неделя, 3 април 2011 г.

Ревю: Бдение (Опасни сънища, #1)

Заглавие: Бдение
Автор: Лиза Макман
Поредица: Опасни сънища, #1
Страници: 200
Корици: Меки
Език: Български
Размери:
20х13
ISBN: 9789546410207
Тегло: 221 грама
Жанр: Фентъзи, Световна проза, Художествена литература
Съдържание на секс сцени и груб език: Среща се малко груб език и леки описания на целувки. Издателство: Пергамент Прес
Дата на издаване: 8ми март 2011
Цена: 10, 90лв

#Мой рейтинг за книгата4.png 4* Хареса ми, бих я препоръчал/а

#Мой рейтинг за корицата – 4* Хубава е, но момичето ми изглежда малко странно. Може би е заради контраста тъмно и светло!?

~Трейлър на книгата~




~За авторката~

Лиза Макман е родена през 1968г. на 27 февруари в Холандия, Мичиган, САЩ. Сега живее и пише във Финикс! Тя пише книги за деца, Фентъзи и Фантастика, Художествена литература и Научна фантастика. Книгите които е издала до сега са: трилогията "Опасни сънища", Cryer's Cross и фентъзи антиутопията "Нежеланите" (излиза в Америка на 20ти септември 2011).


~Анотация~

НЕ ВСИЧКИ СЪНИЩА СА СЛАДКИ

Седемнайсетгодишната Джейни притежава уникалната способност да влиза в сънищата на другите. Тя често бива изтръгната от собственото си съзнание, за да бъде погълната от чужди видения. И като че ли всички около нея крият най-дълбоките си и тъмни тайни в сънищата си. Джейни знае много неща за съучениците си, но не може да сподели това с никого, защото никой няма да й повярва или по-лошо – ще я помислят за луда.

Тя старателно пази своята тайна, докато не открива, че е привлечена от едно затворено момче, чиито мрачни съновидения загатват за болезнено минало и мистерия, която Джейни трябва да разбули. Но сега на нея й е много по-трудно, защото за пръв път е не само свидетел на нечий кошмар. Тя е и участник...


~Ревю~

Книгата е наистина доста свежичка и забележително написана! В началото книгата започна с части от сънища/кошмари и започва да се обърква от тях. След това се запознаваме с главната героиня Джейни. Горката е преживяла трудно детство. На осем годишна възраст тя бива засмукана в сънищата на хората и постепенно това става част от живота й. Малката Джейни живее заедно с майка си, която за огромно съжаление е пропаднала алкохоличка която не я е интересува дъщеря й. Съсипана на Джейни й остава една единствена причина да се бори въпреки всички трудности – да отиде да учи в колеж. Но за колежа се искат пари, а тя няма от кого да вземе. Поради тази причина тя започна работа като санитарка в приют за възрастни хора, където самата тя казва че „винаги е тихо и почти никога възрастните хора не заспиват дълбоко, за да сънуват”. Тоест същински рай за нея. Да, но не. В училище тя е типичният зубър, аутсайдер, прокуденица и т.н. Всички я мислят за странница и постоянно й се подиграват. Като същинска машина тя механично ходи до училище и до работа след това вкъщи всичко в името на бъдещето което така силно желае да има. Не след дълго тя вижда нещо особено в Кабъл – момчето което е странник, наркоман, трафикант и какво ли още не за хората около нея. Пропаднало скейтърче което не обръща внимание на никого. Но тя влиза в сън докато шофира обратно от приюта към дома си. Объркана и уплашена от кошмара тя се запитва чий е той. Решена да започне всичко от начало Джейни се опитва да научи как да контролира тези внезапни засмуквания в сънищата на хората около нея. И успява в това си начинание, но не сама. Открива сродна душа, или поне така си мисли първоначално която й помага да намери изхода от сънищата. Но след това всичко се обърква и Джейни се пита кой ли ще е следващият който ще я предаде? Дали майка й ще се съвземе някога от пиянското си състояние и ще обърне внимание на дъщеря си? Дали докато шофира за пореден път не бъде всмукана в чужд сън и катастрофирала? Ще успее ли Ловецът на сънища Джейни да стане по-силна ще узнаете само в първата книга от поредицата на Лиза Макман – Бдение!

Лично мнение: Не на всеки би се понравил начина на писане на самата книга, тъй като действието е в сегашно време и постоянно се сменят гледните точки. Също така самата книга е съставена от прости изречения. Няма подробни и тежки описания. Лека тийнейджърска любовна история, обгърната с достатъчно проблеми, препятствия, драматизъм и мистерии! Всеки случай е нещо различно на българският пазар след големият наплив на книги на свръхестествена тематика главно с вампири и върколаци. Прочетете я ще ви хареса!


~Цитати от книгата~

Това бе готическият ми период когато бях решил че никога няма да имам момичето на мечтите ми, заради белезите си. Без да споменавам прическата. Но тогава тя ме удари с дръжката на вратата в стомаха. И когато момиче направи това на момче, значи го харесва. - (Кабъл на Джейни)
---
Сънищата не са спомени, каза той. - (Кабъл на Джейни)


~Оценки и спечелени награди~

НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ ЗА „БДЕНИЕ”:

Книга на годината на Американската библиотечна асоциация
Награда на Международната читателска асоциация
Номинация за наградата „Гейтуей Рийдърс”
Награда „Ейбрахам Линкълн”, мастър лист
Награда на YALSA, Тийнс Топ 10
Бестселър на „Ню Йорк Таймс”
Награда „Сибил”, финалист
---
„Лиричен и страховит роман, чиито образи остават за дълго с теб, след като си затворил последната страница, подобно на най-обсебващите сънища.”

Касандра Клеър, автор на „Град от кости”


~Откъс от книгата~

12:55

Книгата пред нея внезапно изчезва. Джейни въздъхва и се намества на масата. Отпуска глава върху дланите си и затваря очи.

Носи се във въздуха. А не, стига вече с това падане, възмущава се тя. Писнало й е до смърт от падането.

Сцената бързо се променя. Джейни е навън. Тъмно е. Тя е сама зад някаква барака, но чува приглушени гласове. Никога преди не е била сама в чужд сън и се чуди как хората могат да сънуват, без да присъстват в сънищата си. Любопитна е. Чака нервно, надявайки се да не е нечий кошмар, който да я изненада иззад стената на бараката или откъм храстите.

Откъм ъгъла приближава, клатушкайки се, чудовищна фигура, обляна от лунна светлина. Кърши храсти, размахва ръце, после ги протяга към небето и издава ужасяващи крясъци. Джейни усеща, че крайниците й започват да изтръпват. Опитва се да се измъкне. Не може. Дългите пръсти на великана проблясват. Джейни се обляга на бараката. Трепери.

Гротескната фигура точи ножовете-пръсти един в друг. Стърженето е оглушително. Джейни започва да пищи. Фигурата се обръща и я вижда. Приближава се. Това чудовище й е познато. От съня, след който се заби с Етел в канавката. Джейни се отдръпва от стената, иска да избяга. Но краката й не я слушат.
Лицето на чудовището е разкривено от гняв, то е спряло да точи ножовете си. Стои на метър и половина от нея. Тя затваря очи. Нищо не може да ме нарани, повтаря.

Когато отново отваря очи, навън е ден. Тя е на същото място зад бараката. А страховитата заплашителна фигура се е превърнала в човек – нормален млад мъж. И той е Кабъл Стръмхелър. Втора Джейни излиза от тялото на Джейни и се приближава до Кабъл без страх.

До бараката. По бузите му се стичат сълзи.

Помогни ми! – моли я Кабъл.

13:35

Звънецът бие. Мъглата се разсейва, но Джейни е неспособна да се движи. Не още. Трябва ѝ поне минута.

13:36

Или две.

13:37

Усеща ръка върху рамото си и подскача. Километър, метър, сантиметър... какво?

Вдига поглед.

– Готова ли си? – пита той. – Не знаех дали си чула звънеца.

Тя го гледа втренчено.

– Добре ли си, Ханаган?

Тя кимва и си събира учебниците.

– Да – гласът ѝ още не се е възвърнал напълно.
Прочиства гърло. – Да – казва твърдо и се усмихва разтреперана. – А ти? Имаш вдлъбнатина на бузата.

– Заспах върху учебника.
– Предположих.
– Ти също, а?
– Аз, ами-и... сигурно съм била много изморена.
– Изглеждаш стресната. Да не си сънувала кошмар?

Тя го поглежда, докато вървят през тълпата към кабинета по политически науки. Той я хваща през кръста, придържайки я към себе си, за да не се загубят по коридора.

– Не съвсем – отговаря тя и примигва. – А ти?

Думите излизат от устата ѝ насечени като куршуми. Звънецът бие, те са на вратата, той се обръща рязко и вижда изражението ѝ. Спира. Претърсва лицето ѝ с присвити очи. Тя открива в погледа му смут. Дори съзира леко изчервяване, но не може да бъде сигурна за причината.

Учителят влиза и ги изпраща по местата им. Джейни поглежда през рамо, два реда назад, по средата. Кабъл продължава да я следи с очи, напълно объркан. Поклаща глава почти незабележимо.

Тя гледа към дъската, но не я вижда. Опитва се да си отговори. Какво, по дяволите, не ѝ е наред. И какво не му е наред на него, та да сънува такива сънища. Дали той знае? Дали я е видял този път?

14:03

Намачкано листче хартия се приземява върху чина на Джейни. Тя подскача и после бавно се обръща към Кабъл. Той се е изтегнал небрежно на стола, драска си в тетрадката, изглежда прекалено невинен.


~Други книги от поредицата~

Това са Американските корици! Все още няма новини кога ще излезе втората и третата книга в България!


~Други книги от авторката~

Това са другите две книги които е написала авторката! Ако желаете може да пишете в коментарите дали искате да направя ревю или просто да ви преведа резюметата на книгите от нея поредица, за да разберете повече!

Ревюто за вас изготви Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар