вторник, 6 март 2012 г.

Рубрика “На гости ни е…”–Рейчъл Кейн–авторката на поредицата “Вампирите от Морганвил” (06.03.2012)

ДОБРЕ ДОШЛИ В МОРГАНВИЛ.
Но не оставайте навън след спускането
на нощта.

Морганвил е малък град, пълен със странни обитатели. И когато слънцето залезе, мрачни създания излизат навън. В Морганвил се спотайва зло, криещо се в най-тъмните сенки. Зло, което се оттегля с настъпването на деня...
За Клеър Денвърс училището е било ад, но колежът може да й струва живота. Тя си спечелва омразата на Моника, най-популярното, но и най-жестокото момиче в колежа. Принудена да напусне общежитието, Клеър се нанася в Стъклената къща. Там, всеки от новите й съквартиранти крие своя тайна. Но най-голямата тайна, за която Клеър изобщо не подозира, е, че Морганвил е управляван от вампири и те са жадни за свежа кръв...

Но първо, коя е Рейчъл Кейн?

Рейчъл Кейн е псевдоним на Роксан Лонгстрийт Конрад. Автор е на над 30 романа, сред които и книгите от поредицата „Вампирите от Морганвил“, бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и „Ю Ес Ей Тудей“. Пише от четиринайсетгодишна. Има музикално образование, но впоследствие решава да се отдаде изцяло на писането. Първата й книга е публикувана през 1991 г. Самата тя казва, че повечето от романите си е написала в любимото й кафене близо до дома й. Обожава да слуша музика докато пише.

Имаш нова поредица, наречена "Съживителката" може ли да ни разкажеш повече за нея?
-Поредицата "Съживителката" е за Браян Дейвис, млада тъкмо завършила собственичка на погребално бюро, която работи в престижен погребален дом.... само за да открие че те имат доходен бизнес в съживяването на мъртвите за печалба. Знанието за това се оказва смъртоносно, но не само заради бизнеса на шефовете й със Смъртта, но и заради огромна фармацевтична компания която иска да запази този мощен наркотик за себе си изцяло... и са готови да убиват и съживяват за да го запазят.

Фен ли си на Паранормалният/Свръхестественият жанр? Ако да кои са любимите ти заглавия?
-Винаги съм обичала паранормални и свръхестествени книги. Преди се наричаше ужаси, но сега е във всеки жанр - романс, съспенс, фентъзи, YA. Имам толкова много любими книги, така че е трудно да избера само няколко. Обожавам "Тези които преследват нощта" на Барбара Хембли, както и поредицата за Хари Дрезден на Джим Бътчър, Вампирските досиета на П.Н.Ерод, Горещ сън на Джордж. Р. Р. Мартин, Поредицата на Амбър на Роджър Зелазни, Храна на Мира Грант... толкова много. Сред YA, наистина харесвам поредицата за зомбита на Кари Раян и поредицата на Ришел Мийд, Академия за вампири. Страхотно откритие е и поредицата за Четирите конника на Джаки Кеслър.

Какво ти дава идеи за да напишеш определен жанр?
-Мисля че просто умът ми върши цялата работа. Някои идеи пасват добре на паранормалният жанр, така че вероятно ще има и за Ърбън Фентъзи - други имат YA герои, така че те спадат към YA. Но наистина не се опитвам да мисля какъв е жанра. Пишеш книгата и тогава мислиш за това към кой рафт трябва да бъде насочен.

Твоите приятели и семейство дава ли ли са ти вдъхновение да напишеш някоя от книгите си или да базираш на някой от тях свой герой?
-Принципно не базирам герои на хора, защото това предизвиква неудобни разговори! Но със сигурност съм взела много черти от хора от обкръжението си, които използвам за героите в книгите си. А и аз имам общи неща с Клеър Денвърс (Вампирите от Морганвил): прането ми бе откраднато през първата седмица в колежа!

Когато напишеш книга биват ли изрязвани сцени от нея по време на процеса по редакцията й, които си искала да си останат?
-Не. Редакционният процес е приятелски, и ако искам нещо да бъде запазено, то си остава. Редакторът е там за да подобри книгата, точно както и аз!

Можеш ли да ни дадеш един забавен факт за "Вампирите от Морганвил"? Нещо за самата история или за процеса на писане?
-Идеята за Морганвил ми дойде докато карах през нощта. Забелязах че уличните лампи бяха наистина далеч една от друга - което ме доведе до заключението че ако вампири плануват да превземат град, те ще направят точно това! Така че по този начин възникна идеята за Морганвил.

Как се запали по писането на книги? Винаги ли си искала да бъдеш писател?
-Не, писането ми е хоби от четиринадесет годишна, но исках да бъда професионален музикант. По-късно, след като свирих професионално за известно време, реших да се фокусирам върху писането, като хоби, но скоро се оказа работа на пълен работен ден, и ето ме сега.

Коя от поредиците които си написала ти е любима: Вампирите от Морганвил, Пазителката на времето или Прокуденият сезон? Имаш ли любима?
-Нямам любима... всички са изключително забавни и предизвикателни по свой си начин. Не мога да кажа че едната е по-лека, а другата е по-трудна за четене и разбиране.

Кой автор те вдъхновява най-много и защо.
-Мисля че през цялото време Стивън Кинг ме вдъхновява най-много  от всички... Харесва ми начина му на разказване.

От поредицата Вампирите от Морганвил Отбор Шейн или Отбор Майкъл си?
-Не мисля че има такова нещо... няма отбори, защото няма драма във връзките. Умишлено не създадох любовни триъгълници, защото исках да бъде по-честно и искрено. Клеър обича Шейн, и Шейн обича Клеър. Може да имат проблеми понякога, защото така става в живота, но Майкъл не е влюбен в Клеър, нито обратното. Те просто са си близки приятели.

Какъв съвет би дала на писателите?
-Бих казала БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ. Писането е толкова трудно и отнемащо времето, колкото и всяко друго изкуство... трябва да се трудиш много  за да стане по-добре, а повечето труд води до професионализъм. Така че работете здраво, бъдете търпеливи и не търсете вратички и лесни отговори. Отнема усилия и така и трябва.


Интервюто бе преведено за вас от Vampire Lady! Приятно четене! Моля не разпространявайте без позволението на екипа!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар