понеделник, 4 юли 2011 г.

Ревю: Сойка-присмехулка (Игрите на глада, #3)–Сюзан Колинс

Заглавие: Сойка-присмехулка
Поредица:
Игрите на глада, #3
Автор: Сюзан Колинс
Издателство: Екслибрис
Страници: 384
Корици:
Меки
Език: Български
Размери: 20х13
ISBN: 9789548208758
Жанр: Антиутопия (Дистопия), Приключения, Пост-апокалиптично фентъзи, Световна проза, Художествена литература (преводна)
Съдържание на секс сцени и груб език: Книгата не съдържа груб език, само описания на целувки.
Дата на издаване: 2011
Цена: 14,90 лв


~Анотация~

Казвам се Катнис Евърдийн. Защо не съм мъртва? Би трябвало да съм мъртва.

Окръг 12, родното място на Катнис Евърдийн, огненото момиче, е унищожен, но тя е жива. Гейл е избягал. Семейството на Катнис е в безопасност. Пийта е в ръцете на Капитола. Окръг 13 наистина съществува, има бунтовници, има нови лидери. Революцията се разгаря.

Сега успехът на въстанието зависи от готовността на Катнис да се подчини, да поеме отговорност за живота на безброй хора и да промени бъдещето на Панем. За да го направи, тя трябва да преодолее гнева и недоверието си и да стане Сойка-присмехулка - символ на въстанието - каквато и да е цената лично за нея.


~Награди и препоръки от автори~

Locus Award Nominee for Best Young Adult Book (2011),
Andre Norton Award Nominee (2010),
Goodreads Choice Award for Favorite Book,
Young Adult Fantasy,
Favorite Heroine, and Favorite Hero (2010),
Voya Perfect Ten (2010),
Publishers Weekly's Best Children's Books of the Year for Fiction (2010)

---

Игрите на глада е жесток, разтърсващ роман със задъхващо темпо, който веднага хваща... Не можех да оставя книгата...

Стивън Кинг

Изумителна! Ето една книга, която няма да ви приспи. Съветвам ви да я започнете рано сутринта и да си освободите деня от всички други задължения.

Стефани Майър


~Трейлър на книгата~

Трейлър на книгата.

~За авторката~

Сюзан Колинс започва кариерата си като сценарист на детски предавания.

Като вдъхновение за трилогията "Игрите на глада", Колинс посочва мита Тезей и Минотавъра, както и кариерата на баща си във военновъздушните сили на САЩ. "Игрите на глада" е в списъка на New York Times за най-продавани книги 60 седмици, а списание Times обявява Колинс за една от най-влиятелните личности на 2010 година.


~Ревю~

Край! И тази зашеметяваща трилогия завърши! От една страна се радвам, че авторката е решила да завърши поредицата в три книги (идеалната дължина за този жанр книги), но от друга много ще ми липсват всички герои. Когато четеш толкова емоционални книги, ти ставаш една част от тях, и приключването им сякаш отделя част от теб самия и остава заедно с книгите.

Тази книга бе най-емоционалната и тежка до сега, поне за мен. Не говоря за избора на Катнис дали да бъде с Пийта или Гейл, имам в предвид това че сега тя се намира в още по-лошо положение. Сега освен че Капитола я издирва се намира като в затвор в Окръг 13. До сега си мислех че Катнис е изживяла достатъчно, че ще има по-малко неволи на главата си, но изглежда за пореден път съм грешала. Не съм чела друга антиутопия в която героиня така да страда и да губи най-най-най-ценните неща да себе си едно след друго. На края на книгата от Катнис не остана нищо... абсолютно нищо! Тя бе просто обвивка, нямаше повече какво да губи, не казвам че не избра момче с което да бъде на края, но след всички загуби това да избере един от двамата за мен не бе кой знае колко важно.

Като завършек на това ревю (то ще бъде изключително кратко, защото това е развръзката, финала, края на книгата и поредицата и не бих искала да ви разваля удоволствието, защото повярвайте ми тази поредица ще ви влезе под кожата и ще ви поде от вътре доста време) бих искала да кажа само едно: "Катнис, ти не заслужаваш всичко това, никой не го заслужава. Не бих пожелала да се случи подобно нещо и на най-големият си враг. Това което преживя, и начините по които оцеля, само и само сега просто не да живееш, а да просто да съществуваш е наистина... нямам думи с какво да го опиша. За Бога, Сюзан Колинс ти сърце нямаш ли че така постъпи с тази поредица, успя да влезеш под кожите и да разчувстваш толкова народ..." Единственото за което мога да се надявам е дано филмите по книгите да бъдат толкова върховни колкото и самата поредицата.


#Мой рейтинг за книгата 5* Не ме остави да спя цяла вечер от вълнение
#Мой рейтинг за корицата – 5 – Страхотна е! Сойката подхожда идеално на книгата и историята.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар