вторник, 22 май 2012 г.

Новини: Предстои откриване на Пролетният базар на книгата (29.05.-03.06.2012)

Banner-300x250-px

В майските дни на културата, Асоциация „Българска книга” традиционно организира и провежда „Пролетен базар на книгата”. На 29 май столичният кмет Йорданка  Фандъкова официално ще обяви началото на пролетните срещи с книгите и литературата. Събитието е с начален час 10.00 ч. на сцената на културната програма, полуетаж „Изток”, Национален дворец на културата.            

Над 80 изложители ще се представят в предстоящото издание на „Пролетния базар на книгата”. Щандовете им ще бъдат разположени на ІІІ етаж на НДК на площ от над 600 кв.м. Събитието се провежда в рамките на „Салона на изкуствата”.

За втора поредна година, по покана на Асоциация „Българска книга” в София ще гостува г-н Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели (ФЕИ). По време на миналогодишното си посещение, г-н Тобин изрази загриженосттта на Федерацията на европейските издатели за нивото на неграмотност у нас. Г-н Тобин заяви,  че са необходими спешни мерки за преодоляване на кризата в българското книгоиздаване. В програмата на Фъргъл Тобин тази година са включени среща със зам.-министъра на образованието г-жа Милена Дамянова по въпроси за насърчаване на четенето като начин за преодоляване на неграмотността сред учениците, участие в международния семинар Arrow Plus (от 10.00 ч. на 30.05. на сцената на културната програма, полуетаж „Изток”), лекция пред студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации (29.05. зала 13 на ФЖМК, 16.00 ч.).

Специален гост на официалното откриване на Пролетния базар на книгата тази година е един от най-четените автори през последните години в България – аржентинският психотерапевт и писател Хорхе Букай. За първи път в историята на българското книгоиздаване чуждестранен писател посещава България три поредни години. По време на престоя си в България Хорхе Букай ще представи най-новата си книга – „Пътят на сълзите”(изд. Хермес) .

Само за един ден, специално за откриването на „Пролетния базар на книгата”,  в София ще кацне  Н.Пр. г-жа Вида Огненович – сръбски писател, драматург, режисьор. Вида Огненович е един от най-авторитетните дисиденти в Сърбия от времето на Слободан Милошевич, основател на Демократическата партия и настоящ неин зам.- председател. В момента г-жа Огненович е посланик на Република Сърбия в Дания. В София тя ще представи романа си „Прелюбодейци”(изд. Сиела).

Сред гостите на „Пролетния базар на книгата” ще бъде и журналистката, която накара Ходорковски да проговори. Наталия Геворкян е известен руски и френски журналист, съавтор на „Автобиографична книга” от Михаил Ходорковски (изд. Милениум), съратник на Анна Политковская и на цялата плеяда руски интелектуалци, които избраха свободата на словото с цената на живот извън родината.

В дните от 29 май до 3 юни, от 10.00 до 20.00 часа,  столичани и гости на столицата  ще имат шанса да се срещнат с любимите си писатели, да поговорят с издателите за най-новите им заглавия, да станат част от събитията, включени в културната програма.

С вярата, че добрата литература е лек срещу лошото настроение и лошия вкус ще бъде анонсиран първия брой на сп. ГРАНТА - Granta България 1: Бъдеще? Първият брой на Granta в България ще отправи поглед натам, където животът неизбежно  и безотговорно винаги е бил литература – бъдещето.

„Детето зад чина(изд.”Просвета”) с автори Марин Бодаков и Зорница Христова, е книга за това как общуваме с детето си в семейството. В представянето са включени родителски организации, учители, журналисти.

По случай  1 юни, специалният подарък за децата ще бъде концерт на танцова школа „Танцувай с мен” (изд. Анубис - Булвест).

Прецизна колекция от 13 истории ще намерят почитателите на българската литература  в сборника разкази „Симетрия” на Захари Карабашлиев (изд. Сиела).

Първата българска книга за оперетата и  мюзикъла „Книга за оперетата и мюзикъла” от Огнян Стамболиев (изд. Гея – Либрис) представя най-ценното от жанра с най-добрите образци от стилове и школи.

Радиопредаване отвъд ефира за френската литературна звезда Анна Гавалда ще бъде реализирано от радиоводещата Светлана Дичева (изд. Унискорп). Приятният френски следобед с романи и филмова музика се осъществява със съдействието на Френския културен институт.

Столичната община е официален  партньор на събитието.

Пролетният базар на книгата” се осъществява с медийното партньорство на бТВ, БНТ, в. „Стандарт”, БНР, бТВ радио, „Джаз ФМ”,  „Енджой”, „Зирок”, „Мелъди”,  „Класик ФМ”.

Очакваме ви!         


Източник: Асоциация “Българска книга”


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар