четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Рубрика “На чаша кафе с издателство…”– Локус Пъблишинг Интенс (16.02.2012)

Vampire Ladies:Кога е създадено издателството ви?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: През 2003 г.

Vampire Ladies:Как се зароди идеята за името на издателството ви?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Името Intense произлезе от желанието ни книгите, които правим, да доставят интензивно удоволствие и преживяване.

Vampire Ladies:Какво е да си издател в България?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Най-вече е едно голямо предизвикателство, тъй като конкуренцията е голяма, а пазарът е сравнително тесен.

Vampire Ladies:Четат ли хората в днешно време?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Когато дойде времето на панаира на книгата, най-силно се убеждаваме, че хората четат. Разбира се, има какво още да се желае в сравнение например с еднa съседна страна като Сърбия. Но все пак ще си позволя да цитирам Сет Годин: „Четенето не е мъртво, но се променя“.

Vampire Ladies:Какви са стъпките от закупуването на правата на една книга/поредица до нейното издаване? Кое ви създава най-много трудности?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Харесваме книга, свързваме се с агентите, които държат правата, и ако заглавието е свободно правим оферта. Ако има интерес от няколко издателства, се провежда тайно наддаване. Трудности понякога създават заглавия, чиито права не се държат от агентите, а от самите автори, тъй като те нямат поглед върху нашия пазар и не могат обективно да преценят офертите ни.

Vampire Ladies:Какво е мнението ви за трейлърите на книги? Бихте ли наели човек който да прави такива за издателството ви?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Нашият дизайнер вече прави трейлъри почти за всяко заглавие. Според нас има смисъл от трейлърите, но само ако са направени интересни и привличащи вниманието.

Vampire Ladies:Обмисляли ли сте варианта да каните чужди писатели на нашумели книги и поредици в България?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Обмисляли сме, канили сме, някои като Джон Бойн, Едуард де Боно, Филип Котлър дойдоха. Други като Агаси и Колин Фърт поради безбройните си ангажименти ни отказаха. Постоянно мислим как да популяризираме книгите си чрез самите автори и дори в момента подготвяме една изненада за читателите си.

Vampire Ladies:Мислите ли че съвременните български автори имат поле за изява сред българските издатели и дали произведенията им биха намерили място на нашия пазар?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: За това вече има доста доказателства на пазара. Ние специално издаваме предимно преводна литература.

Vampire Ladies:Какво бихте посъветвали бъдещите автори и преводачи на книги?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Не знам какво бих ги посъветвала, но бих им пожелала вдъхновение.

Vampire Ladies:Как се виждате след 10 години?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Разраснали се, с наложени автори, с още по-голяма аудитория, в крак с новите тенденции.

Vampire Ladies:Какво е мнението ви за електронните книги? Бихте ли започнали да издавате книгите си така?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Това е бъдещето на четенето и макар България да се движи с няколко крачки назад, не можем да избягаме от тази тенденция.

Vampire Ladies:Смятате ли че в бъдеще електронните книги ще изместят хартиените?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Мисля, че по-скоро ще разширят читателската аудитория, а любителите на художествената литература според мен ще си останат традиционалисти.

Vampire Ladies:Какъв жанр книги, според вас, са най-предпочитани от читателите в момента?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Забелязват се предпочитания към трилърите, фентъзито и езотеричната литература, както и към конкретни автори.

Vampire Ladies:Какво бихте казали (пожелали), на всички, които ще прочетат това интервю?
Издателство Локус Пъблишинг Интенс: Не спирайте да четете, а ние издателите ще се стараем винаги да има с какво да ви впечатлим, да привлечем вниманието ви и да ви провокираме.


Благодарим Ви Издателство Локус Пъблишинг Интенс за времето което ни отделихте за интервюто, надяваме се скоро да направим още едно!


Моля не копирайте интервюто и не разпространявайте без разрешение и упоменат източник! Интервюто бе направено изцяло за блога Vampire Ladies!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар