вторник, 20 септември 2011 г.

Ревю: Кланът Радли–Мат Хейг

Заглавие: Кланът Радли
Поредица:
Не.
Автор: Мат Хейг
Издателство: Локус Пъблишинг - Интенс
Страници: 384
Корици:
Меки
Език: Български
Размери:140x210
Дата на издаване: 2011
ISBN: 9789547831438
Цена: 15,99лв
Жанр: Young Adult, Световна проза, Художествена литература, Преводна литература, Фантастика, Фентъзи


~Анотация~

Романът, който още с появата си оглавява литературните класации, а Алфонсо Куарон, режисьорът на “И твоита майка също” и “Хари Потър и затворникът от Азкабан”, го избира за следващия си хитов проект. Преведен е вече на 24 езика. Ето и българската му премиера!

Радли са типично английско семейство. Живеят в хубав, но не биещ на очи дом в градчето Бишъптърп. Питър е семеен лекар: денят му е изпълнен с оплаквания от безкрайна върволица хипохондрици и истински болни хора. Съпругата му Хелън се старае да е постоянно заета, като организира вечерни партита и посещава читателски клубове. Двойката прави всичко възможно да води тих, обикновен живот и да не излиза извън жестокия радар на местните клюки. Единственият проблем е, че децата им, Клара и Роуън, намират за невъзможно да избегнат всекидневния порой от заяждане и тормоз, на който са подложени в училище.

Нали разбирате, децата Радли са малко… различни. Трябва да се плескат обилно със слънцезащитен крем с фактор 50, преди да се отправят навън дори за кратко. Страдат от безброй физически и емоционални проблеми. Клара открива, че й призлява ужасно, когато експериментира с веганството. Роуън е безмилостно тормозен и е убеден, че Ева, момичето, което той тайно обича, никога няма да отвърне на нежните му чувства. Роуън и Клара чувстват, че са обречени на живот, изпълнен с пренебрежение и присмех. Тоест, докато Клара, хваната натясно в една нива, от прекалено агресивно момче, внезапно – и драматично – открива истинската си природа.

Последвалата криза хвърля светлина върху всички проблеми на семейството и поставя под въпрос решението на по-възрастните Радли да живеят като вампири-въздържатели. Всичко е усложнено от брата на Питър, Уил, властен и харизматичен вампир, който се появява в Бишъптърп привидно с цел да помогне. Пристигането му обаче изважда на повърхността нови тайни и усложнения. Сега за семейство Радли ще е трудно да избегне съседските клюки – това е сигурно.

„КЛАНЪТ РАДЛИ” е завладяваща книга, която се чете на няколко нива. От една страна, тя е изпълнен с напрежение и на моменти ужасяващ разказ за вампири, гарниран с ужасяващи убийства и брутална кулминационна сцена. Той е също и много забавен, изпълнен не само с абсурдни ситуации, но и със забавни кратки анекдоти (нима някой е знаел, че лорд Байрон и Джими Хендрикс са били вампири?), и с живота на средната класа. Защото, разбира се, на едно друго ниво, “КЛАНЪТ РАДЛИ” всъщност изобщо не е за вампири, а за потисничеството във всичките му разнообразни форми. „Погледни, за Бога. Погледни всички.”, казва Клара на брат си. „Всеки потиска нещо. Мислиш ли, че някои от тези „нормални” човешки същества наистина прави точно каквото иска да прави, през цялото време? Разбира се, че не. Точно същото е. Ние сме от средната класа и сме британци. Подтискането е във вените ни”.

Независимо дали е за войната между инстинктивните импулси и свръх-аза, за семейната динамика, или за тежкия процес на съзряването, едно е сигурно: „КЛАНЪТ РАДЛИ” е различен вид вампирски роман, който би трябвало да задоволи както „кръвожадните” почитатели на вампирския жанр, така и читателите, които искат да „впият зъби” в обществената сатира.


~Мнения за книгата~

“Прочетете я, преди да видите филма, продуциран от Алфонсо Куарон. Вкусна е – от началото до края. Не искате да свършва.” – Патрик Кийлти, BBC

“Мат Хейг съчетава изобретателното, неочаквано разказване с изненадващи прозрения. „КЛАНЪТ РАДЛИ” ще ви забавлява и удивява.” – Vogue

“Убийствено ексцентричен .... необикновено вълнуващ портрет на брак, в който двамата партньори са принудени да отричат инстинктите и желанията си.” – The Guardian

“Забавен, страховит и зловещо познат сценарии!” – Алфонсо Куарон

“Тази язвителна сатира на въздържанието и отдаването на удоволствията (и на опитите да не изядеш съседите си) е неповторим пир. Очаквайте неочакваното и няма да останете разочаровани.” Vogue


~Награди за книгата~

ALA Alex Award (2011)


~За авторът~

Мат Хейг е роден през 1975 в Шефилд и е израстнал в Нюарк, Нотингхамшир. Учил е в Университите Хъл и Лийдс, и в момента живее в Йорк. След като управлява своя собствена интернет маркетингова компания и работи в нощен клуб в Испания, той решава да стане и писател на пълно работно време. Той пише за няколко национални вестника, в това число Гардиън и Индепендънт.


Трейлър на книгата!

~Ревю~


Книгите за вампири още на са отшумели, така че запознайте се с новите вампири! Семейство Радли е нормално семейство от четири души (майка, баща, син и дъщеря) живеещо в село в Йоркшир. На пръв поглед книгата започва като нормален роман, но нищо е това което изглежда. Може би защото цялото семейство е смъртно бледо и всеки ден трябва да се маже като за Световно със слънцезащитен крем 50 фактор, или пък защото страдат от безсъние, и имат куп проблеми и обречен живот на нещастие и мъки. Леко мрачна, даже доста бих казала книга, с британски черен хумор, доста описания на семейството и чувствата които изпитва, което наподобява леко като психологическа книга, но пък със сигурност е нещо ново на българският пазар залят с книги за вампири. За мен книгата бе доста потискаща, няма го веселият и сладникав привкус който намираме в другите книги за вампири. С напредването на всяка изминала страница, читателят се потапя все повече и повече в мрачният, облачен, меланхоличен и тягостен свят във Великобритания, и по-точно в това семейство. Книгата е добро четиво както за женската половина, така и за мъжката. Още веднъж от "Локус Интенс" успяха да ни изненадат с нова книга, която да грабне вниманието от първите страници и да го поддържа да последната.


#Мой рейтинг за книгата 5* Не ме остави да спя цяла вечер от вълнение
#Мой рейтинг за корицата – 4 – Харесва ми!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар