти подхвърля като кокал, а ти я захапваш.
Мога да прочета мислите им като отворена книга, мога да ги убия само със силата на мисълта си, мога да контролирам дори емоциите им. Всъщност има много малко неща, които не мога да им причиня ... засега.
Аз съм онази мерилка, която ще наклони везната в желаната посока. Но дали е тя вярната?
Преди мразех насилието, не гледах дори екшън филми.
Сега съм войн. Убивам обаче само тези, които са излишни. И нямам скрупули.
Дори когато бях човек, имах склонност да не се вмествам в скалата на нормалността.
Колко бях уморена! Трябваше да заспя. Тези мисли само щяха да събудят дремещия в мен гняв, и силата. Утре, т.е. днес ме чакаше тежък ден. Списъкът със задачи бе дълъг.
Но отново и отново виждах себе си в деня, когато го срещнах. Съществото, което отвори очите ми и събуди спящите ми гени.
Още тогава някой бе заложил мен в уравнението на една безсмислена и кървава война. Убийство на цяла раса.


~Ревю~

Смятам, че след цялата подготовка за подробно представяне на книгата в блога тази седмица, сега е ред на най-важният пост, а именно на този с ревюто на книгата.

"Преобразена" е първата книга от едноименната двулогия "Преобразена" на Десислава Дюлгерян, авторка, която на повечето от вас може би не е позната. Това е така, защото "Преобразена" е първата книга на Деси с която плени много читатели, които в момента, също като мен тръпнат в очакване да излезе следващата книга. Разгледах ревюта на други хора, които са прочели книгата, допитах се до познати които я четата или вече са към края й и всички са единодушни - книгата е страхотна. Със сигурност е нещо ново на пазара, което е предпочитано от феновете на фентъзи жанра. Със завидните си почти 800 страници и твърди корици, на пръв поглед повечето хора, които я забележат в книжарниците се отдръпват. Ще си кажете "Ами, да, прилича на тухла четворка. Какво толкова ще пише в тези 800 страници, че да е интересна и да си струва да си я закупя?". Вярно, малко е тежичка и обемиста, но книгата е изключително интересна. Това не е поредната вампирска книга от типа "двама братя се влюбват в човешко същество и са на диета от бели зайчета". "Преобразена" е история за борба, начин на оцеляване, тайни общества, непознати раси, йерархия несъществуваща на този или който и да е друг свят. История за едно момиче борещо се с живота си, сънищата си и това да запази истинското в себе си.

Книгата изобилства от множество персонажи, тайни и загадки, но може би това я прави толкова уникална. Главната героиня, Диана, е на пръв поглед обикновена студентка, докато не разберете за сънищата й. Диана не за първи път сънува кошмари, които й причиняват физически наранявания, но в последно време нещо се променя и те стават все по-реални и по-болезнени. Въпреки че се старае да изглежда и да се държи като нормална студентка, Диана е съпътствана постоянно от проблеми, интриги и лош късмет. Не стига това, но и любовният й живот не струва, или по-скоро - липсва! Диана се интересува единствено да бъде нормална, да скрие нечовешките неща които й се случват и да бъде отличничка. За съжаление обаче нито едно от нещата не успява да постигне.

Какво е първото което ще направите на нейно място? Да потърсите помощ? Доктор? Ами това прави и тя, докато не разбира, че точно тази й постъпка ще я принуди да изостави нормалният си живот. А любовният й живот? Първите й опити бяха катастрофални, а последният й коства твърде висока цена. Странната среща и запознаването й с мистериозният мъж, завинаги ще прекратят връзката й с обикновеният свят, а загадъчният глас в главата й, вече си има собственик, който ще й разкрие тайните на странният й начин на живот, както съществуването й.

DSC00649

Моят екземпляр на книгата с автограф от авторката на представянето на “Преобразена” в Морското казино в гр. Бургас!

Но да се върнем към мистериозният мъж, Александър, който в крайна сметка се оказва вампир. В последствие на всичко, Диана е принудена от обстоятелствата да пристъпи в един различен свят на тайно общество и раси. Сблъсквайки се с вампирите, тя стига до заключение, че има цял един свят който съществува около нея, но никой човек не подозира за него. Сблъсквайки се с обществото на вампирите, което й разкрива тайните около нея самата и й предлага развиване на способностите й, но на висока според Диана цена - тя трябва да бъде превърната в една от расите за която научава. Раса, която крие повече тайни за себе си от колкото всяка друга за която тя вече знае (или почти). Но мъките й не приключват с предложението за преобразяването й в другата раса. В истинският свят, в който тя винаги е живяла, проблемите се въдят един след друг - сънищата й зачестяват с всяка изминала нощ, гласът в главата й не спира да й говори странни неща в които тя дори не иска да повярва, а докторът който уж трябваше да я излекува и да й помогне, се оказа съвсем не това за което се представя. Не стига и това, ами и брат й е в болница, с което обстановката още повече натежава и нервите се обтягат до скъсване. Но на помощ се притича Александър, мъжът който успява да върне малко светлина в иначе мрачният й живот. Но вниманието което привличат двамата ни главни герои в света на вампирите ще им изиграе лоша шега, когато и други вампири решат че Диана е повече от обикновено момиче и че има потенциал да бъде нещо много по-велико.

Един инцидент преобръща света на Диана на 360 градуса. Сега тя трябва да се бори със себе си, с това което е, с това в което се опитват да я превърнат и със съществата, които са около нея. Откъсната от света на хората, Диана трябва да се изучава и да се съгласи да бъде преобразена в раса, която е много повече от това което й казват. По пътя на обучението си Диана ще срещне много вампири, които ще се опитват чрез изкусни капани и уловки, да я привлекат на своя страна и да я използват за собствени цели, но дали тя ще се подаде? Мисиите, тренировките и опасностите на които се подлага Диана (къде по свое желание, къде по принуда, къде използвана като марионетка) ще я доведе до епицентъра на най-мащабната и опасна война, в която може да загине както човешкият, така и свръхестественият свят.

До тук ви загатвам какво ще се случи в първата една трета от книгата, можете да си представите колко е динамична и забъркана нали? Не се плашете от обема й или от описанията. Всяко едно, ако вникнете в него ще ви отведе до информация, която би спомогнала до това да разберете замисъла, който е искала да разкрие авторката за читателите. "Преобразена" уникална по рода си с историята, митологията и героите си. Споменах ли за героите? Ако трябва да съм честна има над 20 главни (поне за мен) герои, но действието се развива в първо лице, от името на Диана, така че няма как да се оплетете. Интересното, което намерих в героите на авторката е че всеки е уникален по рода си. Криейки тайни едни от други и използвайки се по-между се, книгата става толкова завъртяна, че едва в последните страници се откриват някои от плановете на главните герои, а когато разберете какво са крояли ще ви се иска никога да не сте търсили отговора. Ще бъдете и изненадани къде се развива действието и произхода на някои от расите. Книгата просто е пълна с изненади и обрати, така че съветвам всеки един от вас, който по една или друга причина е бил грабнат от ревюто (или може би другите постове които бяха пуснати през седмицата посветени на книгата) да си я закупи (в момента от издателството дават възможност да си я поръчате онлайн и да ви я доставят безплатно, само с един имейл на preobrazena@abv.bg).


#Мой рейтинг за книгата 5* Не ме остави да спя цяла вечер от вълнение
#Мой рейтинг за корицата – 5 – Супер е!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар