четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Рубрика “На чаша кафе с издателство…”– Ибис (09.02.2012)

Издателство Ибис ни гостува в откриващият първи пост от новата ни рубрика “На чаша кафе с издателство…”. В нея рубрика ще разговаряме както с български издатели за това да си издател в малка държава като България.

Vampire Ladies: Кога е създадено издателството ви?

Издателство Ибис: Издателството е създадено през 2007 г., но активно издаваме от края на 2009 г.

Vampire Ladies: Как се е зароди идеята за името на издателството ви?

Издателство Ибис: Доста дълго време обмисляхме какво да бъде името на издателството, тъй като искахме да отговаря на редица условия, като например да е лесно запомнящо се, лесно за изговаряне, да е благозвучно и т.н. И така накрая се спряхме на ИБИС, още повече че в името има и символика – древните египтяни са отдавали особена почит на ибиса (като свещена птица на Тот, считан за бога на писмеността), която олицетворявала мъдростта.

Vampire Ladies: Какво е да си издател в България?

Издателство Ибис: Както с всеки бизнес в България - определено не е лесно, но за нас най-важното е, че това, което правим, ни носи удоволствие :-)

Vampire Ladies: Четат ли хората в днешно време?

Издателство Ибис: И сега, и преди време, процентът на четящите хора вероятно е един и същ. И преди е имало хора, които не са били любители на литературата, и сега има. Безспорно с навлизането на модерните технологии начините за оползотворяване на свободното време са повече, отколкото да речем преди 20 години, но винаги ще има хора със страст към четенето :-)

Друг е вече въпросът за покупателната способност – ако преди време хората са имали възможност да закупуват повече книги, а сега не толкова – то спадът в продажбите се тълкува като намаляване на интереса към четенето.

Vampire Ladies: Какви са стъпките от закупуването на правата на една книга/поредица до нейното издаване? Кое ви създава най-много трудности?

Издателство Ибис: След като дадена книга (поредица) бъде избрана за издаване, се прави оферта за откупуването на правата й. След като офертата бъде приета и се подпишат договорите (което понякога може да отнеме и месеци), книгата се дава за превод. След като бъде преведена, книгата се чете от редактор, следва предпечатна подготовка (оформянето на книгата) и накрая се чете от коректор. После се подава в печатница. И най-накрая - за да достигне до читателите, готовото вече издание се предоставя на разпространителите на книги.

Във всеки един от етапите на подготовка могат да възникнат критични моменти, които да доведат до забавяне на издаването :-) Но вероятно за всички издатели е валидно, че най-често срещаните затруднения са при разпространението на книгите. Това е така, защото това е и единственият процес, който не е изцяло под контрола на издателя, но е част от пътя на книгата до читателя.

Vampire Ladies: Какво е мнението ви за трейлърите на книги? Бихте ли наели човек който да прави такива за издателството ви?

Издателство Ибис: Трейлърите са чудесен допълнителен начин за представяне на дадена книга. По редица причини обаче у нас все още не са се наложили като масова практика.

Vampire Ladies: Обмисляли ли сте варианта да каните чужди писатели на нашумели книги и поредици в България?

Издателство Ибис: В повечето случаи гостуването на писатели е сравнително сложен въпрос. Често зависи до голяма степен и от ангажиментите на самия автор.

Vampire Ladies: Мислите ли че съвременните български автори имат поле за изява сред българските издатели и дали произведенията им биха намерили място на нашия пазар?

Издателство Ибис: Напоследък се издават доста български автори, макар и да изглежда недостатъчно на фона на морето от преводна литература.

Но е факт, че наистина е много трудно един автор да успее да намери издател и да се наложи като име. Но това в крайна сметка важи за цял свят. Най-вероятно процентът на съотношението между желаещите да бъде издадена творбата им спрямо публикуваните автори е същият и в САЩ.

Vampire Ladies: Какво бихте посъветвали бъдещите автори и преводачи на книги?

Издателство Ибис: Авторите, които имат желание да видят творбите си издадени, бихме посъветвали да потърсят и алтернативни начини за публикуване, освен класическия – на хартиен носител. Добиващите напоследък все по-голяма популярност е-книги дават отлична възможност творбите им много лесно да достигнат до огромен брой потенциални читатели.

Vampire Ladies: Как се виждате след 10 години?

Издателство Ибис: С още десет години натрупан опит в книгоиздаването зад гърба си и още по-иновативни :-)

Vampire Ladies: Какво е мнението ви за електронните книги? Бихте ли започнали да издавате книгите си така?

Издателство Ибис: Електронните книги бързо набират популярност, макар у нас предлагането все още да е далеч от мащабите в другите страни и най-вече в САЩ. Но за това има и обективни причини, най-вече в трудностите при договарянето на правата, които се сключват отделно от тези за издаване на хартиен носител. Ние вече имаме издадени електронни книги – първите две от поредицата “Братството на черния кинжал”. Съвсем скоро предстои да пуснем и третата, а също и първите три книги от поредицата “Академия за вампири”. Целта ни е в близко време всички издания от каталога ни да бъдат достъпни и в електронен вариант.

Vampire Ladies: Смятате ли че в бъдеще електронните книги ще изместят хартиените?

Издателство Ибис: Едва ли хартиената книга ще изчезне напълно, но смятаме, че електронните книги ще стават все по-популярни, тъй като читателите постепенно ще започват да откриват и да свикват с предимствата и удобствата, които предлагат.

Vampire Ladies: Какъв жанр книги, според вас, са най-предпочитани от читателите в момента?

Издателство Ибис: Няма жанр, който да изпъква отчетливо над останалите – вкусовете на читателите са много разнородни.

Vampire Ladies: Какво бихте казали (пожелали), на всички, които ще прочетът това интервю?

Издателство Ибис: Четете, за да разширявате кръгозора си :-)


Благодарим Ви Издателство Ибис за времето което ни отделихте за интервюто, надяваме се скоро да направим още едно!


Моля не копирайте интервюто и не разпространявайте без разрешение и упоменат източник! Интервюто бе направено изцяло за блога Vampire Ladies!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар