неделя, 4 март 2012 г.

Ревю: Пробуждането (Дневниците на вампира, #1)–Л.Дж.Смит

Заглавие: Пробуждането
Поредица: Дневниците на вампира, #1
Автор: Л.Дж.Смит
Издателство: Ибис
Страници: 216
Корици:
Меки
Език: Български
Размери:13x20
Дата на издаване: 2009
ISBN: 9789549321203
Цена: 9,90лв
Жанр: Фентъзи, Световна проза, Художествена литература, Преводна литература
Съдържание на секс сцени и груб език:
Не съдържа секс сцени или груб език, само описания на целувки.
Откъс: ИЗТЕГЛИ ОТ ТУК


~Анотация~

Вълнуваща история за смъртоносната схватка между двама братя вампири за сърцето на красиво момиче, което се разкъсва в чувствата си между тях....

Елена Гилбърт, най-популярното момиче в гимназията, кралицата на бала, което всяко момче желае и на което всяко момиче иска да прилича. Досега никой не е успял да предизвика нейния интерес и да разпали чувствата й. Докато не среща красивия и загадъчен Стефан Салваторе – новото момче в града. Привлечена от него с непреодолима сила, Елена иска да го притежава на всяка цена. Но Стефан крие зловеща тайна. Преди векове любовта му към друго момиче е оставила ужасно наследство – проклятието да живее вечно и да бъде вампир. Заради това Стефан се бори със себе си и се опитва да устои на копнежа си към Елена.
Скоро в града започват да стават странни неща. И всичко това се случва след появата на мрачния и съблазнителен Деймън Салваторе, който иска да превърне Елена в своя Кралица на сенките...


~Трейлър на поредицата~

Трейлър на поредицата!

~За поредицата~

Замислена първоначално като трилогия (публикувана за пръв път през 1991 г.), поради големия интерес към книгите и настояванията на феновете, следва написването на четвърти роман. След известно прекъсване авторката доразвива историята и следват още романи.
Превърнала се в международен бестселър, по поредицата бе заснет и сериал, с участието на родената в България канадска актриса Нина Добрев.


~За авторката~

Американската писателка
Л. Дж. Смит е автор на няколко поредици, като най-популярната от тях е „ДНЕВНИЦИТЕ НА ВАМПИРА”, влязла в списъка с бестселъри на „Ню Йорк Таймс”. Със специфичния си стил на писане авторката успява да накара читателя да съпреживява историята с героите, да се потапя в действието и да тръпне да узнае какво следва нататък.


~Ревю~

Повечето от вас сигурно са чували за сериала Дневниците на вампира. Било то из торентите, из форумите или от БТВ-то. Случайно обаче сериала е базиран (УЖ) по поредицата Дневниците на вампира от Л.Дж.Смит.. Казвам Уж понеже на практика са взети само няколко идейки и имената на героите. Не че се оплаквам от промените и сериалът и поредицата ми харесва, но тъй като съм повече книжен плъх от колкото сериаладжийка, избирам поредицата.

А сега повече и самата поредица: Първоначално Лиса Джейн Смит е решила да направи трилогия, но малко по-късно решава да поразнообрази историята с последна четвърта книга. Десет години по-късно когато решават от CW да екранизират поредицата, авторката решава да напише продължение на поредицата – Дневниците на вампира: Завръщането, която се състои от още три книги (до тук стават 7 книги). Покрай сериала обаче от незнам къде се решава да се напише трилогия за живота на двамата главни мъжки герои за времето когато са били превърнати (нещо като предистория на оригиналната поредица). Става въпрос за Дневниците на Стефан. Трилогията Дневниците на Стефан, обаче след време става ясно че не е написана от Лиса Джейн Смит, поради вратички в договора й за поредицата и още много неща с които не бих искала да ви усложнявам живота. Сега тази поредица се пише от писател в сянка?! И така стигнахме до трилогията Дневниците на Стефан…. Така де, беше трилогия, докато не стана поредица от шест книги… И до тук не свършва поредицата. Сега друг автор в сянка е решил да напише продължение на продължението на Дневниците на вампира, или още – Дневниците на вампира: Ловците, която ще се състои от три книги (за сега). И така – възможно най накратко се опитах да ви обясня историята на тази поредица.

А сега към първата книга от тази дълга, дълга поредица…

Дневниците на вампира: Пробуждането е тънка книжчица базирана на добра история за тийнейджърка която е и кралица на цялата гимназия, чийто живот се променя изцяло когато среща едно момче.

И така Елена Гилбърт (главната героиня) е най-известната тийнейджърка в гимназията, която може вече да се досещате, иска да има всичко и всекиго, включително и най-красивите и сексапилните момчета. Е, те всички изглежда й се връзват и тръгват с нея, щом тя ги омае с ума и красотата си, но има един индивид така да го наречем който се държи по-много по-различен начин към ней от колкото тя е свикнала… с две думи – той я отбягва.

Стефан Салваторе (един от главните мъжки герои) е - както повечето от вас сигурно се досещат – вампир, който противно на всички (добре де почти всички) книги които сте чели за вампири се опитва да живее нормален живот и да бъде на различна диета, така да се каже. За него Елена Гилбърт е красивото момиче, което не може да излезе от ума му, но Стефан си има определена причина поради която да я отбягва и тя не е само това че може да я пресуши на мига, но каква е тя ще разберете като прочетете книгата.

Но с появата на Стефан изглежда че стават някои странни неща. Някой или нещо е пристигнало в града и заради него сега изчезват хора или в най-лошият случай биват убивани… И познайте към кой тръгват слуховете! Последният новодошъл изглежда носи проблемите и нещастията със себе си. Но наистина ли е виновен за тези убийства или някой ревнивец се опитва да си отмъсти за откраднатото внимание на Елена?

Лично аз и се забавлявах и се ядосвах на тази книжка. Вярно е че много прилича на Здрач с темата за училището и убийствата и какво ли още не… но мога да заявя че въпреки че е по-тънка от Здрач за мен Пробуждането бе много по-интересна. Това със сигурност не означава че феновете на Здрач няма да я харесат, напротив, даже може да им стане любима.


#Мой рейтинг за книгата - 4* Хареса ми, бих я препоръчал/а

#Мой рейтинг за корицата – 4 – Харесва ми.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар