събота, 23 февруари 2013 г.

Ревю: Създадена от дим и кост (Създадена от дим и кост, #1)–Лейни Тейлър

Заглавие: Създадена от дим и кост
Поредица: Създадена от дим и кост, #1
Автор: Лейни Тейлър
Издателство: Егмонт
Страници: 408
Корици: Меки
Език: Български
Размери:13x20
Дата на издаване: 2012
ISBN: 9789542707790
Цена: 12,90лв
Жанр: Фентъзи, Световна проза, Художествена литература, Преводна литература


~Анотация~

Имало едно време
един ангел и един дявол, които се обикнали...
Това не завършило добре.

Какво ще си пожелаеш, ако имаш само един ядец, с който са сбъднеш желанието си? Къде ще отидеш, ако преминеш през врата, която може да те отведе до всяка точка от света? Как ще се почувстваш, ако се влюбиш в погрешния човек, но той е отговорът на всичките ти въпроси?

Запознайте се с Кару. Тя е единствена по рода си – със синя коса, гладка като коприна, която расте от главата й в този тъй необичаен цвят. Момичето се чувства у дома си както из тъмните улички на Прага, така и из пазарите на Маракеш и говори всички езици на света, при това не само човешките. Склонна е да изчезва в изпълнение на мистериозни „поръчения” и запълва своите скицници с рисунки на особени, неземни същества, които очароват и пленяват околните. Но Кару има една тайна... тя рисува само неща, които наистина може да види. А никой, дори сама тя, не знае истината за произхода й. Докато един ден мистериозни черни отпечатъци от ръце започват да се появяват по врати из целия свят. Крилати странници, които се промъкват от пролуки в небесата, ги прогарят върху дърво и метал. Един от тях среща Кару в пулсиращия стар град на Маракеш. Пламва любов, чийто корени черпят сили от минало, изпълнено с болка и насилие. Любов, стара като времето. И една битка, от която зависи всичко. Дали Кару ще доживее да съжали, че е научила истината за себе си? Отговорът ще научите в „Създадена от дим и кост” – първият роман в нова трилогия, който вече заплени света...

Прелестната и изящно написана книга от американската писателка Лейни Тейлър излиза в САЩ през 2011 година и незабавно печели любовта на публиката и привлича интереса на филмовите продуценти. Правата за нея за продадени в 30 държави, сред които и България, а тези за екранизация – на компанията Universal Pictures. „Създадена от дим и кост” се нарежда на челно място и в редица класации, сред които „Топ 10 книги за 2011” на „Амазон”, „Най-добри книги за 2011” на „Пъблишърс Уикли” и „Забележителни детски книги за 2011” на „Ню Йорк Таймс”.


~За авторката~

Лейни Тайлър е завършила литература в Калифорнийския университет в Бъркли. Автор е на три предишни книги – Blackbringer и Siksinger от серията Dreamdark и сборникът от три фантастични новели Lips Touch: Three Times, финалист на National Book Award 2011. „Създадена от дим и кост” е също сред финалистите на престижни литературни награди, но на Children's Choice Book Awards за 2012 година.

Понастоящем писателката живее в Портланд, Орегон със съпруга си илюстраторът Джим Ди Бартолю и дъщеря им Клементин Пай. Сред любимите й неща са книгите и книжарниците, мангото и шоколада за закуска, щандовете с кексове и покривките за маси, старите къщи и пътешествията, приготвянето на сладкиши и измислянето на истории. „Целта ми е да пиша истории, в които читателите ще пожелаят да пристъпят и заживеят и които, надявам се, ще им позволят да се загубят из страниците”, казва Лейни. В интервюта авторката споделя още, че вярва, че мечтите са истински неща, а не празни химери и наша задача в този живот е да ги превърнем в реалност, защото никой друг няма да го стори за нас и защото това е нашият един единствен „див и ценен живот”! Това е и идеята, залегнала в „Създадена от дим и кост” – книга за вярата и надеждата. Защото, както един от главните герои в нея обича да казва: „Надеждата е истинската магия”.


~Отзиви за книгата~

„Този роман с увлекателния си сюжет и неочаквани обрати ще ви заплени от първите си страници (сериозно, отменете всичките си планове, веднъж започнете ли да я четете – няма да ви се иска да я оставите)... Чакаме продължението!”
Ентъртеймънт Уикли

„Спиращо дъха романтично фентъзи за предопределената съдба, надеждата и търсенето на истинската същност, което няма да разочарова читателите... красивите описания и език просто ще ви запленят.”
Ню Йорк Таймс

„За пореден път Тейлър създава майсторска комбинация от реалност и фантазия. Наистина изящно написан роман...”
Пъблишърс Уикли

„Да, това е фентъзи романс, чийто страници са изпълнен с ангели и дяволи, но стилът на Тейлър е достатъчно свеж и дързък, за да отстрани досадата на жанра... Страхотна история и наистина увлекателно четиво.”
Ню Зийлънд Хералд

„Създадена от дим и кост” е рядък звяр; роман, който превръща познатото в смайващо и ново. Тайлър се захваща с митологията на ангелите и я преработва по удивителен начин. В края на тази лирична и дръзка книга исках да вярвам в съществуването на яростните, измъчвани същества, които населяват страниците й.”
Джон Конъл, писател

„Лейни Тейлър е сътворила изкусителен и напълно реален свят в „Създадена от дим и кост”. Стилът й на писане е разточителен като поема, а историята изобилства от тъмна и възхитителна магия, прокълната любов и трудни избори със сърцераздирателни последствия. Читателите от всички възрасти ще бъдат изцяло омагьосани.”
Жулиет Диспарте, Амазон

„Феновете на романите, изпълнени с мъчителна, забранена любов ще се насладят на книгата, но и тези, на които им допада новаторското фентъзи с тематична дълбочина, ще са не по-малко очаровани.”
БиСиСИБи (Bulletin for the Center for Children's Books)

Разкошните описания на готическа и призрачна Прага изкушават читателите от първите страници и изпълняват обещанието си, водейки към разказ за прокълната любов, която обединява светове и прекосява отвъд смъртта.
Хорн Бук


~Ревю~

Миналата година покрай излизането на книгата на българския пазар бях направила ревю на книгата за БНР, но смятам, че е време да направя и тук да блога.

Още преди да излезе в България и да се чуе ще се издава на нашия език, бях срещала корицата на книгата из нета, която е наистина доста красива. След това видях, че ще има филм по книгите и реших да прочета резюмета на книгата, за да видя за какво става въпрос и какво толкова е привлякло Холивуд, че искат да я филмират. На пръв поглед от резюмето, Създадена от дим и кост, може да се постави на един друг рафт от досегашната фентъзи литература. Имам слабост към книги с мотив за ангели и демони, както и такива свързани с много митологии и същества от тях, и реших след като по проучих книгата да я прочета в скоро време. Мина се не мина време и гледам в предстоящи издания на издателство Егмонт книгата която бях отделила за четене. Изчаках да излезе на български и я прочетох. Ами какво да ви кажа - има си своите слаби места, но повече клони към книгата, която бих прочела и втори и трети път.

Главната героиня, Кару е необикновено момиче. Рисува приказни и чудати същества в своите скицници и има необичайна за хората синя коса. Главният ни мъжки герой, Акива, е от онзи тип персонажи, които те ядосват с репликите и постъпките си, след това ги обикваш и накрая ти идва да ги убиеш, съживиш и пак да ги убиеш заради грешките които започват да правят. Изглеждайки твърде перфектен и идеален, от самото начало го подозирах. Не може да съществува толкова идеален човек, а и тази негова потайност. Мотивът за ангели и демони и този път не отстъпва. Подобно на историята за Саша и Аякс (Изкуплението на Аякс), с това изключение, че Кару е демона, а Акива - ангел. Общо взето пламва страст между двамата герои, още преди да са се опознали напълно и да знаят един за друг какви са. Но в момента в който цялата история се завърта и става ясно от къде толкова е позната Кару на Акива, започва развръзката на книгата.

Както винаги задължителен елемент, на книги с тематика за ангели и демони, е да има  война между двете раси. И тази книга не е изключение, но докато в другите книги главният ангел и демон, които са неописуемно влюбени един в друг, правят всичко по въпроса да не се разделят и да не започва войната, в тази книга става точно обратното. Може би поради тази причина постоянно се ядосвам на Акива, като се сетя за постъпката му в книгата. Сто процента съм сигурна, че повечето от вас ще заемат страната на Кару, просто гледната точка на Акива се променя заради един спомен и нещо случило се в миналото на двамата ни протагонисти.

В тази книга освен главните герои, ми харесаха и второстепенните, но само тези които са на страната на Кару (демоните и приятелите й хора). Привързах се твърде много към тях, щом на края страдах заедно с главната героиня. Споменах ли, че действието на книгата се развива в Прага? А това как след прочитането на книгата ми се иска да посетя вече този град? Страхотно представяне на този красив измислен свят от Лейни Тейлър, описан по начин, който отвежда читателите направо там и изгубват представа за време и пространство. Колкото до химерите (съществата, които са на страната на Кару) или още демоните - Исса ми е любимка. Тя е змия от кръста на долу и с човешки торс. Качулката и зъбите на кобра допълват облика й на демон змия, но лицето й наподобява ангел, така че може да си представите колко красива изглежда нали?

Ако сте любители на ангели и демони, или са ви харесали "Изкуплението на Аякс" и "Делириум", то тогава и тази книга би трябвало да ви хареса.


#Мой рейтинг за книгата 4,5* Близо до идеална

#Мой рейтинг за корицата – 4,5 – Почти перфектна!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар