неделя, 10 юли 2011 г.

Ревю: Град от кости (Реликвите на смъртните, #1)–Касандра Клеър

Заглавие: Град от кости
Поредица: Реликвите на смъртните, #1
Автор: Касандра Клеър 
Издателство: Ибис
Страници: 444
Корици:
Меки
Език: Български
Размери:145x210
Дата на издаване: 2010
ISBN: 9789549321265
Цена: 13,90лв
Жанр: Ърбън Фентъзи, Световна проза, Художествена литература, Преводна литература
Съдържание на секс сцени и груб език:
Не съдържа секс сцени или груб език, само описания на целувки.
Откъс: ИЗТЕГЛИ ОТ ТУК


~Анотация~

Преди хиляда години ангелът Разиел смесил своята кръв с човешка и създал Нефилимите. Полухора, полуангели, те бродят в нашия свят, невидими, но винаги край нас – те са нашите защитници.
Наричат себе си Ловци на сенки.
Ловците на сенки следват законите, записани в Сивата книга, дадена им от ангела. Тяхната мисия е да защитават нашия свят от нашествениците, идващи от други измерения и наречени демони – същества, които бродят между световете и унищожават всичко по пътя си. Ловците на сенки имат за задача и да пазят мира сред Долноземците: полухора, полудемони, познати ни като магьосници, вампири, върколаци и феи.
В своята мисия те са подкрепяни от тайнствените Мълчаливи братя, чиито устни и очи са зашити. Мълчаливите братя властват над Града от кости, гробищен град, разположен под улиците на Манхатън, в който се пазят телата на мъртвите ловци на сенки. Мълчаливите братя съхраняват информация за всеки ловец на сенки от самото му раждане. У тях се намират и Реликвите на смъртните, трите свещени предмета, които ангелът Разиел дал на своите деца: Меч, Огледало и Бокал.
Хиляда години нефилимите са пазили Реликвите на смъртните. Ала това е било преди Въстанието, което за малко не унищожило тайния свят на ловците на сенки. Макар Валънтайн, ловецът на сенки, предизвикал Въстанието, отдавна да е мъртъв, пораженията, които оставил след себе си, така и не се изличили.
Изминали са петнайсет години от Въстанието. Август е. Улиците на Ню Йорк се пукат от палеща жега. Сред Долноземците се носи слух, че Валънтайн се е завърнал и води със себе си армия от Бездушни.
А Бокалът на смъртните е изчезнал...


~Награди и препоръки от автори~

South Carolina Book Award Nominee for Young Adult Book Award (2010),
ALA Teens' Top Ten (2008),
Georgia Peach Honor Book Award (2009)

---

"Поредицата РЕЛИКВИТЕ НА СМЪРТНИТЕ е приказен свят, в който обожавам да се потапям. Прекрасно!" - Стефани Майър


~Трейлър на книгата~

Трейлър на книгата

~За поредицата~

Бестселър поредицата, влязла в класациите на „НЮ ЙОРК ТАЙМС“, „Ю ЕС ЕЙ ТУДЕЙ“, „ПЪБЛИШЪРС УИКЛИ“, „УОЛСТРИЙТ ДЖЪРНЪЛ“, „ИНДИ БАУНД“ И „АМАЗОН“
ГРАД ОТ КОСТИ - книга първа
ГРАД ОТ ПЕПЕЛ - книга втора
ГРАД ОТ СТЪКЛО - книга трета
ГРАД НА ПАДНАЛИ АНГЕЛИ - книга четвърта
ГРАД НА ИЗГУБЕНИ ДУШИ - книга пета
ГРАД НА РАЙСКИ ОГЪН - книга шеста
Правата за филмиране на поредицата са откупени от продуцентите на „Властелинът на пръстените“. Очаква ни зрелищна кинопродукция.


~За авторката~

Касандра Клеър е родена в чужбина и е прекарала ранните си години пътувайки из целият свят със семейството си и няколко куфара фентъзи книги. Касандра е работила в продължение на няколко години, като журналист за страниците за забавление за Холивуд Репортър, преди да насочи вниманието си към фантастиката. Тя е автор на "Град от кости", първата книга от поредицата "Реликвите на смъртните" и новият бестселър. Касандра живее с годеника си и двете им котки в Масачузетс.


~Ревю~

Потопете се в един нов свят. Свят изпълнен с митични същества за които всеки мисли че са просто плод на въображението на писателите. Всеки един фен на фентъзито тайно или явно си мечтае да съществува свят в който да има магьосници, вампири, върколаци, феи, ангели и какво ли още не. Ами ако наистина съществува един подобен свят? Ако просто всички сме заслепени от някаква бариера или прах, както в тази поредица? Няма ли да е невероятно?! О, със сигурност ще бъде невероятно приключение и усещане всеки ден да срещаме същества на нощта, същества от приказките и легендите, същества на които искаме да приличаме.

Е, нека ви кажа едно - всичко това съществува. И Клеъри Фрей научава за този свят по трудният начин. Представете си че отивате за поредна вечер в някоя дискотека, но с това изключение че този път виждате нещо което не се случва често (добре де, не се случва изобщо, защото е абсурдно... нали?). Клеъри забелязва как трима младежи бият някакво момче, или поне прилича на момче, докато самата тя не разбира че той е демон. Точно с тази си нелепа среща тя успява да се запознае със света на Ловците на сенки, както и този на Долноземците. За Ловците е невъзможно един "мундан" (така те наричат хората) да ги вижда, а още по-невъзможно и недопустимо да знае за тях. Точно поради тази причина Клеъри е отведена в Института - където всеки се чуди на какво се дължи този феномен. Не след дълго разбираме че госпожица Фрей е живяла в измама и лъжа през целият си живот и сега единствената й роднина - майка й - бе покушена от демони и сега заради тях е в кома. Но проблемите и неща които научава с всяка изминала минута не спират до тук. След като навлиза доста бързо в света на Ловците, Клеъри разбира и за една от легендите по които са били създадени. И по-точно - чрез Реликвите на смъртните. Три свещени предмета, чието местонахождение се знае от хора които се броят на пръсти - бокал, меч и огледало.

Но из цялата бъркотия с комата на майката на Клеъри, всички легенди, цялата информация за съществата на нощта и ловците на сенки, нещо се откроява и то доста. Въстаникът от преди петнадесет години, който се смята за мъртъв от всички, се носи слух че се е завърнал... и не е сам. Сред всички ужаси на Ловците, новината за армия от Бездушни е направо като "кофа студена вода". Но не стига и че слуховете излизат верни, но и една от реликвите липсва и изглежда нова война се въздига.

Като цяло това е всичко което мога да ви кажа по историята на първата книга. Сега ще ви подхвърля някоя друга дума за героите и приликите с други поредици и ще оставя на вас най-хубавото - да вземете книгата в ръце и да я прочетете на един дъх и с много удоволствие.

Клеъри - това момиче бих казала че доста добре успява да приеме всичката информация и проблеми които й подхвърлят. Напомня ми н една героиня от една друга моя любима поредица - "Игрите на глада" и по-точно за Катнис. Доста борбен дух има това момиче и знае как да оцелява. Въпреки че в "Реликвите на смъртните" Клеъри главно е защитавана от доста хора.

Джейс - Ах, Джейс! Страхотен герой, невероятен характер, а хумора и изцепките които подхвърля са винаги на ниво. Няма момент в който да не се смея на някой негов спор с Изабел. От друга страна Джейс може би ще ви заприлича малко по характер на Деймън (от Дневниците на вампира).

Изабел - истинското момиче! Тази която носи рокли и винаги изглежда идеално. От една страна ми прилича на Розали (от Здрач) с нейното държание на безмилостна убийца, така де Ловец на сенки, от друга с тези гримове и интерес към фризури и преобразяване ми наподобява Алис (от Здрач). Сладка героиня.

Алек - Сладуррррр! Не е чак като Джейс, но си остава моят трети фаворит от мъжките герои в тази поредица. Втори е Джейс, а първи... е за първи ще разберете малко по нататък.

Кой кой остана? А, да - Саймън - момчето, което е най-добрият приятел на нашата главна героиня. Момчето което успя да приеме всичко което и Клеъри. Момчето което я подкрепя във всяко начинание (почти). Момчето което постоянно се забърква в проблеми.

Въпроси които ще си задавате в края на книгата?
-как можа да е такъв краят? Това да не е "Междузвездни войни"?
-Алек сериозно ли? Но въпреки всички те подкрепям все пак героят му доста ще се развие с течение на книгите.
-А Ходж? Той от чия страна е никой не знае...
-И последно - Валънтайн сега добър, лош или нещо по средата е?


#Мой рейтинг за книгата 5* Не ме остави да спя цяла вечер от вълнение
#Мой рейтинг за корицата – 5 – Супер е! Виждам че издателството се е придържало максимално към оригиналната корица!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар