вторник, 20 септември 2011 г.

Ревю: Следотърсачът–Орсън Скот Кард

Заглавие: Следотърсачът
Поредица:
Да.
Автор: Орсън Скот Кард
Издателство: Ера
Страници: 472
Корици:
Меки
Език: Български
Размери:145x210
Дата на издаване: 2011
ISBN: 9789543891382
Цена: 16,00лв
Жанр: Young Adult, Световна проза, Художествена литература, Преводна литература, Фантастика, Фентъзи
Откъс: ТУК

~Анотация~

Култовият Орсън Скот Кард, автор на емблематичната поредица за Ендър, се завръща с новия си роман "Следотърсачът". С него писателят поставя началото на нова серия с главен герой следотърсача - Риг.

Риг живее заедно с баща си в пълно уединение. Само двамата знаят, че момчето притежава необикновената дарба да "вижда" миналото на хората.

След смъртта на баща си Риг разкрива тайни за своя произход, които завинаги ще променят живота му. Освен всичко друго той научава, че има сестра, за която никога не е подозирал. За да я открият Риг и неговият приятел Умбо, надарен със способността да променя хода на времето, се отправят към столицата.

Произходът на Риг го поставя в центъра на битка между две враждуващи фракции, а за него става все по-трудно да прецени кой е приятел и кой враг.

Той ще бъде принуден да се съмнява във всичко, което мисли, че знае...

Кард е първият автор, който в две поредни години - 1986 и 1987, печели наградите "Хюго" и "Небюла".


~За авторът~

Ор­­­сън Скот Кард е ро­­ден в Рич­­­ланд, ща­­та Ва­­шин­­г­­­тон. Из­­­рас­­­нал е в Ка­­ли­­фор­­­ния, Ари­­зо­­на и Юта. Две го­­ди­­ни е пре­­ка­­рал в Бра­­зи­­лия ка­­то ми­­си­­о­­нер на Мор­­­мон­­с­­­ка­­та цър­­к­­­ва. За­­вър­­­шил е Бри­­гам Йънг Юни­­вър­­­си­­ти и Уни­­вер­­­си­­те­­та на Юта. Жи­­вее в Грийн­­с­­­бъ­­ро, Се­­вер­­­на Ка­­ро­­ли­­на, има пет де­­ца.
Са­­га­­та за Ен­­­дър ста­­ва ем­­б­­­ле­­ма­­тич­­­на за жан­­­ра. Кард е пър­­­ви­­ят, кой­­то в две по­­ред­­­ни го­­ди­­ни - 1986 и 1987, пе­­че­­ли наг­­­ра­­ди­­те „Хю­­го“ и „Не­­бю­­ла“ - за „Иг­­­ра­­та на Ен­­­дър“ и „Го­­во­­ри­­те­­ля на мър­­т­­­ви­­те“. „Ксе­­но­­цид“ и „Рож­­­би на съз­­­на­­ни­­е­­то“ (съ­­от­­­вет­­­но 1991-ва и 1996-а) са тре­­та и чет­­­вър­­­та (фи­­нал­­­на) част от са­­га­­та за Ен­­­дър. През 1999 го­­ди­­на е пуб­­­ли­­ку­­ван ро­­ма­­нът „Сянката на Ендър“.


~Трейлър на книгата~

Трейлър на книгата!

~Ревю~

Честно казано не са много книгите които мога да препоръчам както на момичета, така и на момчета. Стилът на Кард е доста различен от това което съм чела до сега, а историята и света които е сътворил в Следотърсачът е удивителна. Въпреки че книгата е доста объркваща на моменти е едно страхотно четиво. Тайната в това да разбереш всичко в книгата от първото четене е да вникваш във всяко изречение и да забелязваш всяка малка подробност. От сега предупреждавам че това не е книга, която може да четете за да си почивате. За мен е малко по-тежко четиво от останалите книги, понеже трябва да си съсредоточен през цялото време и да се следят двата главни сюжета. Единият е за Рам, човек на космически кораб, а другият е Риг, който има дарбата да вижда "пътищата" на животните и хората. За мен историята на Рам е малко по-блудкава, но когато дойде момента да се комбинират историите и приключенията на двамата герои останах с повече от добри очаквания от книгата. След като прочетох книгата бе ясно от начина по който завърши че ще има продължение, което очаквам с нетърпение. За тези които все още се колебаят дали да си вземат книгата или не ще им кажа само едно - Следотърсачът е за по-упоритите читатели и тийнейджъри на книги от жанра sci-fi. Ако сте от обикновените читатели, които четат за да си почиват или просто опитват "водите" на самият жанр може да им се стори твърде объркана на моменти или скучна, поради неразбиране. Точно поради тази причина мисля че това е идеално четиво за мъжката половина.


#Мой рейтинг за книгата 5* Не ме остави да спя цяла вечер от вълнение
#Мой рейтинг за корицата – 4,5 – Страхотна е!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар