вторник, 27 декември 2011 г.

Статия: Хомосексуални герои във фантастичните/фентъзи и паранормални романи

Фантастичните/фентъзи и паранормални романи са двете известни с изобилие на тестостерон и пренаселеността от размазващо добри героини и герои. Ако съм честна със себе си – и с всички вас – това са само от няколкото причини, заради което харесвам тези жанрове.

Но в същото време, повече и повече хомосексуални герои се показват и в двата жанра новели и затова искам да говоря днес.

Може да намерите такива герои в младите и възрастните заглавия, в общия жанр паранормално. Да вземем например поредицата на Касандра Клеър „Реликвите на смъртните”; Магнус Бейн е героя, който предизвиква вниманието и кара читателите да се усмихват:

„Ние не се срещаме”, каза отново Алек.

„О?”, каза Магнус. „Значи си толкова любезен със всички?”

Още един добър пример за герой гей в паранормалната литература е Деймиън, най-добрият приятел на главния герой от „Училище за вампири”, от П.С. Каст и Кристин Каст. Деймиън всъщност си има и приятел, Джак, по време на развръзката в поредицата.

Най-известният хомосексуален герой трябва да е Дъмбълдор от поредицата „Хари потър”. Дж.К. Роулинг разкрива сексиалната ориентация на Дъмбълдор много късно в поредицата, но не е искала да бъде и тайна. Най-вероятно не е споменавано, защото книгите са насочени към по-младата аудитория читатели.

„Ако знаех, че това ще ви зарадва толкова, щях да го спомена години по-рано”

—Дж.К. Роулинг

Колкото и да харесвам паранормалния жанр, фаворитите ми остават фантастичните и романтични новели и поредици за възръстни. И там има много повече примери за хомосексуални герои и двойки в тези жанрове, както като Уорън и Кайл от „Мърси Томпсън” поредицата на Патриша Бригс. Уорън (върколак) и Кайл (човек) са добър пример за стабилна хомосексуална двойка, която също така се сблъсква с последиците, от това да си гей върколак и с най-често срещаните проблеми, с които може да се срещне всяка една двойка, независимо дали е гей.

Друга моя любима двойка са Роан и Лиандър от поредицата на Кери Артър, „Пазителката Райли Дженсън”, която приключи миналата година. Тези двамата крадат светлините на прожекторите, дори и не са на основен фокус в книгите:

„Дай ми една романтична комедия всеки ден”, каза Райли.

В отговор Роан отвърна,

„Ти си такова момиченце по душа, нали?

„Нужни са двама да го осъзнаеш, брато.”

Въпреки това героите лесбийки не са толкова прeлигеровани, колкото гей героите; има няколко герои от „Анита Блейк” поредицата, но истинския герой, които се показва на показ е Айви от „The Hollows Insider” на Ким Харисън.

Да, всъщност Айви е бисексуална, но нейните почти връзки се развиват в поредицата, това я прави по важна. Не мисля, че съм чела за героиня, която е имала хомосексуални връзки преди.

В „Downside Ghosts” на С. Кейн, не е само проблемът, че Елдър Грифин е гей. За Грифин, Кейн казва,

„Мисля, че беше сравнително очевидно, но няма причина да го натяквам или да се водят монолози затова, че е гей; човекът си е гей и Чес очевидно го знаеше, на никой не му пукаше, че е такъв, защо трябва да произнася реч, за това какъв е? Особено в такъв свят,, където да си гей не е проблем за никого и гей браковете са напълно закони.”

KDJ,S

А кой ще вземе наградата за любима гей двойка ли? Е, почти двойка, след като тяхното „заживели щастливо” все още се дописва. Да, говоря за Куин и Блей от „Братството на черния кинжал” на Дж.Р. Уорд, които се знаят сред феновете, като Куей.

„Куин погледна красивото лице на най-добрия си приятел, усети нещо, сякаш преди не е виждал тази червената коса, тези сини очи, тези устни, тази челюст. И беше заради дългата им история, търсейки да каже нещо, нещо, което ще ги накара да се върнат там, където вече са били. Всичко, което му дойде на ум бе… Липсваш ми. Липсваш ми толкова много, че чак боли, но не знам как да те намеря, въпреки, че стоиш точно пред мен.”

Как да не се надяваш с цялото си сърце за тези двамата, за любовната им история да бъде разказана скоро? Те са два страхотни героя, които излизаха, като най-добри приятели, но не могат – все още – да са заедно така, както те искат и трябва да се дължи на обстоятелствата и възпитанието им.

Много от другите феновете настояват историята им да бъде разказана. Искаме да имат книга за тях в поредицата, но трябва да се радваме и на новелата.

Хомосексуалните герои са често срещани във фантастичните и паранормални романи, да се надяваме, че повече ще започнат да се появяват и в други жанрове на романтика.


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар