събота, 18 февруари 2012 г.

Новини: Бургас е най-романтичният град за 2012!

Броени седмици преди Деня на влюбените – 14 февруари, отново започна надпреварата за най-романтичен град в България и за написване на най-дългото любовно писмо. Инициативата е организирана от издателска къща „Кръгозор” и верига книжарници „Хеликон”. Тази година повод за кампанията е новото луксозно издание на „Сто сонета за любовта” - сборник на едно от най-великите имена на световната поезия на ХХ век - Пабло Неруда. Чувствената, емоционалната и богатата на образи поезия на Нобеловия лауреат излиза отново на български език след 20 години.

През 2009 и 2010 г. вдъхновение за кампанията бяха книгите „Запечатано с целувка. Любовни писма на велики мъже” и „Бленувам те. Любовни писма на велики българи”. Стотици хора подкрепиха рекорда със свои лични послания, които вписваха в специални хартиени свитъци, подготвени в книжарниците.

Първата година призът „Романтична столица на България” беше завоюван от град Бургас, където бе изписано 15-метрово писмо. Година по-късно Велико Търново го изпревари с внушителните 30 м, а общата дължина на всички романтични послания на читатели от 10 големи града в страната надхвърли 110 метра.

Градовете които се бориха за приза бяха: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Пловдив, Русе, Стара Загора, София и Шумен.

Финалът на кампанията за най-дълго любовно послание беше на 13 февруари по време на премиерата на сборника „Сто сонета за любовта” от Пабло Неруда в книжарница „Хеликон България”.

И тази година най-големи конкуренти бяха романтичните столици през 2009 г. и 2010 г., съответно - Бургас и Велико Търново. Категорично първенство бе отредено на морския град с внушителните 49,3 м, а общата дължина на всички любовни послания е 224 метра.

Кампанията за най-дълго любовно писмо се провежда за трети път и е организирана от издателска къща „Кръгозор” и верига книжарници „Хеликон”. Всяка година размерите на романтичните послания се увеличават двойно. Напук на лошото време и напрегнатото ежедневие българинът доказа, че винаги има място за малко спонтанна романтика и намира време да отдели внимание на любимия човек.


Информацията е предоставена от издателство “Кръгозор”!


Поста изготви за вас - Мимс (Vampire Lady)

Няма коментари:

Публикуване на коментар