четвъртък, 8 март 2012 г.

Рубрика “На чаша кафе с издателство…”– Егмонт България (08.03.2012)

Vampire Ladies: Кога е създадено издателството ви?

Издателство Егмонт България: „Егмонт България” е издателство с дългогодишна история. Началото слага пилотният брой на списание „Мики Маус”, излязъл от печат на 24 април 1991 година в стохиляден тираж. Сред изданията, с които „Егмонт България” запознава своите читатели през годините, са придобилите световна популярност книги за Хари Потър, любимите на тийнейджърите романи от поредицата „Здрач”, настолните четива за млади герои от сериите „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и „Героите на Олимп”, мистериозната поредица „39 ключа”, както и романите от фентъзи трилогията „Сирена” на Триша Рейбърн. През януари „Егмонт България” издаде първата книга от новата антиутопична трилогия на Илса Бик – „Пепел”. В месеца на влюбените, февруари, издателството предлага на своите читатели „Изкуплението на Аякс” на Тринити Фейгън – роман, който поставя началото на романтичната фентъзи поредица „Заветът Мефисто”.

Vampire Ladies: Как се е зароди идеята за името на издателството ви?

Издателство Егмонт България: Издателството е част от скандинавската медийна група „Егмонт”. Основаната в Копенхаген през далечната 1878 година компания носи името на нейния създател – Егмонт Харалд Петерсен.

Vampire Ladies: Какво е да си издател в България?

Издателство Егмонт България: Прилича на роман. Но от онези – истински добрите романи, в които историите са много динамични, често нелеки, но винаги истински, и в които има поне една щипка магия. Така е и с издаването – не е лесно, особено в България и особено в условията на все още продължаваща криза, но пък усещането да си част от подобно приключение е несравнимо. За „Егмонт България“ важи с още по-голяма сила, тъй като сме преди всичко детско издателство и с това се радваме на привилегията да имаме най-откритите, емоционални, критични и искрени читатели. Невероятна привилегия е да си в ролята на връзка между истории като тези за Мики Маус, Мечо Пух, Хари Потър и Пърси Джаксън и техните читатели.

Vampire Ladies: Четат ли хората в днешно време?

Издателство Егмонт България: Това е тема, по която много може да се говори. В днешно време сме затрупани отвсякъде с всевъзможна информация, която достига до нас чрез вестници и списания, радио, телевизия, интернет. И да, хората четат, защото при цялото това разнообразие, им остава време да разлистят и страниците на някоя книга, която им е направила впечатление с интересния си сюжет или близки до тях теми, които засяга.

Vampire Ladies: Какви са стъпките от закупуването на правата на една книга/поредица до нейното издаване? Кое ви създава най-много трудности?

Издателство Егмонт България: Самото придобиване на правата за дадена книга само по себе си е изключително важен, динамичен и предизвикателен процес. То е първата стъпка и затова най-важната. След това следва избор на преводач (от съответния език) и консултант (ако книгата е специализирана и налага допълнителни знания). За нас добрият превод е от изключително значение и затова никога не правим компромис с качеството за сметка на бързината на издаване, например. Веднъж преведена, книгата се премества към следващата си спирка – бюрото на някои от редакторите в „издателството“, където текстът е подложен на щателно изчитане, оглеждане и отстраняване на всякакви неточности, неблагозвучия и грешки. Следва т. нар. „страниране“. То се прави от дизайнерите и, грубо казано, представлява – трансформирането на текста в книга, чрез избор на шрифт, оформяне на глави, включване на графични елементи и т.н. Паралелно се случва работата по корицата – било то локализиране на оригиналната корица, или създаване на „лице“ за българското издание. След като окончателната работа по текста и илюстрациите приключи, книгата се изпраща в печатница, а последната стъпка от процеса е разпространението. Много често, за съжаление, то се оказва и най-проблематичната брънка във веригата.

Vampire Ladies: Какво е мнението ви за трейлърите на книги? Бихте ли наели човек който да прави такива за издателството ви?

Издателство Егмонт България: Трейлърите са чудесен начин книгите да достигат до по-широк кръг от читатели. Има много прекрасно направени и професионални трейлъри, благодарение на които хората могат да се запознаят със сюжета и героите на даден роман и наистина да добият представа дали той ще им хареса.

Vampire Ladies: Обмисляли ли сте варианта да каните чужди писатели на нашумели книги и поредици в България?

Издателство Егмонт България: Да, разбира се! Дори и за 2012 сме планирали да поканим вече много популярна авторка в България, чиято самоличност ще запазим в тайна засега.

Vampire Ladies: Мислите ли че съвременните български автори имат поле за изява сред българските издатели и дали произведенията им биха намерили място на нашия пазар?

Издателство Егмонт България: Има много интересни, оригинални, интригуващи, талантливи български автори, които вече са намерили своето място в сърцата на младите читатели.

Vampire Ladies: Какво бихте посъветвали бъдещите автори и преводачи на книги?

Издателство Егмонт България: Да вярват в способностите си и да работят над усъвършенстването им.

Vampire Ladies: Как се виждате след 10 години?

Издателство Егмонт България: Само бъдещето може да покаже. За 20-годишната си история издателството има зад гърба си над 4000 издания в общ тираж, надхвърлящ 40 милиона екземпляра.

Vampire Ladies: Какво е мнението ви за електронните книги? Бихте ли започнали да издавате книгите си така?

Издателство Егмонт България: Това е част от развитието на обществото, електронните книги са вече факт и ние сме изключително позитивно настроени към промените и да, бихме започнали да издаваме електронни книги.

Vampire Ladies: Смятате ли че в бъдеще електронните книги ще изместят хартиените?

Издателство Егмонт България: Към хартиените книги винаги ще има сантимент, дори в едно бъдеще, в което информацията е изцяло прехвърлена на електронни носители. Така че да се надяваме, че те няма да бъдат изцяло забравени.

Vampire Ladies: Какъв жанр книги, според вас, са най-предпочитани от читателите в момента?

Издателство Егмонт България: Определено има засилен интерес към фентъзи романите и героите със свръхестествени способности. Няма значение дали ще са вампири, върколаци, ангели или демони, магьосници, митични същества или полубогове – младите читатели търсят романи с подобни герои. Друг популярен жанр напоследък са и антиутопиите и книгите с апокалиптични сюжети.

Vampire Ladies: Какво бихте казали (пожелали), на всички, които ще прочетат това интервю?

Издателство Егмонт България:Повече приятни моменти, които да прекарват в четене на интригуващи книги.


Благодарим Ви Издателство Егмонт България за времето което ни отделихте за интервюто, надяваме се скоро да направим още едно!


Моля не копирайте интервюто и не разпространявайте без разрешение и упоменат източник! Интервюто бе направено изцяло за блога Vampire Ladies!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар