вторник, 5 март 2013 г.

Ревю: Дни на кръв и звездна светлина (Създадена от дим и кост, #2)–Лейни Тейлър

Заглавие: Дни на кръв и звездна светлина
Поредица: Създадена от дим и кост, #2
Автор: Лейни Тейлър
Издателство: Егмонт
Страници: 408
Корици: Меки
Език: Български
Размери:13x20
Дата на издаване: 2013
ISBN: 9789542708674
Цена: 12,90лв
Жанр: Фентъзи, Световна проза, Художествена литература, Преводна литература 


 


~Анотация~

Имало едно време един ангел и един дявол,
които се обикнали и дръзнали да си представят нов свят...
рай, който ги очаква да го открият и да го изпълнят със своето щастие.
ТОВА НЕ БИЛ ТОЗИ СВЯТ.

Кару най-сетне е разбрала коя е и какво е. Но с тази истина тя открива и онова, което иска да поправи на всяка цена: Кару обича Акива – врага, който я предава. Докато тя и съществата от нейната раса правят армия от чудовища в земя на прах и звездна светлина, Акива води серафимите на друга война – за отмъщение, за надежда. Но може ли надеждата да бъде възкресена от пепелта на една разбита мечта?

Във втората част на поредицата „Създадена от дим и кост“ авторката Лейни Тейлър продължава историята на Кару и Акива. Техните воюващи раси се озовават в един изпепелен свят, който ще плени въображението на всеки читател.


~За авторката~

Лейни Тайлър е завършила литература в Калифорнийския университет в Бъркли. Автор е на три предишни книги – Blackbringer и Siksinger от серията Dreamdark и сборникът от три фантастични новели Lips Touch: Three Times, финалист на National Book Award 2011. „Създадена от дим и кост” е също сред финалистите на престижни литературни награди, но на Children's Choice Book Awards за 2012 година.

Понастоящем писателката живее в Портланд, Орегон със съпруга си илюстраторът Джим Ди Бартолю и дъщеря им Клементин Пай. Сред любимите й неща са книгите и книжарниците, мангото и шоколада за закуска, щандовете с кексове и покривките за маси, старите къщи и пътешествията, приготвянето на сладкиши и измислянето на истории. „Целта ми е да пиша истории, в които читателите ще пожелаят да пристъпят и заживеят и които, надявам се, ще им позволят да се загубят из страниците”, казва Лейни. В интервюта авторката споделя още, че вярва, че мечтите са истински неща, а не празни химери и наша задача в този живот е да ги превърнем в реалност, защото никой друг няма да го стори за нас и защото това е нашият един единствен „див и ценен живот”! Това е и идеята, залегнала в „Създадена от дим и кост” – книга за вярата и надеждата. Защото, както един от главните герои в нея обича да казва: „Надеждата е истинската магия”.


~Ревю~

Когато видях заглавието на първата книга "Създадена от дим и кост" си помислих, че в книгата ще става дума за духове. Прочетох я, грабна ме и изобщо нямаше духове! Преди няколко дни се загледах в заглавието на втората книга "Дни на кръв и звездна светлина" и се сетих каква ми бе първата мисъл като видях заглавието на предходната книга. Силно се надявах никой да не умре! Просто тази кръв и звездна светлина, тоест нещо по сред нощ ще стане и няма да отиде на добре много ме държеше на тръни. След като прочетох първата книга за Кару и накрая като измряха толкова герои, към които се привързах, се молих във втората да няма смърт за герои които обичам. Уви не винаги става това което искам. Няма да ви разкривам, кои умират, но ще ви подскажа, че ще срещнете персонажи, които като мен сте си мислили, че сте изгубили завинаги.

Но да се прехвърлим към самият сюжет на книгата. Доста, доста объркващ. На моменти действието течеше твърде бавно, в друг направо не можех да успея да смеля цялата връхлетяла ме информация. На кратко мога да ви вкарам в обстановката, която е доста напечена. Акива, нашето ангелче, на което се ядосвам от първата книга и продължих през цялата втората и Кару, синьокосата ни химера, са разделени и са един срещу друг. Започнала е война между ангелите и химерите. Това ви е ясно от първата книга, но в тази сме точно в разгара на битката между двете страни. Стратегии, предателства, двойни игри и много врагове. Любов ли? Такова животно в живота на Кару няма! След като се чувства предадена от Акива и расата му, тя се заема с бунтовниците химери, като им разкрива своята дарба. Колкото до горкия Акива - в тази книга ми се носеше като някое изоставено момченце, докато не му опря ножа до кокала буквално! Интересното и според мен безполезно бе намесването на две човешки същества в тази война. Да, говоря за Зузана и приятелчето й. Но изиграват добра роля в живота на Кару в доста труден момент.

Обикновено от началото успявам да предскажа какво ще се случи на края на книгата, но "Дни на кръв и звездна светлина" направо ме затапи от всякъде. Не очаквах такъв край имайки в предвид какво се случи в цялата книга. Съветвам ви да минат един-два дни след като сте прочели книгата за да я осмислите и вникнете в замисъла на авторката. Лошата новина, която имам обаче е, че третата книга все още няма нито заглавие, нито анотация, а само една дата на издаване в Америка. Дата до която аз ще полудея, защото искам вече да разбера какво ще се случи на края на трилогията - април 2014.... До тогава обаче имаме доста интересни предстоящи книги от Егмонт, а и не само, така че няма да скучаем.


#Мой рейтинг за книгата4,5* Близо до идеална

#Мой рейтинг за корицата – 4,5 – Почти перфектна!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар