събота, 23 февруари 2013 г.

Ревю: Подмененият–Брена Йованоф

Заглавие: Подмененият
Поредица: Не
Автор: Брена Йованоф
Издателство: Кръгозор
Страници: 276
Корици: Меки
Език: Български
Размери:14,5x21
Дата на издаване: 2011
ISBN: 9789547712652
Цена: 11,90лв
Жанр: Фентъзи, Световна проза, Художествена литература, Преводна литература


~Анотация~

Мрачно, плашещо, зловещо, завладяващо
Всичко може да бъде подменено. Освен човешката любов.
Има нещо гнило под град Гентри...
Eдно момче живее в съвършения малък град със съвършеното си семейство.
Но Маки Дойл е много повече от това, което изглежда. Той е подменено дете, оставено в люлката вместо човешкото бебе преди шестнайсет години.
Дошъл е от свят на тунели и черна, тинеста вода, на мъртви момичета, ненамерили покой, на древни тайни, подхранвани от човешката болка.
Маки Дойл не е един от нас.
Издава го смъртоносната му алергия към желязо, кръв и осветената земя. Той трябва да се бори, за да оцелее в човешкия свят. Би платил всякаква цена, за да бъде нормален като останалите, да свири на баскитарата си, да се разхожда за ръка с любимото момиче... Но когато поредното човешко дете е отвлечено, Маки слиза в подземния свят на Гентри – пълен със странни и зловещи създания, живеещи под мрачния хълм. И този свят си го иска обратно.
Време е Маки да реши на кой от световете принадлежи и накъде го води сърцето му.


~За авторката~

Няма грешка, така се изписва фамилното й име. Дядото на Брена Йованоф е от Македония. Фамилията му е била Иванов. Той емигрира в САЩ. В края на ХІХ и началото на ХХ век пристигащите с кораби от Европа са били държани известно време под карантина на о. Елис, преди да бъдат транспортирани до Ню Йорк. Когато дядото на Брена стъпва на пристанището, служителят се е опитал да произнесе името му на английски език и го е записал по този начин в новите му документи.

Самата Брена Йованоф е спокойна и скромна. Стилът й е всичко друго, но не и обикновен, тя е извън границите на стандартите. Освен това притежава мрачно, иронично чувство за хумор, което е изключително освежаващо и изненадващо. Със самоирония говори и за себе си: „Здравейте! Аз съм Брена и пиша романи за тийнейджъри. Какво да ви кажа за себе си... Добра съм във футбола, във видеоигрите и в правенето на страхотни ронливи сладкиши! Хич не ме бива в танците и във вземането на решения. Изобщо не вдъхвам доверие като авторитетна личност. Подозирам, че причина за това е ниският ми ръст и впечатлението, което създавам, че изобщо нямам представа за какво говоря, когато реша да изложа някоя своя идея. От петнайсетгодишна спрях да ходя на училище и преминах на домашно обучение. Предполагам, че това е повлияло на възгледите ми за света по начин, който дори не мога да си представя.”


~Отзиви за книгата~

„Едуард ножиците” среща „Спасителят в ръжта” в тази ярка и плашещо красива история за едно необикновено момче и търсенето му на света, на който принадлежи.” Barnes&Nobles

„Харесвам тази зловеща и красива история за малките грозни неща около нас... Тя трябва да се чете след мръкване, с шепнещ глас.” Маги Стийвотър, автор на бестселъра „Тръпка”


~Ревю~

Кой е готов да се потопи в света на Майки Дойл? Всички?! Тогава няма проблем да заживеете в плашещ мрачен град, където всеки знае какво става и клюките се разнасят със скоростта на светлината. Освен това, в  Гентри изчезват деца, никой нищо не прави по въпроса, а и някои жители са доста подозрителни, които в очите на един нормален човек - не изглеждат много много в час. Освен това всички ги е страх от мрака. Доста подозрителен град и жители, а? Все още ли искате да се присъедините към Майки Дойл?

Колкото до този Майки - той е момчето, което всички избягват и обиждат. Той блед, страх го е кръв, не може да се докосва да желязо и не може също така да стъпва на свещена земя. Не, не е вампир. Нещо друго е и няма да ви казвам, за да не ви развалям удоволствието от четенето. Но той не е сам. Има си семейство, най-добър приятел и сестра, които биха направили всичко за него. Но Майки знае, че това не са истинските му родители, защото сестра му му разказва истории как той е заместителят на брата, която тя е имала. Че нещо в мрака и отвело истинският й брат и сега Майки е на негово място.

С всяка изминала страница, читателите получават по някоя друга трошичка, след това трябва да ги съберат всичките за да сътворят картината на цялата загадка. Харесва ми това, че до последно така и не се сетих какъв и Майки, а как историята се разви. Смелостта, която проявява и описанията на лошите герои наред целият този потаен и мрачен град, наистина ти влизат под кожата и искаш просто да прочетеш книгата възможно най-бързо за да разбереш какво ще стане накрая.

Единственото, което не ми хареса в книгата е това, че краят й е отворен. Имаш въпроси, но след като книгата е самостоятелна и няма продължения, ще си останеш без отговори на тях. Жалко... Иначе бих я сравнила по жанр и свръхестествена тематика с поредицата Порочна красавица на Мелиса Мар. Бих искала обаче да прочета и някоя друга книга та Йованоф на български, така че ако от Кръгозор все още се чудят, може да опипат почвата с The Space Between  или Paper Valentine. Има хубави отзиви за тях и ако успея да ги прочета преди да излязат на български, ще им направя ревюта.


#Мой рейтинг за книгата  4* Хареса ми, бих я препоръчал/а 
#Мой рейтинг за корицата – 4 – Близо до идеална!

Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

1 коментар: