неделя, 25 март 2012 г.

Рубрика “На чаша кафе с издателство…”– Тиара Букс (15.03.2012)


Vampire Ladies: Кога е създадено издателството ви? 
Издателство Тиара Букс: Идеята за създаването на издателството се зароди преди няколко години, когато най-силно се усещаше нуждата от възраждането на романса на българския пазар. И така това, което навремето изглеждаше като мечта, преди година се превърна в реалност. Това е причина „Великолепно” да излезе на пазара през октомври – нещо като подарък за първия ни рожден ден.

 Vampire Ladies: Как се е зароди идеята за името на издателството ви?
Издателство Тиара Букс: Да изберем името си, това бе една от най-трудните задачи, пред които се изправихме, сравнима може би само с избора на име за собственото ви дете. Отне ни много време и обмисляне на безброй комбинации и варианти. Първо пробвахме с имената на митологични същества и богове, последваха несполучливи опити с растения и животни, но сякаш нищо не бе достатъчно благозвучно или интересно. И така, изключително спонтанно се стигна до „тиара букс”, но когато името изникна в съзнанието ни, знаехме че това е нашия избор.

Vampire Ladies: Какво е да си издател в България?
Издателство Тиара Букс: Има само една подходящо определение, което да отговори на въпроса – истинско предизвикателство. Но като всяка друга работа е свързана с труд и упоритост, провали и неудачи, но и прекрасни мигове, като можем само да се надяваме че положителните аспекти ще надвишат неимоверно отрицателните. 
Трудно е, не може да се отрече, особено сега, когато издателите се сблъскват със сериозни проблеми като сканирането или фен преводите, които само до преди няколко години изобщо не бяха на дневен ред. Освен това покупателната способност на българския читател става все по-ниска и по-ниска, докато точно обратното разходите за издаването на една книга нарастват с всяка изминала година. Рисковете на професията… 

Vampire Ladies: Четат ли хората в днешно време?
Издателство Тиара Букс: Да хората четат и повечето преоткриват книгата в сегашното модерно време. Влезте в книжарниците и ще видите едно огромно богатство от книги. Бързо ще забележите, че сте заобиколени от хора от всички възрасти. Широко разпространеното мнение, че поколението на подрастващите чете по-малко в сравнение с предшествениците си е по-скоро заблуда отколкото факт. Във всяка възрастова група има определен процент четящи, със сигурност по-малък от този на нечетящите, но достатъчно голям, съдейки по разнообразната литература, която се издава на български език.

Vampire Ladies:Какви са стъпките от закупуването на правата на една книга/поредица до нейното издаване? Кое ви създава най- много трудности?
Издателство Тиара Букс: Това е доста трънлива пътека. Първо се прави избора на книга и се отправят запитвания до агенциите за авторските права. След което се съставя оферта, която се изпраща до носителите на правата и в нея се уточняват множество подробности свързани със заглавието, формата, процентите, сходни права и др. При положителен отговор се подписва двустранен договор, а издателството има зелена светлина за работата си върху книгата. Започва се с превеждането, следва редакция, страниране и корекция, като на различни етапи се правят проверки на текста, за да се избегнат неточности или загуба на изречения. Междувременно се изготвя корицата, за да е готово всичко преди етапа на отпечатването. Остава само най-трудната част, а именно разпространението и рекламата. Последните две се оказват доста тежки предизвикателства за повечето издателства, защото се гонят срокове, правят се множество договорки с разпространители и агенти. След продължителния и тежък труд остава наградата да видиш продукта си на витрините и да чуеш положителния отзвук на читателите.

Vampire Ladies: Какво е мнението ви за трейлърите на книги? Бихте ли наели човек който да прави такива за издателството ви? 
Издателство Тиара Букс: Мнението ни е повече от положително, особено когато става дума за добре направени такива. Попадали сме на изключително интересни клипове, които не винаги са били професионални, а направени от фенове. Относно идеята да предложим нещо такова на българския читател, честно казано не сме го обмисляли. Винаги ще съществува сравнението с оригинала, но това може само да ни амбицира, за да представим нещо наистина качествено. Със сигурност бихме направили такъв клип, ако предстои издаването на книга от български автор, чудесен начин да оценим труда му.

Vampire Ladies: Обмисляли ли сте варианта да каните чужди писатели на нашумели книги и поредици в България?
Издателство Тиара Букс: Отговорът на този въпрос е твърдо „да”. Целта на „Тиара Букс” е да покаже на читателите си колко специални са те за нас. И какво по-добро доказателство от поканата към любимата им авторка. Дискутирали сме темата с агентите ни, които са на мнение, че това е страхотен жест и към писателите, които обикновено са много отзивчиви към такива идеи. Силно се надяваме, че ще имаме възможността да организираме подобна изненада за читателите си.

Vampire Ladies: Мислите ли че съвременните български автори имат поле за изява сред българските издатели и дали произведенията им биха намерили място на нашия пазар? 
Издателство Тиара Букс: На този въпрос като издатели не можем да дадем отговор, защото не сме имали предложени за издаване творби от български автори. От друга страна като читатели и на база лични впечатления - отговорът е отрицателен. Публикуваните български автори са изключително малък процент в сравнение с чуждестранните такива. И тук вината не е единствено в издателствата, които не рискуват с български творби, а и в читателите, които подхождат скептично и с подозрение към тях. Лоша практика по наше мнение, не бива да се подценява литературната стойност на една творба, само заради произхода на автора й.

Vampire Ladies: Какво бихте посъветвали бъдещите автори и преводачи на книги?
Издателство Тиара Букс: Да влагат максимално старание в работата, която вършат. И разбира се никога не се отказват, колкото и клиширано да звучи. Трябва да възприемат всяка пречка като поредното предизвикателство. Пътят, който са си избрали със сигурност не може да бъде определен като лек, но мисълта за бъдещ успех трябва да поддържа мотивацията им.

Vampire Ladies: Как се виждате след 10 години?
Издателство Тиара Букс: На върха и с много верни читатели.

Vampire Ladies: Какво е мнението ви за електронните книги? Бихте ли започнали да издавате книгите си така? 
Издателство Тиара Букс: Положително са в пъти по-удобни и достъпни от хартиения формат. И да в бъдеще със сигурност ще опитаме, когато електронните четци са достъпни за читателите и е изградена добра платформа за разпространение, която ще гарантира на издателите сигурността на продуктите.

Vampire Ladies: Смятате ли че в бъдеще електронните книги ще изместят хартиените?
Издателство Тиара Букс: Независимо от безспорните предимства на електронния формат пред хартиения, усещането за истинската книга в ръка е несравнимо. И защо трябва да говорим за изместване, според нас двата формата могат да се развиват независимо един от друг.

Vampire Ladies: Какъв жанр книги, според вас, са най- предпочитани от читателите в момента?
Издателство Тиара Букс: Не може само един жанр да се определи като водещ и предпочитан от читателите. Една книга трябва да бъде оценявана по другите й достойнства и с тях да печели почитатели, а не според жанра към който принадлежи.

Vampire Ladies: Какво бихте казали (пожелали), на всички, които ще прочетат това интервю?
Издателство Тиара Букс: Пожелаваме им всяка прочетена книга да им доставя удоволствие, забавление и много поводи за усмивки.



Благодарим Ви Издателство Тиара Букс за времето, което ни отделихте за интервюто, надяваме се скоро да направим още едно!

Моля не копирайте интервюто и не разпространявайте без разрешение и упоменат източник! Интервюто бе направено изцяло за блога Vampire Ladies!

Поста изготвиха за вас - Мимс (Vampire Lady) и  Дани (Danny)

Няма коментари:

Публикуване на коментар